Voelbare structurele energieschaarste op korte termijn?

Alvorens in deze blog te brainstormen over mogelijke oplossingen voor de naar mijn mening aanstormende energieschaarste, wil ik in eerste instantie stilstaan bij de huidige energie situatie.

In de loop van vele tientallen jaren is het wereldwijde energieverbruik enorm toegenomen.
De wereld heeft tot enige jaren terug vrijwel altijd kunnen beschikken over ruime hoeveelheden aan goedkope bruikbare energie en grondstoffen.
Bijvoorbeeld na het olie-embargo in de jaren 70 van de vorige eeuw werden in korte tijd voldoende nieuwe relatief makkelijk winbare olievelden ontdekt en snel na het ontdekken in productie genomen. De aanlooptijd tussen ontdekking en het moment dat de eerste olie naar boven werd gepompt, was toen nog veel korter dan nu het geval is. Oliewinning was toen nog relatief goedkoop
Ondanks dat de olieproductie in de USA rond 1971 piekte en enige jaren later nog eens een olie embargo plaatsvond, werden er al snel nieuwe olievelden bij gevonden zodat Business As Usual weer de realiteit van de dag werd.

Hoe is de situatie op dit moment?

In dit artikel wordt alleen gekeken naar de fossiele brandstoffen, namelijk olie, steenkool en aardgas. Laatstgenoemden nemen 86% van de primaire energieproductie voor hun rekening. De overige 14% bestaat voor het grootste deel uit waterkracht en kernenergie.

Olie is het belangrijkste en mijn bedoeling is daar regelmatig op terug te komen.
Naast dat de wereld momenteel veel meer energie verbruikt dan bijvoorbeeld 30 jaar geleden,  zijn er de laatste tien jaar geen noemenswaardige hoeveelheden aan makkelijk winbare olie van goede kwaliteit bij gevonden.

Ook zijn er al vele jaren geen nieuwe bewezen economisch winbare reserves aan goede kwaliteitssteenkool bij gevonden. Op steenkool kom ik verderop in dit artikel nog terug. Steeds meer deskundigen waarschuwen dat vooral het optimisme over steenkool onterecht is. Vanuit een milieu perspectief zou men het pessimisme optimisme kunnen noemen.
Over aardgas en dan met name de Europese aardgas situatie valt veel te schrijven en ziet er zelfs al voor de komende tien jaar niet rooskleurig uit. Hierover verschijnt binnenkort op deze blog nog een artikel.

Olie
Wereldwijd verbruik in 1980: ongeveer 63 miljoen vaten per dag (all liquids)
Wereldwijd verbruik in 2010: ongeveer 86 miljoen vaten per dag (all liquids)
Wereldwijde olieproductie is al aan het stagneren, terwijl vooral de Aziatische wereld, met name India en China om olie schreeuwen.

De nieuwe olievelden die tegenwoordig in productie genomen worden, bevatten vooral lastig winbare olie en vaak is de olie van beduidend mindere kwaliteit.
Ondanks allerlei nieuwe technologieen moet men steeds harder lopen, meer en meer investeren, om de wereldwijde olieproductie op gelijke hoogte te houden.
De beloften dat met behulp van nieuwe technologie de extractie van lastig winbare olie snel opgekrikt kan worden is toe nu toe niet bewaarheid en steeds meer deskundigen zijn ronduit pessimistisch of technologie in de verdere toekomst enig soulaas zal gaan bieden.
Waar verder een grote groep geologen het meer en meer over eens worden, is dat de conventionele olie (door sommigen ook wel de echte olie genoemd) al heel dicht tegen een productie piek aanzit en volgens sommige deskundigen de productie piek van het jaar 2005 in de toekomst niet meer overschreden zal worden.

Olie export land
Wat heel erg belangrijk is, is dat het olieverbruik van de olie exporterende landen nog relatief sterk aan het groeien is, terwijl hun olieproductie meer en meer aan het stagneren is en in steeds meer landen zelfs al aan het dalen is. Doordat de interne vraag sneller stijgt dan de interne productie, blijft er steeds minder olie over voor de export. Vooral de olie importerende landen zullen daardoor al heel snel de voelbare gevolgen van een verminderd olie aanbod gaan ondervinden!

Netto energie
Het kost om verschillende redenen meer en meer energie en middelen om een bepaalde hoeveelheid olie uit de grond te halen. Bovendien neemt de gemiddelde kwaliteit van olie af, zodat er tijdens de raffinage extra veel olie en energie nodig is om bijvoorbeeld benzine of diesel uit olie te maken.
De energie inhoud van de onconventionele olie is over het algemeen zo’n 30% lager dan die van conventionele olie.
Al met al blijft er door afnemende ERoEI per vat olie netto minder energie over die uiteindelijk ten goede komt aan maatschappelijke doeleinden

Een kleiner wordende oliekoek die door steeds meer mensen gedeeld dient te worden.

Steenkool
Wereldwijd verbruik in 2000: ongeveer 5,1 miljard ton op jaarbasis
Wereldwijd verbruik in 2010: prognose van bijna 7 miljard ton op jaarbasis
Chinees verbruik in 2000: ongeveer 1,0 miljard ton op jaarbasis
Chinees verbruik in 2010: ongeveer 3,2 miljard ton op jaarbasis

Wat naar mijn idee voor menigeen wel eens als een volslagen verrassing kan komen, is dat de wereldwijde steenkoolproductie al heel dicht tegen een door logistieke bottlenecks veroorzaakte productiepiek kan zitten.
Vooral voor Azie en dan met name China en daardoor dus in feite de gehele wereldeconomie zullen de gevolgen van een steenkoolproductiepiek flink voelbaar worden.
In China wordt met behulp van steenkool in meer dan 70% van de primaire energie productie voorzien. De Chinese steenkool werd tot enkele jaren terug nog grotendeels in China zelf gedolven, maar de laatste jaren dient China afhankelijk van het economisch tij meer en meer steenkool te gaan importeren. China importeert momenteel meer steenkool dan het naar andere landen exporteerd. China is reeds een netto steenkoolimporteur geworden en dat zullen we de komende jaren, mits de Chinese economische groei niet teveel inzakt, volop gaan merken aan de steenkoolprijzen.

De wereldwijde steenkoolexport bedraagt een ruime 650 miljoen ton per jaar. Dat is slecht 10% van de totale hoeveelheid steenkool die dit jaar naar verwachting gedolven zal worden.
Als het Chinese steenkoolverbruik net zo sterk blijft stijgen als de afgelopen jaren, dan kan de wereldwijde steenkoolexport al voor het jaar 2013 niet meer voldoen aan de vraag.
Ook in een land als India en in enkele andere Aziatische landen neemt de vraag naar buitenlands steenkool zeer snel toe.
Er zal flink wat vraag vernietiging dienen plaats te vinden. Het is om logistieke redenen namelijk zeer lastig de wereldwijde steenkoolproductie in snel tempo op te krikken
Lees onderstaand Engelstalig artikel er bijvoorbeeld maar eens op na:

http://scitizen.com/future-energies/global-coal-supplies-it-might-be-worse-than-anyone-thinks_a-14-3558.html.

Zelfs het WORLD COAL INSTITUTE waarschuwt al voor een zeer snelle steenkoolpiek voor de goede kwaliteitssteenkool als er niet snel grote hoeveelheden aan economisch winbare goede kwaliteitssteenkool ontdekt worden.

Is er een reele kans dat wij hier in West Europa al binnen 10 jaar geconfronteerd worden met een door energie- en grondstoffen schaarste veroorzaakt flink economisch verval?

Naar mijn mening is mede op basis van bovengenoemde informatie het antwoord op de laatste vraag JA. De meeste van mijn toekomstige artikelen zullen over dit onderwerp gaan.

Versneld economisch verval door afnemend vertrouwen
Het zal voor heel veel mensen een flinke schok opleveren, wanneer hun huidige levenswijze in de directe toekomst zelfs in een enigszins soberder jasje niet meer vol te houden zal zijn.

Als een voldoende grote groep mensen binnen de financiele wereld bewust wordt dat het tijdperk van economische groei ten einde loopt en vele investeringen nooit meer terugverdient zullen worden, is de kans groot dat er veel wanhoop en paniek ontstaat, omdat men er totaal niet op voorbereid is.
Wanneer bij een steeds grotere groep mensen het besef ontstaat dat het huidige financieel economisch systeem niet meer levensvatbaar is, omdat er niet in voldoende mate over goedkope energie en essentiele grondstoffen beschikt kan worden, is de kans levensgroot aanwezig dat meer en meer mensen het vertrouwen gaan verliezen in allerlei financiele instellingen.
Als gevolg van laatstgenoemde zal de economische teleurgang versneld worden.
De aandelenmarkten, een heleboel financiele instellingen, mensen in het algemeen enzovoort zullen de gevolgen ervan flink gaan voelen.
Persoonlijk zou het me niet verbazen dat dit moment al erg dichtbij is.

In kader van pieksteenkool is deze link zeker een aanrader.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s