Een zerosum (olie)wereld.

zero-sum oliewereld

In dit artikel wil ik een stukje uit een eerder in deze blog geplaatst artikel nog eens extra benadrukken. Het stukje is niet helemaal up to date, maar wel actueel.

In bovenstaande grafiek trekt Stuart Staniford de huidige ‘olievraag trend’ van de verschillende groepen aan landen door tot aan het jaar 2015.

De verschillende groepen zijn:
1) De OECD, ook wel de club van rijke landen genoemd.
2) Non OECD Asia (Aziatische landen die niet tot de OECD behoren)
3) De OPEC landen
4) FSU (landen behorende tot de voormalige Sovjet Unie)
5) De rest van de wereld

Stuart gaat er hierbij vanuit dat de totale wereldwijde olieproductie de komende jaren niet verder zal stijgen maar ook niet dalen. Dus dat de voelbaarheid van de huidige oliekrapte in feite alleen maar erger zal worden door de stijgende vraag vanuit met name China, India en het Midden Oosten.

De veronderstelling bij boven getoonde grafiek is:
Ten eerste dat ondanks de sterk aanhoudende krapte op de wereldwijde oliemarkt, de vraag naar olie vanuit vooral de Aziatische landen (China, India enzovoort) die niet tot de OECD behoren (de hierboven genoemde landgroep nr 2) tot aan het jaar 2015 met gemiddeld 1 miljoen vaten per dag per jaar zal toenemen. Dus met 5 miljoen vaten in vijf jaar.
Ten tweede dat de vraag naar olie in de overige groepen (de hierboven genoemde landgroepen nr’s 3 t/m 5) met gemiddeld zo’n 0,8 miljoen vaten per jaar zal toenemen. Dus met 4 miljoen vaten in vijf jaar.
Dus dat de vraag naar olie in de groepen 2 t/m 5 de komende vijf jaar (t/m 2015) met in totaal 9 miljoen vaten per dag zal toenemen.
En ten derde de wereldwijde olieproductie de komende vijf (t/m 2015) ongeveer op het zelfde niveau als nu zal blijven.

Afgaande op bovengenoemde veronderstellingen zal de toename in vraag naar olie van alle NIET-OECD landen (de groepen 2 t/m 5) ‘noodgedwongen’ gecompenseerd ‘moeten’ worden door een evengrote afname (= 9 miljoen vaten) in vraag naar olie vanuit de OECD (groep 1).

Als de hierboven getoonde grafiek bewaarheid wordt, zal dus de OECD de komende vijf jaar over noemenswaardig minder olie gaan beschikken. Vooral de VS zal mogelijk een flinke duit in het zakje gaan doen.

Zerosum wereld
Net zoals in een zerosum game leven we wat olie betreft al in een soort van zerosum wereld.
Het extra olieverbruik van de ene persoon/land/continent zorgt ervoor dat een ander persoon/land/continent over minder olie kan beschikken.
In de praktijk zal het wellicht anders gaan verlopen dan in onderstaande grafiek is weergegeven.
Volgens bovenstaande grafiek zou de olievraag van de OECD landen (noodgedwongen) afnemen van zo’n 46 miljoen vaten per dag in het jaar 2010 tot slechts 37 miljoen vaten per dag in het jaar 2015.
Het geeft aan dat wanneer de wereldwijde olieproductie niet verder meer stijgt de concurrentie om olie vanuit verschillende economische blokken enorm zal gaan toenemen, tenzij de wereldeconomie voor die tijd teveel in gaat zakken.
Bovengenoemde zal veel erger uitpakken als blijkt dat vanaf bijvoorbeeld het jaar 2012 de wereldwijde olieproductie al noemenswaardig gaat inzakken, permanent.
En die kans (ineenzakking wereldwijde olieproductie vanaf 2012 onder Business As Usual scenario) wordt door steeds meer onafhankelijke analisten erg hoog geacht.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een zerosum (olie)wereld.

 1. Ron zegt:

  Goed stuk! Ik kan me alleen nauwelijks voorstellen dat het ´Rijke Westen´ zich zomaar zal neerleggen met een kleiner stuk deel van de te verdelen taart en maar liefst 9 miljoen barrels per dag extra zou gunnen andere landen dan henzelf en zelf eenzelfde hoeveelheid vrijwillig gaat inleveren. Wat dat in de praktijk gaat betekenen laat zich zo ongeveer wel raden: sterk oplopende brandstofprijzen of (opnieuw) oplossingen middels al dat niet uitgelokte militaire conflicten. Iets waar in het begin jaren zeventig al voor gewaarschuwd is. In concreto is dan de keus tussen sterk oplopende brandstofprijzen wat weer slecht voor de economie is of bijvoorbeeld het veilig stellen van olie en gas vanuit Iran en het Kaspische Zee bassin.

  • paradox zegt:

   Dank Ron,

   Wat jij hierboven beschrijft hoort ook naar mijn idee zeker tot de mogelijkheden!
   Kan heel veel kanten opgaan met de wereld onder de nieuwe energie situatie.
   Ik vrees dat grote groepen mensen of landen die veel te verliezen hebben niet zonder slag of stoot hun ´verworvenheden´ gaan opgeven, laat staan dat men accepteerd het met een stuk minder te moeten doen om de rest van de wereld ook wat te gunnen.
   Drijfveren als bezitsdrang, geld, macht en status zullen, zeker indien het psychopatische persoonlijkheden betreffen en dan met name bij machthebbers en invloedrijke personen, onder dergelijke omstandigheden de wereld als geheel geen goed gaan doen.

 2. cassandraclub zegt:

  Tot 2015 is de schade te overzien: elke dag 9 miljoen vaten olie minder, daar valt mee te leven.
  Het echte probleem is dat die afname slechts het begin is.
  In 2020 moeten we het met nog minder olie doen.
  Het zal nooit meer terugkomen op het huidige nivo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s