Krachtige La Nina in de maak?

Afgelopen week bereikte de SST van het Nino 3.4  gebied de grens waarin sprake is van een krachtige La Nina, namelijk -1.5:

De NINO 3.4 SST is de waarde die gebruikt wordt om de sterkte van een La Nina of een El Nino aan te geven en wordt gemeten in het zogenaamde Nino 3.4 gebied.
Uit mijn hoofd ligt het Nino 3.4 gebied tussen 120 en 170 graden Westerlengte en tussen 4 graden Zuiderbreedte en 4 graden Noorderbreedte. Dat is rond de evenaar in het centraal oostelijke deel van de Stille Oceaan.

Volgens deze bron (NOAA), zie pagina 5, was afgelopen week de NINO 3.4 SST gezakt tot -1.5. De week ervoor was deze nog -1.1.
De SST geeft de temperatuur afwijking (van het oppervlakte water) t.o.v. van de normale waarde aan.
Afgelopen week was de (gemiddelde) temperatuur van het oppervlakte water in het Nino 3.4 gebied dus 1,5 graad kouder dan normaal.

Als de komende 3 maanden de oppervlakte temperatuur van het zeewater in het Nino 3.4 gebied gemiddeld 1,5 graad of meer kouder dan normaal blijft, is er formeel sprake van een krachtige La Nina.

Zeker tijdens een krachtige La Nina ligt de gemiddelde wereld temperatuur vrijwel altijd noemenswaardig lager dan gedurende een warme El Nino fase en vaak ook lager dan gedurende een overgangsfase.

Als de verwachtingen van bijvoorbeeld NOAA bewaarheid worden mogen we de komende maanden van een buitengewoon krachtige La Nina gaan spreken. Zie daartoe de grafiek helemaal bovenin dit artikel!
Die dikke blauwe lijn geeft grofweg aan wat de modellen als een waarschijnlijke uitkomst bezien. De dikke dikke blauwe lijn gaat zelfs even onder de -2,5! Als laatstgenoemde bewaarheid wordt, zal er sprake zijn van een buitengewoon krachtige La Nina en de kans is dan wel heel erg klein dat 2010 ook volgens GISS het warmste jaar tot nu toe zal worden.

Zal volgens GISS het jaar 2010 nog het warmste jaar sinds het begin van de metingen kunnen worden?

Volgens allerlei bronnen die hun berekeningen op gegevens afkomstig van satellieten baseren, was het jaar 1998 tot nu het warmste jaar en zal ook dit jaar (2010) gemiddeld koeler blijven dan in 1998.
Volgens gegevens van GISS, welke zich baseert op gegevens van allerlei meetstations op waarnemingshoogte (en niet op satellietgegevens), was het jaar 2005 het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Gerekend over de periode Januari 2010 t/m Juli 2010  is volgens GISS het jaar 2010 nog steeds warmer dan gedurende dezelfde periode in het jaar 2005.
Mijn persoonlijke inschatting is, dat ook volgens GISS het jaar 2010 uiteindelijk niet voor een nieuw warmte record zal zorgen, vanwege een optredende matige tot krachtige La Nina in het laatste kwartaal van dit jaar.
Afgelopen Juli was volgens GISS de gemiddelde mondiale temperatuur al wat lager dan de maanden ervoor. Afgelopen Juli was volgens GISS de gemiddelde mondiale temperatuur 0,55 graden Celsius hoger dan gedurende de referentieperiode. Wanneer de gemiddelde temperatuur voor de komende maanden van dit jaar (Augustus t/m December 2010) gemiddeld op 0,52 graden boven die van de referentie periode komt, eindigt volgens GISS het jaar 2010 op gelijke hoogte met 2005.
Volgens mij zal de gemiddelde wereldtemperatuur de komende vier maanden minder dan 0,52 graden Celsius boven die van de referentieperiode gaan uitkomen. Dus dat ook volgens ‘GISS’ 2010 net niet het warmste jaar zal worden.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Krachtige La Nina in de maak?

 1. Hans zegt:

  Storend tikfoutje 4e regel van onder: “het jaar 2010 op gelijke hoogte met het jaar 2010”
  moet zijn “op gelijke hoogte met 1998”.

  • paradoxnl zegt:

   @Hans,

   Dank!, ik heb het veranderd in 2005 (i.p.v. 1998).
   Volgens GISS is tot nu toe 2005 het warmste jaar.

   Voor clubs (bronnen) die zich daarentegen baseren op satellietwaarnemingen is 1998 nog steeds het warmste jaar.

 2. Pingback: Brrr, een super-la-Nina « Cassandraclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s