Binnenkort op grotere schaal vroegtijdige sneeuwval in Russische Federatie?

Al van jongs af aan ben ik erg geinteresseerd in het weer. Men zou het een ‘weer-tik’ kunnen noemen. Met de komst van het internet kan men over heel wat extra informatie t.a.v. het wereldwijde ‘weer-gebeuren’ beschikken. Dit artikel plaats ik onder de categorie weer en niet onder klimaat. Onderstaande is natuurlijk speculatief van aard. Het is dat ik het leuk vind om er over te schrijven.

De huidige sneeuwsituatie op het Noordelijk halfrond
Vanaf eind Augustus/ begin September ziet men in de meeste jaren dat op het Noordelijk Halfrond de omvang van het Sneeuwdek geleidelijk aan begint toe te nemen, om vanaf de tweede helft van September versneld toe te nemen.

Momenteel is de omvang van het sneeuwtapijt op het Noordelijk halfrond aan de kleine kant.
Met name in de Canadese Archipel is sprake van een geringe omvang van het sneeuwtapijt (voor deze tijd van het jaar).

In het Noordelijk deel van het zogenaamde ‘Midden Siberisch bergland’ is er in een (hooggelegen) gebied ter grote van grofweg ‘half Nederland’ al sinds ongeveer 27 Augustus een sneeuwdekje aanwezig. Dat is erg vroeg!
Klik hier voor het witte vlekje in Centraal Noord Siberie op 27 Augustus jongstleden.

Een aardig overzicht over de actuele sneeuwsituatie is bijvoorbeeld hier, hier, hier en hier te vinden.
Vooral sneeuw in Noord Rusland is interessant, omdat rond deze tijd van het jaar onder ‘gunstige’ omstandigheden er daar al een permanente sneeuwlaag kan vormen. En vooral Siberie is de ideale plek waar zich al vroegtijdig een koude reservoir kan opbouwen.
Boven een vroegtijdig sneeuwdek kan zich onder een ‘gunstig’ circulatie patroon al vroegtijdig sneller een koude reservoir opbouwen.
Ik heb de statistieken er nog eens op nagekeken. In de meeste jaren vormt er zich boven de Russische Federatie pas in de tweede helft van September op grotere schaal (bijvoorbeeld meer dan honderdduizend vierkante kilometer) een sneeuwdek.

Beneden normale temperaturen voor de tijd van het jaar
Het is vooral in het Noord-Oostelijk deel van Europees Rusland en het Noordelijke en Centrale deel van Siberie al enige tijd behoorlijk koud.
De gemiddelde etmaal temperatuur ligt er momenteel zo’n 2,5 tot ruim 5 graden Celsius onder normaal!

De komende dagen mogelijk al op uitgebreidere schaal sneeuw in de Russische Federatie.
Volgens 0.a. deze bron ziet het ernaar uit dat de komende dagen in een groot deel van de Russische Federatie de temperatuur het grootste deel van de dag onder nul zal blijven, waarbij in sommige gebieden ook de hoogste dagtemperatuur niet boven het vriespunt uit zal komen.

Bovenstaand kaartje betreft middernacht (Midden Europese tijd), het begin van 8 september (o uur). Het is in Centraal Siberie dan al ochtend.

En er zal tijdens die dagen neerslag vallen. Aangezien de temperaturen in grote delen onder het vriespunt blijft, zal dat vooral in de vorm van sneeuw zijn! Afwachten of er zich de komende dagen inderdaad een sneeuwlaag gaat vormen en tot de komende lente weet te handhaven. Als zich boven Siberie een steeds groter koude reservoir opgebouwd, zal deze koude lucht steeds lastiger te verdrijven zijn. Koude lucht weegt zwaarder dan warmere lucht. Onder gunstige omstandigheden kan er dan in de loop van de tijd (meerdere weken) boven Siberie een flink koude reservoir opbouwen, waardoor de kans op een strenge winter in Europa groter wordt. Men ziet vaak dat zo’n koude reservoir koude uitwisselt met de warmere omgeving, dat het dan tijdelijk iets zachter wordt in het koude reservoir, om vervolgens weer de afkoelende tendens op te volgen. Het gebied met koude wordt groter en groter en af en toe wordt een deel van die koude richting ander gebieden geslingerd.

Afwachten maar weer of bovengenoemde verwachting (namelijk op korte termijn al vroegtijdige vorming van sneeuwdek boven noemenswaardig groot deel van de Russische Federatie) bewaarheid zal worden. Vorig jaar vormde er zich wat later in het jaar een enorm koude reservoir boven Siberie. Kou die toen (in afgezwakte vorm) uiteindelijk ook de winter in Europa vorm gaf.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Binnenkort op grotere schaal vroegtijdige sneeuwval in Russische Federatie?

 1. cassandraclub zegt:

  In noordwest China heeft het inmiddels gesneeuwd:
  http://zaplog.nl/zaplog/article/vroege_sneeuwval_in_noord_china

  • paradoxnl zegt:

   Dank voor de link Hans!

   Op ‘de weerkaarten’ was een paar dagen geleden al te zien dat er koude lucht vanuit het Noorden zich naar o.a. Noord China verplaatste.

   Ik ben verder nieuwsgierig naar de verwachte vroege koude (met sneeuwval) die de komende dagen in grote delen van Siberie verwacht wordt. Laatstgenoemde kou zal zich waarschijnlijk kunnen gaan handhaven in de zin dat de gevallen sneeuw niet meer voortijdig wegsmelt! Meestal valt pas wat later in de tweede helft van September op uitgebreidere schaal in Siberie.
   Het ziet er in kader van vroeger winter aldaar interessant uit.

   Als kou en sneeuw zich al op korte termijn op vrije grote schaal manifesteert in Siberie (of in eventuele andere delen van de Russische Federatie) kom ik daar in een nieuw artikel zeker nog op terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s