Europa en Aardgas – Staan ons moeilijke keuzes te wachten?

De komende tien jaar zal de aardgas productie in de 27 landen die behoren tot de Europese gemeenschap (EU-27) blijven dalen, terwijl de vraag naar aardgas in de EU-27 volgens o.a. de energie waakhonden EIA en IEA nog verder zal toenemen. Volgens dit artikel kan onder een somber scenario al vanaf de periode 2011 – 2012 sprake zijn van een aanbod_tekort van aardgas binnen de EU-27.
Van een somber scenario is sprake wanneer ‘de rest van de wereld’ hun export richting de EU-27 de komende jaren niet meer in voldoende mate kan verhogen om de dalende aardgas_productie binnen de EU-27 in voldoende mate te compenseren.

Nederland en aardgas
Over 10 a 15 jaar zal Nederland, indien de vraag naar aardgas niet inzakt,  meer en meer aardgas uit het buitenland moeten importeren om aan de interne (Nederlandse) vraag te kunnen voldoen. Een voor Nederland belangrijke inkomstenbron wordt geleidelijk aan kleiner.
In de toekomst zullen we meer en meer aardgas vanuit uit het buitenland ‘moeten’ gaan importeren.  Nederland zal dan naar alle waarschijnlijk ook meer en meer ‘moeten ‘ gaan betalen voor (buitenlands) aardgas.

Aandeel aardgas in primair energieverbruik EU-27:
In de EU-27 komt momenteel ongeveer 27% van het primaire energieverbruik op conto van aardgas. Alleen het aandeel van olie is nog groter.
Het relatieve en absolute aandeel van het relatief schone aardgas in de totale energie mix van de EU-27, is sinds 1995 flink toegenomen.

Aardgasverbruik en – productie in 2009, EU-27:
In het jaar 2009 verbruikten de 27 landen van de Europese Gemeenschap ongeveer 460 miljard kubieke meter aan aardgas, terwijl de aardgas productie er slechts 170 miljard kubieke meter bedroeg.
Dat betekend dat de EU-27 in 2009 zo’n 290 miljard kubieke meter aan aardgas moest importeren om aan de interne vraag te kunnen voldoen.
Als men de productie van Noorwegen meerekent, dan komt de totale aardgas productie van de EU-27 + Noorwegen uit op ongeveer 270 miljard kubieke meter. Noorwegen produceert momenteel namelijk zo’n 100 miljard kubieke meter op jaarbasis.

Zie grafiek bovenin voor een historisch overzicht van het aardgasverbruik en -productie binnen de EU-27.

Bewezen aardgas reserves EU-27:
De bewezen aardgas reserves zijn al sinds het jaar 2000 aan het afnemen.
Jaarlijks wordt er meer aardgas verbruikt dan dat er nieuwe (bewezen) reserves bij gevonden worden.
Dat betekend dat er jaarlijks meer reserves worden afgeboekt dan er bij geboekt worden. Dat terwijl naar verwachting de komende jaren het aardgasverbruik in de EU-27 nog behoorlijk zal toenemen.

Tendens aardgas_productie EU-27:
Met het kleiner worden van de hoeveelheid aan winbare aardgasreserves binnen de EU-27, ziet men ook de aardgas productie er al enkele jaren dalen.
De aardgas productie in de EU-27 liet van 1996 t/m 2004 een piek plateau zien.
Na 2004 ziet men de EU-27 aardgas productie jaarlijks afnemen.
De verwachting is dat ook in de toekomst deze dalende trend zal doorzetten. Er worden te weinig nieuwe economisch winbare reserves bijgeboekt. Onlangs zijn bijvoorbeeld de winbare reserves van een groot Noors aardgasveld naar beneden bijgesteld. Voor de EU-27 is Noorwegen een belangrijke gasleverancier.

Dus in de EU-27 ziet men al enige jaren een nog steeds stijgende vraag naar aardgas gecombineerd met een dalende interne productie.

De voor de EU-27 belangrijkste aardgas leveranciers en enkele verwachtingen t.a.v. de toekomst
De belangrijkste aardgasleveranciers zijn in volgorde van belangrijkheid momenteel Rusland, Noorwegen en de rest.
De rest bestaat uit Eurasie (exclusief Rusland), Noord-Afrika en nog wat andere landen).
Rusland is de belangrijkste aardgas leverancier voor de EU-27 markt. De rol van Rusland zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden, aangezien Noorwegen al dicht bij haar aardgas_productie_piek zit.
Naar verwachting zal de totale aardgas_productie van Noorwegen + EU-27 zijn gedaald van 270 kubieke meter in 2009 tot slechts 170 miljard kubieke meter in het jaar 2020.

Dat betekend dat, indien de vraag naar aardgas in de EU-27 en Noorwegen constant blijft, er in 2020 maar liefst 100 miljard kubieke meter op jaarbasis extra geimporteerd dient te worden vanuit de rest van de wereld (Rusland, overig Eurazie, Noord-Afrika enzovoorts).

Als de vraag naar Aardgas binnen de EU-27 de komende tien jaar nog verder toeneemt zal er nog meer aardgas geimporteerd moeten worden.

Zie onderstaande grafiek voor waar vandaan het per pijplijn geimporteerde aardgas voor de EU-27 vandaan komt.

LNG

De afgelopen jaren is het belang van LNG flink toegenomen. Toch is het aandeel LNG t.o.v. de totale aardgas import minder dan 25% en dat zal de komende jaren niet snel veranderen. De verwachting is dat de komende tien jaar het LNG aanbod vanuit het buitenland niet noemenswaardig zal toenemen, omdat in veel van de aardgas exporterende landen de vraag naar aardgas snel toeneemt en steeds meer vloeibaar aardgas bijvoorbeeld richting de Aziatische markten verscheept wordt. De vraag naar LNG vanuit Azie zal naar verwachting de komende jaren exploderen. Dus flinke concurrentie voor de EU-27.

Wat brengt ons de komende tien jaar?
Naar verwachting zal Rusland haar aardgas productie, mits er flink in geinvesteerd wordt, nog wat kunnen verhogen, maar tegelijkertijd zal ook haar interne vraag nog wat toenemen. Bovendien is de verwachting dat Rusland een steeds groter aandeel van haar aardgas naar de rest van de Wereld (denk aan China) zal gaan exporteren. Al met al zal Rusland haar aardgas_export richting de EU-27 waarschijnlijk niet kunnen verhogen, laat staan dat het Russisch aardgas aanbod de komende tien jaar niet verder zal afnemen.
Het aanbod van vloeibaar aardgas zal naar verwachting de komende tien jaar ook niet of nauwelijks toenemen. Zie kopje LNG.

Stel dat de aardgas_export richting de EU-27 vanaf nu niet meer zal toenemen (en die kans is best wel groot) dan zal (indien het aardgasverbruik in de EU-27 de komende jaren volgens de verwachtingen van de ‘energie waakhonden’ toeneemt) vanaf 2011 – 2012 voor de landen behorende tot de EU-27 al sprake zijn van een aanbod tekort aan aardgas. Dat dus het aanbod tegen die tijd niet meer aan de verwachte vraag zal kunnen voldoen. Het is niet te hopen dat Europa tegen die tijd met lange en strenge winters geconfronteerd gaat worden!

Bron: Klik hier

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Europa en Aardgas – Staan ons moeilijke keuzes te wachten?

  1. Pingback: Europees aardgasverbruik, aardgasproductie en opslagcapaciteit in cijfers. DEEL 1. | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s