Temperatuur dip rond evenaar versterkt zich.

Hieronder drie grafieken (bron GISS) over de temperatuur afwijking ten opzichte van de referentieperiode (1950 -1980):

Temperatuurafwijking t.o.v. referentie periode, JUNI 2010:

Temperatuurafwijking t.o.v. referentie periode, JULI 2010:

Temperatuurafwijking t.o.v. referentie periode, AUGUSTUS 2010:

De bovenste grafiek betreft juni 2010, de middelste juli 2010 en de onderste augustus 2010.
De schaalverdeling van de grafieken is niet gelijk. Dit kan optisch bedriegen indien men er geen rekening met houdt.
Bovendien is het oppervlakte onder de grafiek niet representatief voor de temperatuurverdeling op onze aarde, omdat het gebied tussen twee breedtegraden in de tropische zone veel meer oppervlakte bevat dan het gebied tussen twee breedtegraden in de (ant)arctische zones.
De afgelopen drie maanden is het in de tropische zone ook volgens GISS (t.o.v. de referentieperiode) kouder en kouder geworden.

De afgelopen maanden ziet men de gemiddelde wereldtemperatuur t.o.v. de referentieperiode 1951 t/m 1980 minder en minder warm worden.
De gemiddelde temperatuurafwijking (in graden Celsius) t.o.v. de referentieperiode, berekend over de gehele aarde voor de afgelopen maanden (bron GISS):

Maart 2010: 0,84
April 2010: 0,75
Mei 2010: 0,65
Juni 2010: 0,58
Juli 2010: 0,53
Augustus 2010: 0,53

El Nino bereikte haar hoogtepunt eind vorig jaar/ begin dit jaar. Daarna is het zeewater rond de evenaar in de Stille Oceaan steeds verder gaan afkoelen.
Terwijl ten Noorden van de 30-ste breedtegraad de temperatuur de afgelopen maand weer wat steeg (t.o.v. de referentieperiode), ziet men in de Tropische zone een duidelijk afkoelende tendens veroorzaakt door een in kracht toenemende La Nina. Zie daartoe het onderste plaatje met in het midden de opvallende dip rond de evenaar.

De komende maanden zullen ook de tot nu toe opvallend warme gematigde zones gaan afkoelen. De meer gematigde gebieden volgen met enige vertraging vrijwel altijd de afkoelende (of opwarmende) tendens van de tropische zone op.
Als La Nina haar huidige sterkte blijft behouden, of mogelijk nog iets sterker wordt, zullen de komende maanden ook de niet tropische zones meer en meer gaan afkoelen.

Volgens het UAH is in de afgelopen vier maanden in de tropische zone het temperatuurverschil t.o.v. de normaal (referentieperiode) flink afgenomen.

Temperatuuranomalie (in graden Celcius) t.o.v. normaal in tropische zone (bron UAH):
Mei 2010: 0,708
Juni 2010: 0,476
Juli 2010: 0,420
Augustus 2010: 0,362

Met andere woorden dat het de afgelopen maanden in de tropische zone (t.o.v. de normaal) steeds minder warm is geworden. De komende maanden kan de temperatuurdip in de tropische zone zich nog wat versterken indien de krachtige La Nina stand houdt..

Het laatste kwartaal van dit jaar zal in vergelijking met de eerste maanden van dit jaar, gemiddeld over de gehele aarde, waarschijnlijk opvallend lagere temperaturen t.o.v. de normaal gaan vertonen!
Afwachten maar weer.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s