Fossiele energie: Het mes snijdt langs twee kanten

Een aardig artikel van Kris De Decker over onder andere ‘netto energie’. Een in mijn ogen helder artikel om eens rustig door te lezen! Veel van wat in het artikel beschreven staat, is ook uitgebreid behandeld op TOD.

Onderstaande tekstdelen uit het artikel sprongen me direct in het oog:

1)
“Wereldwijd ligt het EROI van olie en gas iets hoger: het daalde van 35:1 eind jaren negentig tot ongeveer 20:1 in 2005”.

2)
“De EROI van steenkool daalde van 80:1 in 1930 tot 30:1 in 1970 en tot ongeveer 10:1 vandaag”.

3)
“Het verontrustende is natuurlijk dat de EROI van petroleum (olie en gas) gestaag daalt. Als die trend zich verder zet, zo berekenden een aantal wetenschappers, dan bedraagt het EROI van olie en gas al over 20 tot 30 jaar 1:1 en houdt petroleum dus op een energiebron te zijn – ondanks de nog resterende voorraden tegen die tijd. De vraag is dus niet zozeer wat de omvang is van de globale olie- en gasreserves, maar hoeveel daarvan met een surplus aan energie kan worden opgehaald”.

Hieronder mijn visie over het één en ander…

Waarom de EROI geleidelijk aan daalt
Vanwege de steeds lastiger te bereiken fossiele brandstoffen (olie, aardgas en steenkool), de afnemende kwaliteit ervan en ook de strengere milieu eisen, kost het ondanks de inzet van steeds betere technieken meer en meer energie om een bepaalde (bruto) hoeveelheid aan fossiele brandstof ‘uit de grond te halen’.
Anno 2010 zijn er volgens verscheidene wetenschappers wat olie betreft al 6 eenheden (uit gedrukt in olie_equivalenten) aan energie nodig om 100 eenheden aan olie ‘uit de grond te pompen’.

Het gaat dus niet alleen om de bruto olieproductie (dit is de totale hoeveelheid aan olie die dagelijks wereldwijd uit de grond ‘gepompt’ wordt), maar ook om de energie (uitgedrukt in olie_equivalenten) die nodig is om al die olie ‘uit de grond te halen’.
Bovengenoemde verhaal gaat ook op voor aardgas en steenkool.

Het mes snijdt, zeker ten aanzien van de wereldwijde fossiele brandstoffen productie (aardolie, aardgas en steenkool), langs twee kanten.

Mineralen
Het zelfde verhaal gaat ook op voor vele mineralen waarvan de rendabele mijnen al flink uitgeput zijn. Rendabele mijnen betreffen mijnen waarin (belangrijke) mineralen in hoge concentraties voorkomen en op een goedkope en gemakkelijke wijze gewonnen kunnen worden.
Ook voor de mineralen geldt dat er, ondanks steeds betere technieken, er meer en meer energie benodigd is om bijvoorbeeld 1000 ton van een beoogd mineraal uit de grond te halen en geschikt te maken voor verdere bewerking.

Extrapoleren van trend
Gebaseerd op de EROI trend van de laatst tientallen jaren en vervolgens deze trend te extrapoleren (in de toekomst), houden verscheidene wetenschappers er rekening mee dat de komende decennia de EROI (van de fossiele brandstof_extractie) ieder jaar met gemiddeld 5% verder zal afnemen! Dus dat er ieder jaar 5% meer energie benodigd is, om een eenheid aan energie uit de grond te halen.
Als laatstgenoemde trend bewaarheid wordt, zal er over 14 jaar (bij 5% jaarlijkse groei aan benodigde energie_input ligt de verdubbel tijd namelijk op 14 jaar; 70/5=14 of 1,05^14 = 2) per eenheid fossiele energie die uit de ‘grond’ gehaald wordt er al twee keer zoveel energie input nodig zijn dan nu het geval is.

Een rekenvoorbeeld
Op dit moment (2010) is de EROI van olie ongeveer 17 (17:1). Dit betekend dat voor iedere 85 miljoen vaten aan olie die dagelijks uit de grond gepompt worden, ongeveer 5 miljoen vaten per dag aan olie_equivalenten benodigd zijn om dagelijks die 85 miljoen vaten aan olie uit de grond te halen en naar de raffinaderijen te transporteren enzovoorts.
Als we uitgaan van de hierboven genoemde 5% afname van de EROI, zal over 14 jaar (bij 5% jaarlijkse groei van de energie input vind er namelijk iedere 14 jaar een verdubbeling plaats) er al 2x zoveel energie input nodig zijn (dus 2*5 = 10 miljoen vaten per dag aan olie_equivalenten), om dagelijks (bruto) 85 miljoen vaten aan olie uit de grond ‘te pompen’ en naar de raffinaderijen te vervoeren enzovoorts.
Dus, vanuit een EROI-perspectief (of een netto energie perspectief), zal wanneer bovengenoemde bewaarheid wordt, de wereldwijde bruto olieproductie de komende 14 jaar met maar liefst 5 miljoen vaten per dag moeten toenemen om wat betreft het NETTO energie_aanbod ( energie_aanbod dat netto overblijft voor allerlei belangrijke maatschappelijke activiteiten) op gelijk niveau van nu te blijven.

Samengevat:
We hebben steeds meer energie nodig om gelijk te blijven. Laatstgenoemde geldt niet alleen voor olie, maar ook voor aardgas en steenkool. Meer en meer olie, aardgas en steenkool zijn benodigd om een bepaalde hoeveelheid aan olie, aardgas of steenkool ‘uit de grond te halen’. Het verhaal is ook van toepassing op mineralen.
Alle drie de typen fossiele energie (olie, aardgas, steenkool) hebben enerzijds van doen met afnemende EROI’s en anderzijds van doen met een stagnerende bruto fossiele brandstof productie.

Ook al zou in de toekomst bovengenoemde slechts in minder sterke mate bewaarheid worden, dan nog zal naar mijn idee “Business As Usual” snel in elkaar gaan storten.
De wereld(economie) zal al snel noodgedwongen haar globale karakter gaan verliezen. Landen of gebieden met voldoende benodigde grondstoffen (denk ook aan voedsel) zullen het veel makkelijker hebben (als men er gebruik van weet te maken) dan landen of gebieden die enorme tekorten aan benodigde grondstoffen hebben (zoals wij hier in West-Europa).

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Fossiele energie: Het mes snijdt langs twee kanten

 1. cassandraclub zegt:

  De “economie” heeft kunnen groeien dankzij de surplus-energie die de mens uit fossiele brandstof heeft gehaald. De mens heeft die extra energie gebruikt om van alles op te bouwen: zorg, onderwijs, internet, industrie, wereldhandel.
  Nu de hoeveelheid surplus-energie begint af te nemen, moeten we kiezen welke luxe-activiteiten we willen behouden.

  De crisis van 2008-2009 was de eerste schok waarbij de economie moest krimpen.
  We beginnen al iets van onze luxe-activiteiten af te stoten: ruimtevaart, luchtvaart, kunstmatige eilanden maken.
  Voor de overige zaken (gezondheidszorg, pensioen, sociale zekerheid, onderwijs) wordt de kaasschaaf gehanteerd.
  Op naar de volgende schok 😦

  • paradoxnl zegt:

   Inderdaad Hans, op naar de volgende schok.
   Ik vrees dat de volgende schok hier in West-Europa voor veel meer mensen flink voelbaarder zal worden dan de crisis (schok) van 2008/2009. Dat de kaasschaaf noodgedwongen nog wat dikkere plakken gaat afsnijden. “Het” houdt een keer op. Zeer lastige keuzes.

   Bijvoorbeeld, rond 2013 zouden volgens allerlei analisten de gevolgen van de lagere investeringen in nieuwe olieprojecten gedurende de crisis van 2008/2009 merkbaar worden. In de tweede helft van 2008 en een deel van 2009 was de olieprijs te goedkoop om het benodigde aantal nieuwe olieprojecten op te starten. De laatste vijf a tien jaar is het stukken duurder geworden om een bepaalde hoeveelheid aan nieuwe olie online te krijgen.
   De aanlooptijd, de tijd vanaf het opstarten van een nieuw olieproject tot de eerste olie die binnen dat project ‘uit de grond’ gehaald wordt, bedroeg in 2008/2009 gemiddeld zo’n 4 a 5 jaar. Momenteel zou de gemiddelde aanlooptijd al langer te zijn dan 5 jaar.
   Er zal over 2 jaar minder olie uit nieuwe projecten online gaan komen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar olie in met name China, India en het Midden-Oosten nog noemenswaardig toe, daalt de EROI en wordt de kans steeds groter dat er niet voldoende budget meer is om een voldoende aantal nieuwe olieprojecten op te starten. Soort van neerwaartse spiraal.

   Ik wou over laatstgenoemde nog een stukje schrijven, maar nu zit ik er over te denken om eerst een stuk te schrijven over de gespannen situatie tussen Japan en China. China heeft namelijk een export verbod van zeldzame aardse elementen richting Japan ingesteld.

 2. Pingback: Declining energy quality could be root cause of current recession | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s