Energiesituatie Groot-Brittannië steeds nijpender.

Energieproductie in GB
In bovenstaande grafiek is te zien dat de Energieproductie in Groot- Brittannië (GB) rond het jaar 2000 haar piek bereikte om daarna ieder jaar flink af te nemen.
Ook in 2010 zette de daling zich voort. Volgens de meest recente gegevens lag de energieproductie in GB in het 2-de kwartaal van 2010 ruim 9% lager dan in 2-de kwartaal van 2009.

Zie Energiesituatie GB 2-de kwartaal 2010 voor extra informatie.

Quote uit 2-de kwartaal overzicht:
“Total production in the second quarter of 2010 at 39.9 million tonnes of oil equivalent was 9.2 per cent lower than in the second quarter of 2009″.

Energieconsumptie in GB
De energieconsumptie in GB is daarentegen, met uitzondering van het jaar 2009 (recessie) niet of nauwelijks gedaald. Zie onderstaande grafiek:


De totale energieconsumptie in GB ligt momenteel al ruim 35% hoger dan de energieproductie. Enige jaren terug was GB nog een netto energie exporteur! Zaken kunnen snel veranderen.
GB dient steeds meer energie, met name in de vorm van aardgas (inclusief vloeibaar aardgas) en aardolie te importeren. Volgens de meest recente gegevens lag de energieconsumptie in GB in het 2-de kwartaal van 2010 bijna 2% hoger dan in 2-de kwartaal van 2009.

Quote uit 2-de kwartaal overzicht…
“Final energy consumption in the second quarter of 2010 was 1.8 per cent higher than in the second quarter of 2009”.

Lange koude winter funest voor aardgasvoorziening GB.
Vooral de aardgasproductie, de aardgasimport en de bovengrondse aardgasvoorraden zijn cruciaal om de huishoudens in GB van voldoende warmte en elektriciteit te kunnen voorzien.

Aangezien GB momenteel al flink afhankelijk is geworden van geimporteerd gas (en ook olie), is het niet te hopen voor de Engelsen dat de wereldwijde aardgasvraag aanstaande winter teveel stijgt. Zeker in het geval van een lange strenge winter zal GB vanwege concurrentie met overige gas- en olie importerende landen flink wat extra geld moeten neerleggen om al dat aardgas (en olie) te importeren. Het is de vraag of er uberhaupt genoeg betaalbaar aardgas aanbod voor GB overblijft wanneer de wereldwijde vraag naar aardgas (bijvoorbeeld door koud winterweer) noemenswaardig toeneemt.

Bovengrondse aardgasvoorraden
GB heeft in vergelijking met andere grote Europese landen een relatief kleine bovengrondse aardgasvoorraad. De afgelopen jaren zijn de bovengrondse voorraden al een paar keer kritiek laag geweest. Vooral de afgelopen maand Maart was het kantje boord met de Engelse bovengrondse aardgasvoorraden, dat terwijl eind December 2009 de beschikbare bovengrondse voorraadcapaciteit nog voor bijna 100% gevuld was.

Samenvatting
Als in GB komend najaar koud gaat uitvallen en de erop volgende winter wordt lang en streng, dan is de kans erg groot dat de Engelse bovengrondse aardgasvoorraad voor het eerst geheel opgebruikt zal worden. Heel wat Engelsen zullen het in het laatstgenoemde geval zonder warmte en elektriciteit moeten stellen. Als daar bovenop de aardgasimport noemenswaardig inzakt is de situatie helemaal funest.

Voor de cijfernerds
Dagelijks wordt de stand van zake in verband met de bovengrondse aardgasvoorraden geupdate.

http://www.nationalgrid.com/uk/Gas/Data/storage/
In mijn ogen zijn in bovenstaande link vooral de excelsheets in verband met dagelijkse bovengrondse aardgasvoorraad gedurende de jaren 2005 t/m 2010 interessant.

Voor bovengrondse aardgasvoorraden in verschillende delen van Europa is vooral ook onderstaande link de moeite waard:
https://transparency.gie.eu.com/daily_storage.php

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Energiesituatie Groot-Brittannië steeds nijpender.

    • paradoxnl zegt:

      Ha ja Cassandraclub, ik was geinspireerd door dat verhaal.

      Kan naar mijn idee niet genoeg aandacht krijgen. De eerste winterse perikelen dienen zich deze week al in Noord Europees Rusland aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s