Sneeuwdek Siberie oktober 2010

Het sneeuwdek boven het Midden Siberisch bergland heeft de afgelopen weken stand gehouden. Tijdelijk werd er wat zachtere lucht aangevoerd, maar het was niet voldoende om het sneeuwdek aldaar te laten verdwijnen.
Ondertussen begint zich in de Zuidelijke helft van Siberie al een omvangrijk en ook behoorlijk dik sneeuwtapijt te vormen. Zelfs boven grote delen van Mongolie ligt momenteel al een sneeuwdek. Zie bovenstaande afbeelding voor gebieden waar al vroegtijdig sneeuw ligt (blauwe vierkanten) en gebieden waar normaliter nu al sneeuw zou moeten liggen maar nog geen sneeuw ligt (rode vierkanten).
Wat opvalt is dat in Azie op grote schaal, vooral in relatief zuidelijke gebieden, zich al vroegtijdig een sneeuwtapijt gevormd heeft. Laatstgenoemde is naar mijn idee geen ééndagsvlieg, maar structureel van aard. En als ik onder andere de korte- en middellange termijnverwachting van het GFS mag geloven, zal de koude in met name Centraal en Oost-Siberie de komende dagen nog flink toenemen gepaard gaande met sneeuwval in relatief Zuidelijke gebieden.
Veel sneeuw in vooral Zuidelijk gelegen gebieden is vanuit een albedo perspectief heel interessant. In de meer Zuidelijk gelegen gebieden staat de zon overdag hoger aan de hemel en wordt er door de sneeuw extra veel zonlicht gereflecteerd.

Dikte Sneeuwtapijt:

Het lijkt er (naar mijn inschatting) op dat in Centraal en Oost-Siberie de winter al vroegtijdig haar entree heeft gemaakt. Het is soms een dubbeltje op zijn kant, maar het dubbeltje is naar de koude kant omgevallen. Met ups and downs begint er zich boven Siberie al vroegtijdig een noemenswaardig kouderesservoir te vormen.

Wie weet dat er de komende weken of maanden zich misschien nog een record omvangrijk sneeuwdek gaat vormen boven het Noordelijk Halfrond. Maar dan moet het sneeuwdek boven Noord-Amerika wel meewerken. Al met al voor koude liefhebbers een interessante situatie. Vorig jaar rond deze tijd van het jaar lag er beduidend minder sneeuw boven Siberie dan nu.

Uitgebreid sneeuwtapijt en gemiddelde temperatuur
Hieronder een quote uit een artikel (als ik me niet vergis oorspronkelijk afkomstig van Meteo Consult) over waarom een uitgebreid sneeuwdek flink van invloed kan zijn op de gemiddelde temperatuur. In het jaar 2008 werd in week 4 (eind Januari) het één na omvangrijkste sneeuwdek geregistreerd sinds het begin van de metingen (1966). Een of andere week in Februari 1978 spant tot nu toe de kroon.

Het gedeelte wat ik graag wil benadrukken heb ik in vet er uit gelicht:
“Een deel van de grote temperatuurafwijkingen naar beneden in Azië kan bijna niet anders dan met die sneeuwlaag te maken hebben gehad. Sneeuw reflecteert veel meer zonnestraling dan het bruine landschap, dat ze er normaal in de wintermaanden zien (denk aan de gebruikelijke beelden uit het verwoestijnde Afghanistan, dat er deze winter grotendeels wit bij ligt). Een veel lagere dan gemiddelde temperatuur staat dan zo in de boeken. Mogelijk heeft de inactieve zon (we zitten in een zonnevlekkenminimum) ook een rol gespeeld”.

En voor degenen die ook de cijfers interesseren, de gehele tekst over de sneeuwbedekking in 4-de week van 2008:

  Sneeuwbedekking
  Uit metingen van het zogeheten Snow Lab van de Rutgers University in de Amerikaanse staat New Jersey blijkt namelijk dat de sneeuwbedekking van het noordelijk halfrond sinds 1978 niet zo groot is geweest als in de 4e week van de afgelopen januarimaand dit jaar, in een meetreeks die in het jaar 1966 is begonnen. In week 4 was een oppervlakte van 52,11 miljoen vierkante kilometer van de landgebieden op het noordelijk halfrond bedekt met sneeuw, 4 tot 5 miljoen vierkante kilometer meer dan normaal. Voor de maand als geheel kwam de gemiddelde sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond op iets boven 50 miljoen vierkante kilometer uit, ruim 3 miljoen vierkante kilometer meer dan normaal. Dit levert een tweede plaats op, achter het nog altijd recordmaximum van februari 1978.
  In de meetreeks was de 52,11 miljoen vierkante kilometer in week 4 eveneens goed voor een tweede plaats, achter week 7 in het jaar 1978. Toen was een oppervlakte 53,89 miljoen vierkante kilometer van het noordelijke halfrond bedekt met sneeuw. Sindsdien is de totale sneeuwbedekking alleen in de tweede week van 1985 nog in de buurt gekomen van die van week 4 van dit jaar, maar verder zat zij er de meeste jaren toch duidelijk onder. De grootste afwijkingen werden de afgelopen maand vooral geregistreerd in Azië, waar de kou het hardste toesloeg.
  Een deel van de grote temperatuurafwijkingen naar beneden in Azië kan bijna niet anders dan met die sneeuwlaag te maken hebben gehad. Sneeuw reflecteert veel meer zonnestraling dan het bruine landschap, dat ze er normaal in de wintermaanden zien (denk aan de gebruikelijke beelden uit het verwoestijnde Afghanistan, dat er deze winter grotendeels wit bij ligt). Een veel lagere dan gemiddelde temperatuur staat dan zo in de boeken. Mogelijk heeft de inactieve zon (we zitten in een zonnevlekkenminimum) ook een rol gespeeld.

Klik hier voor bron.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Sneeuwdek Siberie oktober 2010

 1. cassandraclub zegt:

  Ik kan haast niet wachten tot de eerste sneeuw in NL 🙂

  • paradoxnl zegt:

   In ieder geval begint de winter in Siberie al vroegtijdig toe te slaan. In Centraal Noord-Siberie is het nu in een groot gebied behoorlijk te koud voor de tijd van het jaar. Dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s