Jeff Rubin: Dure olie als belangrijkste oorzaak van huidige recessie

De econoom Jeff Rubin over olie als belangrijkste oorzaak van de huidige recessie. Het is helaas niet mogelijk (toegestaan) de video direct te tonen.

http://vimeo.com/15739754”

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Jeff Rubin: Dure olie als belangrijkste oorzaak van huidige recessie

 1. Ron zegt:

  Toevallig gelezen in een boek:

  Er schijnen enorme voorraden teerzanden aanwezig te zijn in de monding van de hoofdrivier (naam?) in Venezuela. Ecologisch zou dat een natuurramp voor het land zijn, maar het schijnt te gaan om een voorraad van 6000 miljard barrels, waarbij minder energie benodigd is om het te winnen vanwege de al hogere temperaturen in het land, de EROEI is dus een stuk gunstiger. Is het mogelijk om hier eens een artikel aan te wijden?

  • Paradox zegt:

   Ron,

   Sorry voor de wat late reaktie, mijn PC was kapot maar nu gelukkig weer terug in the running.

   Welk boek heb je gelezen?
   Op basis van wat ik heb gelezen zijn er enorme investeringen en veel tijd nodig om de olieproductie in de orinoco belt tot grofweg 2 miljoen vaten per dag te verhogen, maar die investeringen zijn er nog steeds niet in voldoende mate en het kost veel tijd om die investeringen ‘productief’ te maken.
   Veel zal afhangen van de wereldeconomie. Ook als de wereldeconomie slecht gaat zijn er flinke investeringen nodig om de wereldwijde olieproductie niet te snel te laten inzakken. De hoeveelheid aan makkelijk winbare olie (olie die in hoog tempo en goedkoop uit de grond gehaald kan worden) is snel aan het verminderen.
   En het is natuurlijk niet alleen de ERoEI, maar ook het tempo waarmee de olie achtige substantie tot olie verwerkt kan worden. Ik hou het in mijn achterhoofd om er misschien nog eens een artikel over te schrijven. Op the oildrum is er in iedergeval wel het een en ander over geschreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s