Serieuze afkoeling oceanen

Volgens onderstaande grafiek (bron staat vermeld in grafiek) is de afkoeling van het oppervlaktewater, gemiddeld over alle oceanen wereldwijd, nog volop gaande.
Als gevolg van laatstgenoemde zal volgens verscheidene deskundigen met enige vertraging ook de gemiddelde mondiale temperatuur nog verder gaan dalen (de gemiddelde mondiale temperatuur minder warm worden t.o.v. de referentie periode).

Omvang Noordpoolijs
Momenteel is er op het Noordelijk halfrond een flinke vertraging opgetreden in de toename van de ijs omvang:

http://www.ijis.iarc.uaf.edu/en/home/seaice_extent.htm

Mijn inschatting is dat de omvang van het Noordpoolijs de komende maanden sneller dan gemiddeld gaat toenemen, mede omdat vooral het oppervlakte water in Zuidelijk gelegen randzeeen, zoals bijvoorbeeld de Zee van Ochotsk, al kouder dan normaal is (voor de tijd van het jaar).
Bovendien zal volgens onder andere het GFS de hardnekkig te warme temperaturen boven met name de Siberische kant van de Noordpool snel tot het verleden gaan behoren. Boven Siberie zelf is het daarentegen al enige tijd flink te koud, flink kouder dan gemiddeld. Maar meer hierover verder naar onderen.

Op de Zuidpool daarentegen is er sprake van een flink positieve afwijking van de ijsomvang.
http://nsidc.org/data/seaice_index/images//daily_images/S_timeseries.png

Sneeuwomvang Noordelijk halfrond
Ondertussen is er al enige dagen sprake van een voor de tijd van het jaar flink bovengemiddelde omvang van het sneeuwtapijt op het Noordelijk Halfrond.

De blauwgekleurde gebieden (-> dit zijn gebieden waar al vroegtijdig sneeuw ligt) domineren de roodgekleurde gebieden (-> dit zijn gebieden waar normaliter voor de tijd van het jaar al sneeuw zou moeten liggen, maar nog steeds grotendeels sneeuwvrij zijn).

Vooral boven Noord Amerika is er sprake van een flink positieve afwijking. In Noord Amerika was er enige tijd geleden nog sprake van een behoorlijk te geringe omvang van het sneeuwtapijt.
Het is de vraag of de komende dagen een groot deel van het sneeuwdek zich boven Noord Amerika weet te handhaven.
Zo ja, dan kan bij een volgende golf van koudere lucht de kou zich heel makkelijk herstellen en wordt de kans op een bovengemiddeld koude winter in grote delen van het Noordelijk halfrond wel erg groot!
Ondertussen heeft zich boven met name Noord- en Oost Siberie al een flink koude reservoir opgebouwd en valt het verder op dat ook in de Zuidelijker gelegen delen van Azie al geruime tijd sprake is van een bovengemiddeld sneeuwtapijt. Bijvoorbeeld boven de Tibetaanse hoogvlakte is al enige tijd sprake van een bovengemiddeld omvangrijk sneeuwtapijt. Vanuit een albedo perspectief is dat heel interessant.
Al met al hele interessante ontwikkelingen in verband met de komende winter op het Noordelijk halfrond. Door het omvangrijke en plaatselijk erg dikke sneeuwdek is er al flink wat latente kou opgebouwd.
Als er sneeuw valt komt er namelijk latente warmte vrij, maar als de sneeuw eenmaal gevallen is en het sneeuwdek weet zich op grote schaal te handhaven, kan het onder gunstige atmosferische omstandigheden veel gemakkelijker flink koud worden. De gevormde kou kan dan ‘uitgewisseld’ worden met andere minder koude gebieden, zoals bijvoorbeeld (West) Europa. Bovendien kost het extra energie om al die sneeuw weer te doen smelten.
De latente kou van sneeuw zit hem vooral in de extra benodigde energie om de sneeuw te doen smelten. Zolang er veel sneeuw ligt kan de gemiddelde temperatuur moeilijker noemenswaardig boven het vriespunt geraken. Bovendien reflecteert sneeuw (mits niet teveel vervuild) flink wat zonlicht en schermt het de er bovengelegen lucht af van warmte afkomstig uit de bodem.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s