Groot-Brittannie: Bovengrondse aardgasvoorraden (inclusief vloeibaar gas) kelderen

Onderstaande is een update van een eerder artikel op deze blog.

Inleiding
Het dagelijkse aardgasverbruik in Groot-Br. bedraagt rond deze tijd van het jaar gemiddeld bijna 350 miljoen kubieke meter per dag.
=> Zo’n 240 miljoen kubieke meter per dag wordt geleverd door het dagelijks opgepompte aardgas.
=> De overige 110 miljoen kubieke meter worden geleverd vanuit het Europese vasteland en via het aftappen van de bovengrondse aardgasvoorraden (inclusief vloeibaar aardgas!).

Uit bovengenoemde blijkt dat in de winter ook op dagen met normale temperaturen de bovengrondse aardgasvoorraden afgetapt worden, maar natuurlijk wel in een minder hoog tempo dan wanneer het kouder dan normaal is.

Maximale aanbod capaciteit Engels aardgasnet
Op dagbasis bedraagt de maximale ‘aanbod’ capaciteit van het Engelse aardgasnet ongeveer 460 miljoen kubieke meter. Als de vraag naar aardgas op dagbasis meer is dan 460 miljoen kubieke meter, kan het Engelse aardgasnet niet meer aan alle vraag voldoen. Er wordt dan een zogenaamde GBA-trigger afgegeven, waarbij in eerste instantie in aanmerking komende bedrijven afgesloten worden van aardgas.

Gedurende erg koud weer is in Engeland de vraag naar aardgas bijna gelijk aan 460 miljoen kubieke meter (de maximale aanbod_capaciteit).
Bij extreem koud weer is de vraag (op dagbasis) soms groter dan 460 miljoen kubieke meter (er worden in dat geval verscheidene bedrijven afgesloten van aardgas).

Wanneer de vraag (aanbod) gelijk is aan de maximale aanbod capaciteit van het Engels aardgasnet, worden de bovengrondse aardgasvoorraden in maximaal tempo afgetapt!

Bijzonder lage bovengrondse aardgasvoorraden
Momenteel zijn de bovengrondse aardgasvoorraden in Groot-Brittannie erg laag voor de tijd van het jaar. Meer uitleg hierover verder naar onderen.

Als in Engeland het ook de komende weken koud blijft (tot nu toe koudste December sinds 1910!) dreigt er eind Januari/ begin Februari 2011 al een flink aanbod tekort aan aardgas, omdat tegen die tijd onder bovengenoemde omstandigheden de bovengrondse aardgasvoorraad zo goed als leeg zal zijn.
En als in het ergste geval, naast het leeg raken van de bovengrondse voorraad ook nog eens de toevoer vanuit het Europese vasteland wegvalt (grofweg 50 miljoen kubieke meter per dag), dan moeten de Britten het bij koud weer het doen met een aardgas aanbod van slechts 240 miljoen kubieke meter gas per dag in plaats van 460 miljoen kubieke meter per dag. Vele gezinnen zullen dan in de kou komen te zitten.
.
En dan maar hopen dat de dagelijkse aardgas productie niet verstoord wordt…

ONDERSTAANDE IS VOOR DE CIJFERNERDS

Bijzonder lage bovengrondse voorraad
De ‘aardgas opslagtanks’ in Groot-Brittannie zijn  momenteel (18 december 2010) al voor minder dan 60% gevuld. Dat is bijzonder laag voor deze tijd van het jaar. De meest actuele stand (18 Dec.) is 57,46 %.
Vorig jaar op 18 December waren de ‘opslagtanks’ nog voor ongeveer 90% gevuld!

Grafiek totale bovengrondse aardgas voorraad (exclusief LNG):

De totale voorraad was op 17 December j.l. (middelste kolom) en op 18  December j.l. (rechtse kolom) als volgt opgebouwd (waarden zijn GWh):

Short 560 558
Medium 5,203 5,041
Long 23,383 22,895

Ter vergelijking:
Vorig jaar waren op 18 December de bovengrondse voorraden als volgt:
Long (lange termijn voorraad): 34582 GWh
Medium (middellange termijn voorraad): 7850 GWh
Short (korte termijn voorraad): 1280 GWh
…dus flink meer gevuld dan momenteel het geval is.

De lange termijn voorraad (Long)(de grootste voorraad) is momenteel bijzonder laag. De lange termijn voorraad (long) wordt al sinds eind November vrijwel dagelijks in maximaal tempo afgetapt (zo’n 480 GWh per dag), ook gedurende de minder koude dagen.
In het geval de komende weken de (huidige) lange termijn voorraad in maximaal tempo wordt afgetapt is de (huidige) lange termijn voorraad al begin Februari 2011 helemaal leeg!

Vorig jaar
Vorig jaar namen de bovengrondse aardgasvoorraden pas vanaf eind December flink af.
Vorig jaar rond deze tijd was bijvoorbeeld de lange termijn voorraad (Long) nog bijna maximaal gevuld (zie eerder genoemde cijfers). Gedurende de er opvolgende erg koude winterperiode daalden de lange termijn voorraad in de tweede helft van Maart 2010 tot slecht 10% van de maximale opslag capaciteit. Wat te denken als de komende periode een herhaling wordt van vorig jarig…de voorraden zijn nu al 30% lager dan vorig jaar rond deze tijd van het jaar…

Ook de middellange termijn voorraad (Medium) is momenteel aan de lage kant. De Middellange termijn voorraad wordt gedurende de zachtere intermezzo’s (zachter weer na koude periode) bijgevuld ten koste van de lange termijn voorraad.

(Om mezelf te herhalen…) Gedurende zachtere tussenpozen wordt de lange termijn voorraad maximaal afgetapt om de middellange termijn voorraad op peil te houden. Vanaf ongeveer 20 November j.l. wordt de lange termijn voorraad dagelijks in maximaal tempo afgetapt, ook gedurende minder koude dagen. Gedurende de minder koude dagen wordt de Middellange termijn voorraad extra bijgevuld ten koste van de Lange termijn voorraad.

Ook de geimporteerde vloeibare aardgasvoorraden dalen snel

Ook de geimporteerde vloeibare gas (LNG) voorraad is in hoog tempo aan het dalen. Wanneer het afname tempo van de afgelopen dagen aanhoudt is de LNG voorraad binnen 5 dagen helemaal leeg. In laatstgenoemde geval zal vooral ook de middellange termijn voorraad in extra hoog tempo afgetapt moeten worden om aan de dagelijkse vraag te blijven voldoen.

Grafiek vloeibaar aardgas voorraad (LNG):

Bovenstaande grafiek betreft niet de meest actuele situatie. Vandaag is de LNG voorraad met maar liefst 800 GWh gedaald!
De LNG voorraad bedraagt daarmee amper de helft ten opzichte van een paar weken geleden.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Groot-Brittannie: Bovengrondse aardgasvoorraden (inclusief vloeibaar gas) kelderen

 1. cassandraclub zegt:

  De koude winter heeft ook financiële consequenties voor de Britten.
  Voor de individuele huishoudens zullen de stookkosten hoger uitvallen: ze hebben dan minder te besteden aan consumptiegoederen.
  De Britse overheid zal ook meer gas moeten inkopen in het buitenland en dat hakt erin.
  Russisch aardgas is 35% in prijs gestegen sinds dec 2009.
  http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas&months=12

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s