Einde van het goedkope energie tijdperk

Ik heb al enkele jaren ‘het gevoel’ dat gedurende de periode 2010-2017 wij hier in West-Europa hardhandig de gevolgen van een schaarser wordend energie aanbod gaan voelen. Dat de 2008/2009 recessie slechts een voorproefje was van wat komen gaat.

Wat olie betreft leven we al in een soort van zerosum oliewereld. Het extra verbruik van de ene persoon, land of continent zorgt ervoor dat een ander persoon, land of continent met minder moet toekomen.

De totale wereldwijde olieproductie (conventioneel + onconventioneel) bedraagt momenteel grofweg 87 miljoen vaten per dag.
Om de totale olieproductie te verhogen van 87 miljoen vaten naar 88 miljoen vaten kost behoorlijk wat extra middelen (energie/geld), omdat er (vrijwel) geen ‘nog niet in productie genomen’ middelgrote en grote olievelden meer resteren waaruit op goedkope wijze en in hoog tempo olie gewonnen kan worden. Ook de niet al te moeilijk winbare olie reserves zijn al grotendeels in productie genomen.

De makkelijk winbare olievelden (deze bevatten grotendeels ook de beste kwaliteitsolie) zijn allemaal al in productie genomen en de productie ervan is al enige jaren aan het dalen.  Het enige land dat mogelijk voor korte tijd het kerende tij nog wat kan tegenhouden is Irak.

Verscheidene olie deskundigen gaan ervan uit dat de productie afname van de makkelijk winbare olie de komende jaren nog wat zal versnellen!
Volgens laatstgenoemde olie deskundigen bestaat momenteel een groot deel van de dagelijkse olieproductie nog uit makkelijk tot zeer makkelijk winbare olie. Makkelijk winbaar in de zin dat de olie op goedkope wijze en in hoog tempo uit de grond gehaald kan worden.
De komende jaren zal de hoeveelheid aan makkelijk winbare olie kleiner en kleiner worden.
De productie terugval van de makkelijk winbare olievelden dient meer en meer gecompenseerd te worden door steeds lastiger winbare olie. Bovendien is die lastig winbare olie vaak ook nog eens van beduidend mindere kwaliteit.
De lastig tot zeer lastig winbare olie kan slechts in een zeer laag tempo ‘opgepompt’ worden en/of is zeer lastig te verwerken tot bruikbare olie.

Het kost niet alleen steeds meer bruikbare energie om een bepaald hoeveelheid aan olie uit de grond te halen, het gaat daarbovenop ook in een veel langzamer tempo.
Het is vandaag de dag haast niet meer mogelijk om de olieproductie nog noemenswaardig te verhogen. Bij de teerzanden loopt men tegen steeds meer bottlenecks aan zoals bijvoorbeeld de beschikbaarheid van voldoende water en aardgas. Zelfs als de olieprijs flink de hoogte in gaat dan nog zal de olieproductie naar mijn bescheiden mening slechts marginaal omhoog gaan en over enkele jaren niet eens meer toenemen en zelfs gaan dalen!

Samengevat:
Er resteren enkel nog relatief grote reserves aan lastige tot zeer lastig winbare olie. De wereldwijde olieproductie kan alleen nog maar met behulp van lastig tot zeer lastig winbare olie extra verhoogd worden. De makkelijk winbare olie is namelijk al in productie. Ieder extra vat olie bovenop de huidige olieproductie kost meer en meer energie/geld.
In de nabije toekomst zal niet alleen de totale olieproductie gaan dalen, maar zal ook de benodigde energie en tijd om een bepaalde hoeveelheid uit de ‘grond te pompen’ snel toenemen.

En het is niet alleen het einde van de makkelijk winbare olie…

Onze arbeid is te duur geworden (binnen een zerosum energie wereld)…
Het zit in mijn hoofd de komende tijd veel meer over energie te gaan schrijven, want het gevoel dat ‘het omslagpunt’ bereikt is waarna ‘één en ander’ in een stroomversnelling zal geraken is heel sterk.

Onderstaand alvast (naar mijn mening) één van de meerdere signalen dat wij hier in West Europa binnen de context van een zerosum oliewereld (en binnenkort mogelijk al een negative sum oliewereld) steeds meer aan het kortste eind zullen gaan trekken. Dat de teleurgang niet geleidelijk maar heel snel zal verlopen:

China-Russia oil pipeline starts operation

  ‘Russia, as a largest energy producer, turns its head from West to East. This had happened the first time in decades. Europe can not compete with China in terms of investments into Russian economy,’ Mr Luzyanin said. 

  In recent years, Russia has been largely dependent on European consumers for its oil export and is seeking alternative markets. Now China becomes a new choice.

We zijn gewoon veels te duur. Alleen al in China zijn er vele honderden miljoenen mensen die bereid zijn een bepaalde activiteit voor veel minder geld uit te voeren dan wij hier. Willen wij voor een bepaalde activiteit als beloning op zijn minst een modale auto ontvangen, vele Chinezen, Indiers etc. voeren diezelfde (economische) activiteit uit in ruil voor een brommer. Voor hoe lang kunnen we hier nog op de pof leven. Ik zie nog geen makkelijke alternatieven (op grote schaal toegepast) voor al die fossiele energie…hoe graag ik het ook zou willen.

Om af te sluiten hieronder nog twee aardige youtube video over het belang van goedkope olie en het ‘economisch welzijn’:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

14 reacties op Einde van het goedkope energie tijdperk

 1. Ron zegt:

  Paradox, allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar!

  Ik zou je willen uitnodigen deze cursus te gaan bekijken:

  http://www.chrismartenson.com/crashcourse

  Totale lengte 3 1/2 uur. Het bevestigt jou stukken over de aankomende wereldcrisis volledig. Bekijk hem vooral in zijn geheel en het scenario van instorting wordt steeds duidelijker. We gaan kopje onder door ´energy returned on energy invested´.

  Zoek ook eens bij de jaarverslagen van de Energieraad van de afgelopen jaren. Ook bij onze overheid moeten ze al enige jaren op de hoogte zijn.

  • paradoxnl zegt:

   Ron, ook de beste wensen!

   Die cursus van Chris Martenson is ook volgens mij erg goed. Ik zie dat er in verscheidene forums zo af en toe naar die cursus gerefereerd wordt.
   Ik heb de cursus onder andere onder de aandacht gebracht op onderstaande site:
   http://overthepeak.com/wordpress/members/ruud1963/activity/2058/
   Maar nu je het toch over hem hebt, lijkt het me een heel goed idee om er ook aandacht op mijn ‘eigen’ blog aan te besteden.

   • Ron zegt:

    Het mooie van de cursus van Chris Martenson is dat hij het gehele scala van de huidige een aankomende problematiek apart behandeld en vervolgens verbanden gaat leggen.

    De huidige financiele en onze op krediet gebaseerde samenleving is onlosmakelijk verbonden aan het opraken van brandstoffen en grondstoffen iets wat in 1972 al werd voorspeld in het rapport van de Club van Rome, alleen liet het MIT toen de tak ´energie´ links liggen, maar hebben ze het over grondstoffen in het algemeen.

    De trend is 38 jaar na het vrijkomen van het rapport naadloos uitgekomen. De cursus van Chris Martenson is, voor ik weet, de enige die duidelijk de verbanden heeft kunnen leggen.

    Een aanrader voor iedereen die tegen de feiten is opgewassen. Er zou eigenlijk nog een presentatie moeten komen over de door hem aangedragen oplossingen, die overigens wel leesbaar is op zijn site.

   • paradoxnl zegt:

    Ron, mooie samenvatting!

 2. Hans zegt:

  “Ieder extra vat olie bovenop de huidige olieproductie kost meer en meer energie/geld.”

  Meer investeren levert minder op dan in het verleden: afnemende opbrengst – diminishing returns. Dat was het sleutelbegrip van het afgelopen jaar.
  Ik hoop dat het komend jaar een beetje meevalt: een voorspoedig 2011, Paradox.

  • Ron zegt:

   >> afnemende opbrengst – diminishing returns

   Een verder dalende ERoEI dus, waardoor er steeds minder overblijft voor investeringen en consumentenbestedingen en de basale behoeften (voedsel en energie) overblijven om geld aan uit te geven.

   De rest van de economie zal langzaam maar zeker of plots gaan instorten, te beginnen met zaken die we als extra luxe hebben ervaren. Het zij zo, er komen interesante tijden aan, hoewel ik nauwelijks in staat ben om de andere kant van de horizon te overzien.

   Hans (cassandraclub), ook jij de beste wensen voor 2011.

   • paradoxnl zegt:

    Mooie samenvatting Ron.
    Het zou me leuk lijken als jij ook een en ander zou gaan schrijven over het einde van het goedkope energie tijdperk. Een idee.
    Het hoeft allemaal geen eenheidsworst te zijn, maar ik proef dat je redelijk overtuigd bent dat we al dan niet geleidelijk aan met een geheel nieuwe energie realiteit geconfronteerd gaan worden.
    En West-Europa is een relatief grote Energie importeur!

   • Ron zegt:

    Ik heb volledig overtuigd dat we naar The Fall of the Empire toegaan Paradox, net zoals het Romijnse Rijk uiteindelijk ten onder is gegaan aan tekort aan hout en voedsel. We zullen inderdaad nog een kleine ´uitstel´ tussenperiode gaan zien met inzet van steenkolen en kernenergie en vervolgens meer duurzame energie, maar of dat voldoende is voor 7 miljard mensen op aarde is de vraag.

    Ik ben niet echt een ster in het schrijven van goede stukken en daarnaast run ik inmiddels twee fora, een hobby forum en een gesloten forum over de werkelijke gebeurtenissen in Afghanistan. Dus eigenlijk ook een gebrek aan tijd.

    Ik heb nog wel een vraag over je stuk met betrekking tot de China-Rusland pijpleiding. De bronnen spreken elkaar nogal tegen over de capaciteit daarvan, 15 of 150 miljoen ton olie per jaar. Kan je daar duidelijkheid over krijgen?

   • paradoxnl zegt:

    Ron,

    Ik denk dat je wel goede stukjes kan schrijven, maar dat terzijde.
    Ik heb sterk het vermoeden dat de komende tien jaar piek steenkool in China één van de in het oog springende gebeurtenissen zal zijn. Zoals de Amerikaanse economie sterk op olie is gebaseerd, is de Chinese economie sterk op steenkool gericht.
    Met gebruik van al die steenkool maken ze relatief goedkope producten voor de rest van de wereld.

   • Ron zegt:

    Paradox, iedere inzet van energiebronnen anders dan aardolie is een teken aan de wand van een aankomende permanente oliecrisis. De Chinezen brengen per 3 dagen 1 steenkolen centrale online, in Nederland kunnen we binnenkort ook weer 4 van die extra vervuilers aan de horizon zien verschijnen. Onder het mom ´we gaan stroomexporteur worden´ worden allang de voorbereidingen getroffen om een gecontroleerde transitie mogelijk te maken.

    Is het misschien mogelijk om t.z.t. een artikel te schrijven over de teerzanden in Venezuela en dan met name in relatie tot de ERoEI en impact voor het milieu?

   • paradoxnl zegt:

    Ron,

    Misschien, misschien. 🙂
    De Chinezen proberen in iedergeval stevige voet aan wal te krijgen in Venezuela. Misschien dat de Chinezen in staat zijn om met flinke investeringen een marginale olieproductie tot stand te krijgen in het Orinocco gebied. Uiterlijk dit jaar (2011) komen er in China raffinaderijen gereed die in staat zijn om de lastige te raffineren olie uit Venezuela te bewerken. Tot nu toe bestonden die alleen in de VS. Vanaf dat moment zal er nog meer olie vanuit Venezuela richting China gaan.
    Bovengenoemde las ik op TheOildrum.
    Trouwens, Chinese officials hebben al verscheidene keren laten doorschemeren dat hun steenkoolproductie nog maar nauwelijks verhoogd zal worden (waarschijnlijk omdat ze daartoe niet in staat zijn).
    De Chinese economie is erg afhankelijk van steenkool.

  • paradoxnl zegt:

   Hans, jij ook de beste wensen voor het jaar 2011!
   Diminishing returns, een heel mooi sleutelbegrip voor het afgelopen jaar!

 3. vakantiehuis zegt:

  Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
  Ben blij met jullie post!
  Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar paradoxnl.wordpress.com in Firefox. 😦 Weten jullie hoe dit komt?

  Groetjes Barbara

  • paradoxnl zegt:

   @Barbara,

   Blij dat je het interessante materie vind. Op zich opmerkelijk dat er relatief erg weinig aandacht besteed wordt aan dit soort onderwerpen.

   Geen idee hoe het komt dat je geen bookmark naar deze site kan maken.
   Als ik het weet zal ik het melden. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s