Enorme oliereserves in Venezuela, maar addertje onder het gras…

Dit artikel is “brainstorm-achtig” van aard. Misschien dat ik het laten nog wat aanpas (leesbaarder maak).

In sommige artikelen wordt (om bijvoorbeeld mensen gerust te stellen over de wereldwijde olie situatie, zo van gaat U maar rustig slapen) wel eens  verwezen naar de enorme oliereserves in bijvoorbeeld Canada, de VS en ook Venezuela. Wat er niet bij verteld wordt is dat het zeer lastige winbare olie van meestal zeer lage kwaliteit betreft. Dat het in vele gevallen meer bruikbare energie kost om de olie te winnen en te verwerken, dan dat het aan bruikbare energie voor de maatschappij oplevert.

Onderstaande twee artikelen (op TheOildrum) gaan over de enorme oliereserves in de Orinoco delta in Venezuela:

Tech Talk – Venezuela, heavy crudes, API gravity and refinery gains

Tech Talk – Past, Present and Future Venezuelan oil production

Beide artikelen (vooral ook de commentaren onder beide artikelen) geven aan dat het zelfs met enorme investeringen het een enorme klus zal worden om de olieproductie uit de Orinoco delta de komende tien jaar noemenswaardig op te krikken.
Ondertussen is de olieproductie (en ook olie export) in Venezuela snel aan het inzakken (zie grafiek bovenin).

Stel dat er de komende tien jaar enorm geinvesteerd gaat worden in de olieproductie van de Orinoco delta, dan is het nog maar de vraag of in het jaar 2020 de totale olieproductie in Venezuela hoger zal zijn dan vandaag. Bovendien zal het erg dure olie zijn, met een relatief lage ERoEI. Terwijl er nu nog op relatief goedkope wijze 2 miljoen olievaten per dag uit de grond gehaald kunnen worden, zal dat over tien jaar flink dure olie zijn. Het is niet alleen de totale productie, maar ook de kosten om die olie uit de grond te krijgen, te transporteren en het gemak waarmee er voor de maatschappij nuttige petroleumproducten van gemaakt kunnen worden.
Trouwens, de kans dat die investeringen er komen wordt om politieke en economische redenen klein geacht.

Terzijde: De Canadese Teerzanden.
De productie uit de teerzanden is ondanks de hoge olieprijzen flink achtergebleven bij menig uit het verleden stammende prognoses (bijvoorbeeld 5 miljoen vaten per dag in 2015, dat zal bijlange niet gehaald worden. Dat terwijl er in Canada een veel stabieler investeringsklimaat aanwezig is. Laatstgenoemde geeft maar weer eens aan hoe lastig het zal zijn om in Venezuela waar een niet al te stabiel investeringsklimaat heerst, de enorme benodigde investeringen te verkrijgen.

Beide artikelen geven maar weer eens aan hoe hard de noodzaak is (om Business As Usual in stand wil houden) dat er snel een paar enorme reuze olievelden, waaruit op goedkope wijze olie van goede kwaliteit gewonnen kan worden, ontdekt worden en snel in gebruik genomen worden.
Helaas is het al vele jaren geleden dat men nog zo’n reuze olieveld gevonden heeft (waaruit op goedkope wijze olie van goede kwaliteit gewonnen kan worden). Het gaat snel bergafwaarts.

Samengevat:
Vele signalen duiden er op dat het goedkope olie tijdperk definitief voorbij is.

Misschien dat Irak nog voor wat uitstel van executie kan zorgen, maar dat zal erg tijdelijk zijn. Het optimisme dat in Irak op korte termijn de olieproductie flink opgekrikt kan worden is de laatste maanden meer en meer aan het afnemen.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s