Snel stijgende voedselprijzen belangrijke oorzaak van grootschalige opstanden.

Food prices have been rising worldwide, as the cost of raw materials and agricultural products surge, contributing to political unrest around the globe.

Terwijl  vooral in  Noord-Afrika de protesten momenteel groteske vormen aannemen is het ook in andere volkrijke delen van onze wereld met de regelmaat van de klok erg onrustig.
De onrust welke zich uit in voedselrellen en protestacties om betere levensomstandigheden op te eisen, zal naar mijn idee de komende jaren alleen maar toenemen.
Voedsel en vooral ook drinkwater zijn heel basale benodigdheden.

Maar niet alleen voedsel (en water) maar ook andere grondstoffen en producten benodigd voor dagelijkse basale activiteiten, worden voor steeds meer mensen onbetaalbaar.

Naast misoogsten en in sommige gevallen doelbewust voedsel prijsopdrijvende tactieken, zorgen ook snel duurder wordende grondstoffen (die benodigd zijn voor grootschalige voedselproductie) dat het voedsel voor steeds meer mensen vrijwel onbetaalbaar wordt.
Zo is de wereldwijde voedselproductie in de loop der tijden heel erg afhankelijk geworden van vooral olie. De olieprijs heeft een sterk effect op de wereldwijde voedselprijzen.

Het toenemend verbruik van de ene persoon gaat ten koste van het verbruik van een andere persoon
Enerzijds is er een snel groeiende groep consumenten die het zich kan permitteren om steeds meer en duurder voedsel te consumeren, is er anderzijds een zeer grote groep mensen waarvoor het voedsel steeds meer onbetaalbaar wordt.

Terwijl bijvoorbeeld in het volkrijke China in korte tijd een grote groep mensen voldoende koopkracht hebben verkregen om steeds meer en ook duurder (luxe) voedsel tot zich te nemen (vooral vlees), krijgt vooral het minder koopkrachtige deel van de wereld steeds meer van doen met te duur voedsel.

Twee artikelen die in mijn ogen de moeite van lezen waard zijn

1)
Tensions rise on surging food prices

“Food prices have been rising worldwide, as the cost of raw materials and agricultural products surge, contributing to political unrest around the globe”.

2)
En vooral een artikel met als titel “Iedereen heeft grondstoffen nodig” laat zien dat niet alleen de olie- en voedselprijzen flink gestegen zijn, maar ook de prijzen van andere belangrijke grondstoffen (zijn de laatste twee jaar enorm toegenomen).

De wereldwijde productie kan de toenemende vraag niet meer bijhouden. Van sommige grondstoffen neemt de wereldproductie al wat af, terwijl de vraag er naar nog flink aan het toenemen is. Denk vooral aan koper. Alleen al China en India hebben nog enorme hoeveelheden koper nodig om hun economische groei te ondersteunen.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s