Update: Verdeling oliekoek vanaf 1997 t/m 3-de kwartaal 2010

Dit artikel bevat twee delen:
Deel 1: Update: Verdeling oliekoek vanaf 1997 t/m 3-de kwartaal 2010.
Deel 2: Niet duurzame economische activiteiten en welvaart.

In het eerste deel van dit artikel een update van een eerder artikel op deze blog over het wereldwijde en OECD olieverbruik sinds 1997.
Deel 2 is een herhaling van een eerder artikel op deze blog.

DEEL 1: Update: Verdeling oliekoek vanaf 1997 t/m 3-de kwartaal 2010.
Het olieverbruik van de landen die behoren tot de OECD wordt vergeleken met het wereldwijde olieverbruik.
De OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) wordt ook wel de club van rijke landen genoemd…voor hoe lang dat stempel nog van toepassing blijft…
In onderstaande grafiek staat het olieverbruik sinds 1997 voor de wereld als geheel (roze lijn) en de OECD (blauwe lijn) weergegeven. Op de Y-as staat het gemiddelde olieverbruik in miljoenen vaten per dag. Om het werkelijke olieverbruik te verkrijgen dient er in de grafiek bij het olieverbruik 40 miljoen vaten opgeteld te worden. Bijvoorbeeld in het jaar 2005 zou volgens de grafiek het gemiddeld dagelijks olieverbruik in de OECD ongeveer 10 miljoen vaten bedragen. In werkelijkheid was dat dus 10 miljoen + 40 miljoen = 50 miljoen vaten per dag.

Wat opvalt in bovenstaande grafiek is dat het olieverbruik in de OECD sinds 1997 nauwelijks meer is gestegen, ergo dat in 2009 en gemiddeld over de eerste drie kwartalen van 2010 het olieverbruik er zelfs nog lager was dan in 1997!
In 2010 is sinds het jaar 2005 het olieverbruik in de OECD gemiddeld met maar liefst 4 miljoen vaten per dag afgenomen.
Voor de wereld als geheel daarentegen is het olieverbruik sinds 1997 sterk toegenomen en is in 2010 het olieverbruik in vergelijking met jaar 2005 weer terug wat hoger.
Voor de (rijke) landen behorende tot de OECD is 2005 hoogstwaarschijnlijk het jaar waarin de piek in olieconsumptie bereikt werd. Voor de wereld als geheel zal of het jaar 2007 of anders in één van de komende jaren de piek in het olieverbruik plaatsvinden.
Aangezien de kans erg groot is dat de wereldwijde olieproductie de komende jaren niet noemenswaardig meer zal stijgen, leven we ten aanzien van olie nu al in een zogenaamde zerosum wereld.
De toename van het olieverbruik van de ene persoon of land of continent zal betekenen dat het olieverbruik van een ander persoon of land of continent noodgedwongen minder zal worden, omdat de te verdelen oliekoek (vrijwel) niet meer toeneemt.
De oliedorst van opkomende economieen zoals China en India is nog lang niet verzadigd. Ook de olie exporterende landen in het Midden Oosten enzovoorts laten een flinke toename in het olieverbruik zien.
Voor steenkool zien we ook al de eerste tekenen dat we in een soort van zerosum wereld terecht aan het komen zijn. Om logistieke redenen is het erg lastig om de wereldwijde steenkoolproductie nog flink te laten stijgen. De beste en meest makkelijk bereikbare steenkool is al voor een groot deel verbruikt.
Heb ik het verder niet eens over bijvoorbeeld voedsel en drinkwater …
Als de wereldwijde olieproductie over enkele jaren met meerdere procenten per jaar gaat dalen, is er sprake van een negative sum oliewereld. Gaat nog wat worden met onze wereld tegen die tijd. De mede door flink gestegen voedselprijzen veroorzaakte protesten in vooral Noord-Afrika zijn naar mijn bescheiden mening nog maar een voorproefje van wat ons de komende tien jaar gaat brengen. Wij hier in het flink van grondstoffen import afhankelijke West-Europa zullen volgens mij niet gespaard blijven. De bijdrage van alternatieve energievoorziening is nog steeds marginaal. Wat zijn al heel erg aan de late kant…
Het is natuurlijk behoorlijk koffiedikkijkerij wat de toekomst gaat brengen. Afwachten maar weer.

Bron: Klik hier en hier

Landen die behoren tot de OECD:
Australia, Austria, Belgium, Canada, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Japan, Luxembourg, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, South Korea, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, United Kingdom, and United States.

DEEL 2: NIET DUURZAME ECONOMISCHE ACTIVITEITEN EN WELVAART
Onze welvaart, ons financieel economisch systeem, drijft voor een groot deel op niet duurzame, niet basale economische activiteiten.

Heel wat banen zullen verloren gaan wanneer het energie aanbod niet meer in voldoende mate aan de grote vraag kan voldoen.
Er zal daardoor heel wat koopkracht verlies gaan optreden.
De aard van ons huidig financieel economisch systeem is zodanig dat, wanneer we op grootschalig niveau duurzame energievoorziening willen implementeren, we voorlopig nog heel erg afhankelijk blijven van niet duurzame, niet basale economische activiteiten om het nodige geld en middelen te creeren en deze zo optimaal mogelijk in te zetten voor duurzame activiteiten en innovatieve duurzame ideeen.
En een duurzame samenleving is meer dan alleen duurzame energievoorziening.

Maar liefst ruim 86% van de wereldwijde primaire energievoorziening komt van fossiele brandstoffen.
De overige kleine 14% wordt vooral verkregen via waterkrachtcentrales en kernenergie. De overige (schone) alternatieve energievoorziening is nog niet eens 1% van het totaal.

Stel dat het mogelijk zou zijn Business As Usual met behulp van duurzame energie in stand te houden, dan zijn we naar mijn mening er nu al veels te laat aan begonnen.

Noodgedwongen zullen we naar mijn bescheiden mening flink ‘moeten’ gaan nadenken over hoe onze levensstijl zodanig vorm te geven dat onze samenleving zo veel mogelijk welzijn kan creeren met een stuk minder energie en grondstoffen.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Update: Verdeling oliekoek vanaf 1997 t/m 3-de kwartaal 2010

 1. cassandraclub zegt:

  @deel 2: kernenergie kun je ook niet duurzaam noemen.

  De financiële industrie verbruikt veel fossiele brandstof. Geld drukken kost energie.
  Daar kan ik wel een dromerig blogje over te schrijven.

 2. paradoxnl zegt:

  De financiele industrie verbruikt zeker veel energie. Al die financiele instituten (gebouwen) met alle data verkeer, plastic creditkaarten enzovoorts kosten flink wat energie.
  En ook ik vind kernenergie niet duurzaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s