82 cm dik sneeuwdek in Helsinki

Jan Visser berichtte er eerder vandaag al over op zijn buitenlandpagina.

Quote uit het artikel:
“Helsinki gaat ten onder in de sneeuw! Onder invloed van een (storm)depressie, waarvan de kern dinsdagmiddag 8 februari met een kerndruk van 976 hPa boven Estland arriveerde, is in de Finse hoofdstad wederom een ‘vet pak sneeuw’ gevallen. Maandagavond bedroeg de sneeuwhoogte op de luchthaven Vantaa 63, dinsdagochtend 72 en dinsdagavond 82 centimeter sneeuw.
Daarmee is het een historische dag geworden want voor zover mij bekend heeft er, in februari, niet eerder ZOVEEL sneeuw gelegen in Helsinki. De normale gemiddelde sneeuwhoogte in deze tijd van het jaar (peildatum 15 februari) bedraagt 21 centimeter (bron: Tilastoja Suomen Ilmastosta 1971-2000)”.

In de periode 1971 t/m 2000 bedroeg de gemiddelde sneeuwhoogte op 15 Februari in Helsinki dus 21 centimeter. Op 8 Februari 2011 ligt er reeds 82 cm. Aangezien er de komende dagen erg koude lucht vanuit het Noord-Oosten Helsinki gaat binnenstromen (en door die enorme sneeuwlaag het extra koud zal zijn) zal die sneeuwlaag over een week (15 Februari) nog vrijwel even dik zijn.
Als het circulatie patroon het toelaat kan het in Helsinki wel eens lang gaan duren eer alle sneeuw is weggesmolten. De Finse golf en Botnische golf liggen momenteel voor een groot deel dichtgevroren en de verwachting is dat de komende dagen erg koude lucht over Finland en een groot deel van de Oostzee gaat uitstromen. De hoeveelheid ijs in de Oostzee zal dan weer terug gaan toenemen. Er is veel energie (warmte) nodig om al dat ijs en sneeuw weer te laten smelten.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s