Zeer omvangrijk sneeuwtapijt Noordelijk halfrond in laatste week van Februari 2011

Het winterseizoen 2011 is voorbij. De eerste lentemaand is zojuist van start gegaan.
Hieronder enkele statistieken over onder andere de omvang van het sneeuwdek op het Noordelijk halfrond van het afgelopen winterseizoen.

Oppervlakte sneeuwdek winter 2011 eindigt in top drie:
Volgens “Rutgers University Global Snow Lab” was op het Noordelijk halfrond gedurende het winter seizoen 2011 (December 2010, Januari 2011, Februari 2011) de gemiddelde omvang van het sneeuwdek gerekend vanaf 1967 de derde omvangrijkste!
Het gemiddelde sneeuwdek oppervlakte bedroeg het afgelopen winterseizoen bijna 47,2 miljoen vierkante kilometer. Gerekend vanaf 1967 hadden alleen de winters van 1978 en 2010 een omvangrijker sneeuwtapijt. De winter van 2010 eindigde wat omvang sneeuwtapijt betreft namelijk op de tweede plek. Als de komende winters opnieuw hoog gaan scoren qua sneeuwtapijt omvang en ook gedurende de overige maanden neemt de omvang toe, dan wordt het wel interessant…

Zeer omvangrijk sneeuwdek in laatste week van Februari:
Opvallend groot was de gemiddelde sneeuwomvang in de laatste week van Februari 2011, namelijk 49,14 miljoen vierkante kilometer.
In geen enkel jaar gerekend vanaf 1967 was op het Noordelijk halfrond (volgens “Ruthers University”) gemiddeld over de laatste week van Februari het oppervlakte van het sneeuwdek zo groot als in de laatste week van Februari 2011.

Omvang sneeuwdek Noordelijk halfrond in het lente seizoen:

Een opvallend gegeven is dat vooral de laatste paar jaar de gemiddelde oppervlakte van het sneeuwdek over het lente seizoen (Maart, April, Mei) in vergelijking met de jaren ervoor behoorlijk klein was. Zie onderstaande grafiek:

Maart:
Vanaf 1967 gerekend zijn er vanaf het jaar 1987 maar weinig Maart maanden te vinden met een bovengemiddelde sneeuwomvang. Maart 2010 scoorde volgens onderstaande grafiek ietsjes boven gemiddeld, maar de jaren ervoor scoorde Maart wat sneeuwomvang betreft erg laag:

“Wat gaat Maart 2011 doen?”
Mijn inschatting is dat de gemiddelde omvang van het sneeuwtapijt voor Maart 2011 bovengemiddeld hoog gaat uitvallen. We zitten wereldwijd bezien nu in een noemenswaardig koelere fase en in de laatste week van Februari 2011 was de omvang van het sneeuwtapijt gerekend vanaf 1967 record hoog. Afwachten maar weer.

April en Mei:
Vooral de laatste paar jaar was gedurende de maanden april en mei de gemiddelde omvang van het sneeuwdek op het Noordelijk Halfrond opvallend klein:


Omvang sneeuwtapijt en albedo:
Vanuit een albedo perspectief is een relatief omvangrijk sneeuwtapijt in de lente en de zomer veel belangrijker dan een omvangrijk sneeuwtapijt in de herfst en winter. Afwachten of het jaar 2011 wat betreft de omvang van het sneeuwtapijt op het Noordelijk halfrond ook gedurende de lente of zelfs gedurende de zomer eindelijk weer eens wat hoger gaat scoren.

Gemiddelde omvang sneeuwdek gedurende het zomer seizoen (Noordelijk halfrond):
Voor het zomerseizoen is het plaatje nog opvallender. Zonder verder commentaar worden hieronder nog de grafieken voor de maanden Juni, Juli en Augustus getoond.Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s