Ijzige kou boven Groenland en bijzonder lage ozon concentraties boven Noordpool en update sneeuwdek in Helsinki

Ijzige kou boven Groenland
Op Jan Vissers website vandaag een artikel over ijzige kou boven Groenland en flink lage ozon concentraties bij de Noordpool. Op het eind van dit artikel staat de gehele tekst weergegeven.

Op het op de ijskap van Groenland gelegen onderzoekscentrum Summit was het de afgelopen decennia in Maart nog nooit zo koud als gisteren 18 Maart het geval was.

“De extreme kou kwam ook tot uiting in de -62º die vrijdag op het op ruim 3000 meter hoogte (op de ijskap) gelegen Groenlandse onderzoekscentrum Summit werd geregistreerd. Uit een beperkte reeks van enkele decennia van dit meetpunt komt naar voren dat het in maart nimmer kouder is geweest dan -61,2º”.

Nog steeds heel dik pak sneeuw in Helsinki
Ondertussen lag er vanochtend in Helsinki nog 71 cm sneeuw. Dat is heel veel.

Ik heb de sneeuw statistieken voor Helsinki [vanaf 1998 t/m 2011] er nog even op nageslagen.
Alleen in het jaar 2010, vorig jaar dus, lag er rond 20 Maart (net zoals nu het geval is) nog meer dan een halve meter sneeuw.
In menig jaar lag er in Helsinki rond 20 Maart al minder dan 10 cm sneeuw [namelijk in 1998, 2000, 2001, 2002, 2003, 2007 en 2008].
In 2004, 2006 en 2009 lag er in Helsinki rond deze tijd van het jaar tussen de 10 en 30 cm sneeuw.
In 2005 en 2009 lag er in Helsinki rond deze tijd van het jaar tussen de 30 en 50 cm sneeuw.
De voorgaande jaren in ogenschouw genomen, ligt er momenteel in Helsinki dus enorm veel sneeuw.

Hoe lang zal het nog duren eer het sneeuwdek in Helsinki minder dan 10 cm dik zal zijn?
Al vanaf 24 November 2010 ligt er in Helsinki onafgebroken meer dan 10 cm sneeuw.
Tot hoever in het voorjaar zal laatstgenoemde (sneeuwdek van meer dan 10 cm) nog onafgebroken aangehouden?

Gerekend vanaf het jaar 1998 lag er in Helsinki in het voorjaar van  2010 het langste een onafgebroken sneeuwdek van meer dan 10 cm dikte [namelijk tot en met 9 april 2010]!
In vrijwel alle voorgaande jaren was het sneeuwdek in Helsinki al voor het begin van April minder dan 10 cm dik.

Zal het record van 2010 [9 april 2010] dit jaar verbroken worden?
Even aan koffiedikkijkerij doen:
Volgens de weer instituten ‘GFS’ [Amerikaans] en ECMWF [Europees] gaat het in Helsinki de komende dagen (licht) dooien, maar vanaf ongeveer aanstaande donderdag stromen er weer koude luchtmassa’s uit over Scandinavie. De dooi aldaar zal als ik me niet vergis een droge dooi zijn, dat wil zeggen dat de lucht relatief droog zal zijn. De sneeuw zal vanwege extra verdamping minder snel wegsmelten. Door verdamping wordt er warmte ontrokken aan de directe omgeving. Als vanaf donderdag Scandinavie (en ook Zuid Finland) voor geruime tijd in noemenswaardig koude luchtmassa’s terecht gaat komen is het heel goed mogelijk dat er in Helsinki nog tot na 9 april onafgebroken meer dan 10 cm sneeuw zal liggen!
Samengevat: Redelijke kans dat het oude record [9 april 2010] dit jaar verbroken zal worden. Het is nog even afwachten.

Tekst Jan Vissers artikel:

IJZIGE ATMOSFEER BOVEN GROENLAND

De ‘polaire vortex’ van het Noordelijk Halfrond was de afgelopen tijd gesitueerd boven Groenland en het noordoosten van Canada. De aanwezigheid van deze ‘atmosferische draaikolk’ leidde tot ongebruikelijk lage diktewaarden van het 500 hPa-vlak en daarmee samenhangend bijzonder lage temperaturen in de troposfeer. Het 500 hPa-vlak zakte tot circa 464 dam ofwel 464 decameter (4640 meter): de temperatuur ging onderuit tot omstreeks -48º.

De extreme kou op hoogte hangt samen met een gigantische afbraak van ozon in de stratosfeer. De Deense weerdienst spreekt over een grootschalige aantasting van de ozonlaag boven het poolgebied. Uit metingen boven Noord-Groenland komt naar voren, dat de hoeveelheid ozon is gehalveerd ten opzichte van de waarden die voor deze tijd van het jaar gebruikelijk zijn. Niels Larsen van het klimaatcentrum van de Deense weerdienst bericht dat in 20 jaar niet zulke lage ozonwaarden zijn waargenomen.

De extreme kou kwam ook tot uiting in de -62º die vrijdag op het op ruim 3000 meter hoogte (op de ijskap) gelegen Groenlandse onderzoekscentrum Summit werd geregistreerd. Uit een beperkte reeks van enkele decennia van dit meetpunt komt naar voren dat het in maart nimmer kouder is geweest dan -61,2º.

Tenslotte nog even wat uitleg over de atmosfeer op hoogte: met dank aan Mario Egthuijsen. “Tussen de temperatuur, luchtdruk en volume van de lucht bestaat een duidelijk verband. De diktewaarden geven de dikte aan van een pakketje lucht tussen bijvoorbeeld het 1000 en 500 hPa-vlak. Dus geeft het een hoogteverschil aan waar respectievelijk 1000 hPa en 500 hPa gemeten is. Deze luchtlaag zal dikker zijn bij hogere temperaturen en dunner bij lagere temperaturen.
De “dam” is de gebruikte eenheid en staat voor decameter (1 decameter =10 meter), dus staat 520 dam voor 5200 meter. Hogere diktewaarden kunnen duiden op de aanwezigheid van een hogedrukgebied, lagere diktewaarden wijzen meestal op een lagedrukgebied. De diktewaarden kunnen onder meer gebruikt worden om de kans op sneeuw te voorspellen. Zo stelt men dat de kans op sneeuw groot is wanneer de 1000/500-diktewaarden gelijk- of kleiner zijn dan 528 dam in onze omgeving”.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Ijzige kou boven Groenland en bijzonder lage ozon concentraties boven Noordpool en update sneeuwdek in Helsinki

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s