Opvallend veel sneeuw in de Sierra Nevada

Terwijl het in de Alpen bedroevend is gesteld met de sneeuwsituatie, ligt er in de Sierra Nevada momenteel opvallend veel sneeuw.

Afbeelding 1: Sneeuwhoeveelheid Sierra Nevada, 25 Maart 2011.

Op vele plekken aldaar zijn historische records verbroken. De Sierra Nevada is een berggebied dat ligt op de grens van Californië en Nevada. De hierboven getoonde afbeelding toont de hoeveelheid sneeuw uitgedrukt in waterequivalenten.

Het aantal waterequivalenten is een maat die aangeeft hoeveel water er nog in de vorm van sneeuw of ijs in een bepaald gebied voorkomt. Hoe hoger de waarde des te meer energie er nog benodigd is om al het ijs en sneeuw te laten smelten.
Wat voor mij heel interessant is, is hoe lang het nog gaat duren eer al deze enorme hoeveelheden sneeuw weggesmolten zijn. Het is best mogelijk dat voor het eerst sinds vele jaren een noemenswaardig deel van de sneeuw in de Sierra Nevada deze zomer [2011] niet wegsmelt. Vanuit een albedo perspectief is dat heel interessant.
Ook vorig jaar rond deze tijd van het jaar [25 Maart] lag er in de Sierra Nevada veel sneeuw [maar toch nog beduidend minder dan nu, Maart 2011, het geval is]. Pas eind Juli 2010 was vrijwel alle sneeuw er weggesmolten. In vergelijking met voorgaande jaren was dat erg laat. Meestal is al in Juni vrijwel alle sneeuw in de Sierra Nevada verdwenen.
Om te laten zien dat er nu echt heel veel sneeuw in de Sierra Nevada ligt geef ik onderstaand nog twee afbeeldingen. Afbeelding 2 betreft de sneeuwhoeveelheid op 25 Maart 2010 [toen lag er dus ook veel sneeuw, maar toch beduidend minder dan nu] en afbeelding 3 betreft de sneeuwhoeveelheid op 25 Maart 2007. Zie hoe weinig sneeuw er in Maart 2007 lag in vergelijking met Maart 2010 en vooral Maart 2011.

Afbeelding 2: Sneeuwhoeveelheid Sierra Nevada, 25 Maart 2010.

Afbeelding 3: Sneeuwhoeveelheid Sierra Nevada, 25 Maart 2007.

Jan Visser berichtte al eerder over de sneeuwsituatie in de Sierra Nevada:
Er valt de laatste tijd opmerkelijk veel neerslag in het westen van de Verenigde Staten. Oliver Oeckerath uit het Duitse Hürtgenwald berichtte mij dat er de afgelopen 48 uur in de Sierra Nevada, op de grens van Californië en Nevada, plaatselijk maar liefst 1,5 meter sneeuw is gevallen. In veel wintersportgebieden gaat het seizoen 2010-2011 inmiddels als het sneeuwrijkste ooit de geschiedenis in. Sinds oktober is plaatselijk meer dan 15 meter sneeuw gevallen! Een uitschieter is Kirkwood. Het dorpje ligt op 2377 meter hoogte: Thimble Peak ‘rijst’ op tot 3010 meter. In dite gebied viel al ruim 17 meter meter sneeuw en de actuele sneeuwhoogte in de alpine bedraagt 6.83 meter. Ook in Whistler-Blackcomb bij het Canadese Vancouver, waar ruim een jaar geleden de Olympische Winterspelen werden gehouden, geen gebrek aan sneeuw en dat is uiteraard een understatement want dit seizoen al 13.67 meter sneeuw en een actuele ‘snowbase’ in de alpine (1650 meter hoogte) van 3.45 meter.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Opvallend veel sneeuw in de Sierra Nevada

 1. cassandraclub zegt:

  Op de Kilimanjaro in Afrika ligt ook meer sneeuw dan we gewend waren de laatste jaren.
  http://cassandraclub.wordpress.com/2011/03/26/klimaatverandering-sneeuw-keert-terug-op-kilimanjaro/

  • paradoxnl zegt:

   Ik had het gelezen op Cassandraclub.
   En er zijn nog wel meer voorbeelden te geven, bijvoorbeeld dat er in vergelijking met voorgaande jaren momenteel ook een uitgebreid sneeuwtapijt in het hoogland van Tibet en enkele Chinese gewesten ligt.
   Op internet lees ik regelmatig artikelen over het in hoog tempo afsmelten van gletsjers en dan met name in de Alpen. Daarentegen lees ik weinig over de vele voorbeelden waar recentelijk juist weer veel meer sneeuw ligt dan in voorgaande jaren.

 2. Pingback: Klimaatverandering: sommige gletsjers worden groter « Cassandraclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s