Goede kwaliteitsolie op retour! Deel 1.

Deze keer heb ik de titel maar eens van een uitroepteken voorzien, omdat de wereldwijde productie afname van de goede kwaliteitsolie de komende jaren naar mijn bescheiden mening in ons dagelijks leven steeds heftiger voelbaar gaat worden.

Onderstaand wat ditjes en datjes mijnerzijds. In een vervolg artikel wil ik stil staan bij een artikel welke ik vandaag aantrof op het internet. Naar mijn idee geeft het artikel een zeer goede samenvatting over de huidige beroerde wereldwijde oliesituatie. Maar over laatstgenoemde kom ik in een vervolg artikel terug.

Saoedi Arabie niet in staat om haar export van goede kwaliteitsolie te verhogen
Wat nu ‘dankzij’ de flinke terugval van de Libische olie export steeds duidelijker wordt, is dat Saoedi-Arabie niet meer in staat is haar export van lichte zoete olie te verhogen.
De Libische olie export betreft namelijk olie van zeer goede kwaliteit, de zogenaamde lichte zoete olie. Er zijn maar drie landen die hun export van lichte zoete olie zouden kunnen verhogen, namelijk Algerije, Angola en Nigeria. Volgens verscheidene oliedeskundigen kan Nigeria haar olieproductie (export) niet meer verhogen en als Angola er toe in staat zou zijn zal het marginaal zijn.
Uit een vat licht zoete olie kan in vergelijking met andere oliesoorten via raffinage op goedkope wijze beduidend meer benzine en diesel verkregen worden.

Aanspreken van bovengrondse olievoorraden
Als ik de olie analisten mag geloven worden momenteel de bovengrondse voorraden aan licht zoete olie aangesproken. Het Westerse bovengrondse voorraden buffer van licht zoete olie is voorlopig nog groot genoeg om de productie terugval vanuit Libie op te vangen.
Maar als de Libische olie export nog verscheidene maanden vrijwel stil blijft liggen, ontstaan er nog grotere problemen dan nu al het geval is. Zelfs als de Libische olie export op volle toeren zou draaien, waren er al grote problemen om de wereld van voldoende licht zoete olie te voorzien. De komende jaren wordt laatstgenoemde alleen maar erger. Er is geen ontkomen meer aan.

Gedurende lenteseizoen minder vraag naar olie
Een geluk bij een ongeluk is dat gedurende het lenteseizoen de wereldwijde vraag naar olie noemenswaardig lager is dan gedurende de overige jaargetijden. Als straks het zomerseizoen weer van start gaat zal de wereldwijde vraag naar olie weer extra gaan toenemen, mits de economie niet teveel afgeremd wordt.
Als aanstaande zomer de vraag naar olie weer extra snel toeneemt, zal de olieprijs ongetwijfeld extra duur worden. Zeker in het geval tegen die tijd de Libische olie export nog niet in voldoende mate opgang is gekomen, zal door de zeer hoge olieprijs er flinke vraagvernietiging gaan plaatsvinden. Het economisch herstel zal weer een flinke veer moeten laten en een economische recessie is op termijn niet tegen te houden. De koopkracht zal verder verminderen.
Ironische opmerking: Een pluspunt is dat door een nieuwe recessie de olie weer wat goedkoper zal worden.

Piek economie
Ik vrees dat voor ons in West europa piek economie [het all time high moment van het economisch volume] al achter ons ligt. Maak uw borst maar alvast nat.

Er zijn naar mijn idee zeker op de korte en middellange termijn geen goedkope alternatieven voor olie die op relatief korte termijn op grote schaal geimplementeerd kunnen worden.
Onze levensstandaard zal noodgedwongen snel minder worden. Een voorbereid mens telt voor twee.

Binnenkort deel 2.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Goede kwaliteitsolie op retour! Deel 1.

  1. Pingback: Saoedische olie i.p.v. Libische « Cassandraclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s