Canadees militair rapport over door olie tekorten veroorzaakte ingrijpende gevolgen

Enige tijd terug waarschuwde de “Bundeswehr” al voor de ernstige gevolgen van vooral toenemende schaarste aan (betaalbare) olie.

Recentelijk is er ook vanuit Canadese militaire kringen een duidelijke waarschuwing te horen, namelijk dat de verwachtte toenemende schaarste aan betaalbare olie (betaalbare vitale grondstoffen)  ernstige gevolgen zal gaan hebben op onze samenleving als geheel.
De waarschuwing wordt mijns inziens in het artikel kernachtig samengevat met onderstaande uitspraak:

  “From the long (term) view, it’s guaranteed that something else will take over (as an energy source), we just don’t know what or when. . . . Nobody has yet come up with the solution (so) that we can (continue to) do the things we do now and have done for decades. So it is possible that the time line is against us.”

Vrij vertaald:
De zogenaamde garantie dat [bezien over de langere termijn] “iets anders” de terugval in aanbod van (betaalbare) fossiele brandstoffen (met name olie) zal gaan vervangen om “business as usual in stand te houden”, er nog steeds niet is. Dat men dus veels te laat begonnen is met de transitie naar alternatieve energievoorziening en er eigenlijk nog geen alternatieven bestaan die snel en op goedkope wijze op grote schaal geimplementeerd kunnen worden. Dat de tijd nu al in ons nadeel werkt.

Als ik het artikel mag geloven wordt dus ook in Canadese militaire kringen “de voor onze huidige levensstijl potentieel ingrijpende gevolgen” van de verwachte toenemende schaarste aan met name (betaalbare) olie, zeer serieus genomen.
Er wordt verder vermeld dat er binnen Canadese militaire kringen er al langere tijd heel serieus rekening gehouden wordt met ernstige gevolgen van toenemende schaarste aan (betaalbare) grondstoffen. Om redenen [waarnaar gegist  kan worden] vinden ze de tijd pas nu rijp om hun boodschap naar buiten te brengen…

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Canadees militair rapport over door olie tekorten veroorzaakte ingrijpende gevolgen

 1. Ron zegt:

  Een denktank voor het Amerikaanse Pentagon en een rapport van het engelse leger hebben hier ook al voor gewaarschuwd. Met de Bundeswehr en nu het Canadese leger is dit nu rapport nummer vier. Zou het dan toch echt waar zijn dat we de Peak hebben gepasseerd?

  • paradoxnl zegt:

   Ja Ron,

   De afgelopen weken wordt vanuit verschillende hoek flink gewaarschuwd dat het nu definitief gedaan is met het “goedkope olie-tijdperk” [althans wanneer er geen sprake is van een recessie]. Dat er zeker vanuit een net energie perspectief het peakoil moment al heeft plaatsgevonden.
   Bijvoorbeeld onderstaand bericht:
   http://www.crudeoilpeak.com/?p=3054
   IMF warns of oil scarcity and a 60% oil price increase within a year

 2. Hans Verbeek zegt:

  Langzamerhand komen peakoil en de Grenzen aan de Groei op de agenda van overheden en politici. Ze zullen er weinig aan kunnen veranderen, maar ik hoop dat ze stoppen met ons voorliegen dat alles in de toekomst beter zal zijn dan nu.

  De gevolgen van peakoil zullen geleidelijk merkbaar worden.
  Eerst zullen arme mensen moeten stoppen met autorijden en vliegvakanties. De rijken zullen nog heel lang kunnen doen alsof er niets aan de hand is.
  Eerst zullen landen, die heel veel fossiele energie importeren, moeten bezuinigen en steun aanvragen en pas veel later de landen, die onafhankelijk zijn kwa energievoorziening.
  Peakoil is geen catastrofe waarbij de wereld instort; het is een geleidelijk afbrokkelen van welvaart.

  • paradoxnl zegt:

   Hans,

   Ik vrees ook dat men er weinig aan kan veranderen.

   “De gevolgen van peakoil zullen geleidelijk merkbaar worden”.
   Ik twijfel over dat geleidelijk Hans. Wat is geleidelijk. Als de wereldwijde olieproductie met enkele procenten op jaarbasis gaat dalen, de EROEI geleidelijk aan daalt en het nog steeds groeiend olieverbruik in menig olie exporterend land, daarnaast nog de snelle toename in olieverbruik in bijvoorbeeld China en India….wie weet dat wij hier in West Europa de komende jaren (in vergelijking met de voorgaande jaren) noodgedwongen met flink wat minder olie moeten zien toe te komen…daarnaast (mits de wereld niet te snel in flinke recessie geraakt) flink stijgende steenkool prijzen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s