Veel sneeuw in berggebieden westen USA

Op 21 april 2011 lag er in de meeste regio’s van het westelijk deel van de Verenigde Staten in vergelijking met voorgaande jaren nog opvallend veel sneeuw. Aan de andere kant van de Noordpool (Rusland, Kazachstan) is het sneeuwtapijt al flink geslonken.

Afbeelding 1 is een plattegrond van de Verenigde staten (exclusief Alaska en Hawai) met daarin aangegeven verschillende regio’s.
Ik heb in onderstaande plattegrond zes regio’s [allen in het westen van de VS] voorzien van een zwart gekleurd nummer.

Voor elk van de genummerde regio’s heb ik een grafiek gemaakt (afbeelding 2) met daarin de gemiddelde sneeuw_hoogten (in cm) op 21 april voor de jaren 2004 t/m 2011.

De gemiddelde sneeuw_hoogte voor een regio wordt berekend door de totale hoeveelheid aan sneeuw te delen door het totale oppervlakte van de regio. Dus als slechts in een klein gedeelte van de regio sneeuw ligt maar de sneeuwlaag is daar heel erg dik, kan de gemiddelde sneeuw_hoogte berekend over de gehele regio nog redelijk hoog uitvallen.

Afbeelding 1:

Regio 1 = Northern Rockies
Regio 2 = Northwest
Regio 3 = Intermountains
Regio 4 = Central Rockies
Regio 5 = Western Coastal
Regio 6 = Sierra Nevada

Afbeelding 2: Sneeuwhoogten in cm voor de regio’s die in afbeelding 1 van een zwart cijfer voorzien zijn

In de Northern Rockies regio (blauwe lijn) lag er op 21 april 2011 ruim 3x zoveel sneeuw als op 21 april 2004 en 21 april 2005. Vrijwel geen enkel voorgaand jaar kan tippen aan de hoeveelheid sneeuw op 21 april 2011.

Ook in de Northwest regio (roze lijn) lag er op 21 april 2011 meer sneeuw dan in de voorgaande jaren op 21 april.

Alleen in het jaar 2008 lag er in de Intermountains regio (gele lijn) op 21 april iets meer sneeuw dan op 21 april 2011.

Ook in de Central Rockies regio (licht blauwe lijn) lag er op 21 april 2011 meer sneeuw dan in de voorgaande jaren op 21 april.

Ook in de Western Coastal regio (paarse lijn) lag er op 21 april 2011 meer sneeuw dan in de voorgaande jaren op 21 april.

Ook in de Sierra Nevada regio (bruine lijn) lag er op 21 april 2011 meer sneeuw dan in de voorgaande jaren op 21 april.

De komende maanden:
Op 21 april 2011 lag er (in vergelijking met voorgaande jaren op 21 april) dus in vijf van de zes hierboven genoemde regio’s de meeste sneeuw. Voor de komende weken wordt vooral in de meer Noordelijke regio’s relatief koel weer verwacht (laatstgenoemde is natuurlijk enigszins koffiedik kijken). Afwachten of een noemenswaardig deel van de sneeuw er nog zal liggen in de komende zomermaanden. De kans hierop is het grootste in de Northern Rockies. Vanuit een albedo perspectief interessant. Zelfs in de Northern Rockies is in de maand Juli de totale sneeuw_hoeveelheid nog maar een fractie in vergelijking met die van de maand April. Zal laatstgenoemde dit jaar ook weer het geval zijn?

Bron: NOHRSC

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Veel sneeuw in berggebieden westen USA

  1. Pingback: 17 mei 2011: Nog steeds erg veel sneeuw in het Westen van de Verenigde Staten. | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s