Peakoil presentatie ASPO

Hier een link naar een in mijn ogen goede peakoil demonstratie uit de hand van Professor Kjell Aleklett (ASPO). Aleklett is een gematigde “peakoiler”.

Onderstaand plaatje geeft aan dat we wat olieproductie betreft nog steeds het meest pessimistische pad van ‘ASPO en de energie waakhond IEA’ volgen. De zwarte lijn in de afbeelding hieronder betreft namelijk de actuele bruto olieproductie. De zwarte lijn volgt nog steeds het ‘worst case’ scenario en zal daar naar mijn idee de komende jaren niet noemenswaardig van af gaan wijken. De actuele olieproductie is vooral de laatste paar jaar flink onder de verwachtingen gebleven.

En wat vooral belangrijk is, is dat er steeds meer bruikbare energie nodig is om een bepaalde hoeveelheid aan bruikbare energie 'te oogsten'.
Per hoeveelheid bruto opgepompte olie blijft er na aftrek van de benodigde energie (uitgedrukt in vaten aan olie_equivalenten) om deze hoeveelheid aan olie ‘uit de grond te halen’ [en te verwerken tot allerlei voor de maatschappij benodigde petroleumproducten], steeds minder bruikbare energie over voor allerlei maatschappelijke activiteiten.
Vanuit een netto energie perspectief is de situatie dus extra somber.

We staan nog maar aan het begin van een permanente daling van de wereldwijde olieproductie. Landen als China en India schreeuwen om extra olie, dat terwijl de te verdelen koek geleidelijk aan kleiner wordt.
Vanuit een netto energie perspectief wordt de koek in een nog wat rapper tempo kleiner.
De financiele wereld zal hardhandig tot het besef komen dat [zeker ook voor Europa] reële economische groei definitief tot het verleden gaat behoren met alle gevolgen van dien voor ons op schuld gebaseerde en van groei afhankelijke financieel economisch systeem. Denk bijvoorbeeld aan de pensioenen.

En hier een link naar een presentatie over Disappointing Conclusions About The Shale Gas Revolution.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s