Welzijn/arbeid bij verminderde beschikking over “geautomatiseerde/machinale arbeid”

Ik heb geen flauw benul welke kant het met onze maatschappij zal uitgaan wanneer de economie structureel gaat inkrimpen. Zal een steeds groter deel van de bevolking ‘uitgebuit’ worden ten behoeve van een invloedrijke, machtige en rijke bovenlaag zoals in het plaatje hierboven?
Zolang de meeste mensen nog in voldoende mate aan allerlei basisbehoeften kunnen voldoen die behoren bij een welvarende samenleving, valt het misschien allemaal nog wel mee. Maar wat als het voor steeds meer mensen moeilijker en moeilijker wordt om aan de ‘moderne’ basisbehoeften te blijven voldoen? Hoe sociaal zullen we als samenleving blijken te zijn? In welke mate blijven we hangen aan onze ‘veronderstelde’ luxe verworvenheden waarvoor de meesten wel een rechtvaardiging weten te vinden? In hoeverre zijn we bereid tot delen? In welke mate zal men bereid zijn om een geambieerde levensstijl aan te passen aan de nieuwe omstandigheden? Ieder voor zich en god voor ons allen?

Vele scenario’s spoken door mijn hoofd. Aangezien deze scenario’s behoorlijk speculatief van aard zijn laat ik het aan de geĂ¯nteresseerde lezer zelf over om een mogelijk scenario te bedenken. Misschien dat ik in een soort van ‘brainstorm’ er nog wel op terug kom.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s