Het einde van het goedkope steenkool tijdperk in China.

Een vervolg op het ‘steenkool gebeuren’ in China.

Hoge steenkoolprijzen noodzakelijk om productie nog te laten stijgen…
Het wordt in China in hoog tempo (versneld) steeds lastiger en daarmee ook duurder om de interne steenkoolproductie flink te laten stijgen. Het kost steeds meer middelen en geld om aan de stijgende vraag naar steenkool in China te blijven voldoen. Bovendien neemt de kwaliteit van de steenkool snel af.

Als de prijs van steenkool teveel daalt zal het in China te duur worden om de steenkoolproductie nog op te voeren.
Er zijn vanuit China regelmatig geluiden te horen dat zelfs onder een scenario met hoge steenkoolprijzen de Chinese steenkoolproductie grofweg in het jaar 2015 haar hoogste punt (piek) zal bereiken. Als om redenen de steenkoolprijs goedkoper wordt, zal het hoogste punt van de Chinese steenkoolproductie zeer waarschijnlijk al voor het jaar 2015 bereikt worden.

Inspiratie…
De inspiratie om dit artikel te schrijven is onderstaande quote uit een artikel. Al eerder had ik her en der gelezen dat het in China, met name de laatste jaren, steeds duurder wordt om de steenkool uit de grond te halen en dat vooral de winbare reserves aan steenkool van goede kwaliteit snel uitgeput aan het raken zijn. Maar onderstaande quote wijst me er op dat China nu al dure steenkool nodig heeft om de steenkool productie aldaar te verhogen! Waar het me vooral om gaat is het vet gemaakte stukje tekst (zwarte letters) bovenin onderstaande quote:

  China produced 1.12 billion tons of coal by the end of April, an increase of 11.1 percent year-on-year, according to a report Wednesday by the China National Coal Association (CNCA).

  The higher cost of coal production has been driving up prices, said Jiang Zhimin, vice-president of CNCA.

  “The high coal prices have greatly frustrated power generation stations because they might have to spend more money to produce electricity,” said Lin Boqiang, director of the China Center for Energy Economics Research at Xiamen University.

  According to the China Electricity Council, the coal-fired power plants of five major power generation groups in China took a loss of 10.57 billion yuan in the first four months this year, 7.29 billion yuan more than the same period in the previous year, and the main cause of the loss is the rapidly rising price of coal.

  Many provinces – including Zhejiang, Guangdong, Hunan, Jiangxi and Guizhou – have been suffering from power shortages since March, and many experts attributed the power shortages principally to the coal prices.

Afnemende kwaliteit van de steenkool…
Het wordt in China versneld steeds lastiger (duurder) om de steenkool uit de grond te halen en bovendien wordt de kwaliteit van de opgedolven steenkool snel kleiner.
Steenkool van goede kwaliteit bevat per gewichtseenheid (bijvoorbeeld kg) een relatief hoge energie inhoud en – wat heel belangrijk is – bevat relatief erg weinig water en andere onzuiverheden (elementen).
De opgedolven steenkool bevat steeds meer water en elementen welke eerst uit de opgedolven steenkool verwijderd dienen te worden om de steenkool te kunnen inzetten voor allerlei doeleinden. Het verwijderen van al dat water en elementen kost flink wat energie. Zeker voor de productie van de voor de staalindustrie onmisbare Cokes dient de steenkool heel zuiver te zijn. De reserves aan makkelijk winbare steenkool van goede kwaliteit worden in hoog tempo opgegraven.

Samengevat:
Het kost steeds meer energie om steenkool uit de grond te halen en zuiver genoeg te maken om de steenkool voor allerlei doeleinden te kunnen gebruiken. Het mes snijdt langs meerdere kanten tegelijk. Mede in verband met piekolie zal de energiesituatie in China naar mijn idee vanaf nu heel snel bergafwaarts gaan. Het zal in de rest van de wereld niet onopgemerkt voorbij gaan.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Het einde van het goedkope steenkool tijdperk in China.

 1. cassandraclub zegt:

  Elk nadeel heeft zo zijn voordeel.
  De CO2-uitstoot in China zal snel gaan afnemen.

  • paradoxnl zegt:

   Dat zal uiteindelijk ook naar mijn idee gebeuren, ook al zal door de afnemende kwaliteit van de steenkool per ‘hoeveelheid opgewekte bruikbare energie’ de hoeveelheid uitgestoten CO2 toenemen. Maar uiteindelijk zal de totale hoeveelheid CO2 in China snel gaan dalen. Ik zou het moeten nazoeken, maar als ik me niet vergis gaan de meeste scenario’s van het IPCC (ook hert consensus scenario) ervan uit dat gemiddeld wereldwijd de CO2 concentraties nog flink zullen toenemen. Dit los van de vraag in welke mate toenemende CO2 concentraties daadwerkelijk bijdragen aan de opwarming van de aarde.

 2. Pingback: Energieschaarste in China « Cassandraclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s