De investeringen zijn relatief hoog en de hoeveelheden klein

De bodem van Duitsland is rijk aan grondstoffen

In bovenstaande RTLZ video wordt er al vast voor gewaarschuwd dat door de grote Chinese grondstoffen behoefte er steeds minder grondstoffen overblijven voor de West-Europese markt. De grondstoffen prijzen zullen, mits de wereldeconomie niet teveel instort, nog wel een tijdje blijven stijgen, dat terwijl de prijzen van grondstoffen de laatste jaren al enorm gestegen zijn.

Maar de RTLZ video wil toch graag een positieve noot laten horen, namelijk dat Duitsland zou barsten van de grondstoffen.

Maar als men het optimistische verhaal over ‘winbare grondstoffen uit Duitse bodem” in perspectief plaatst blijkt het volgende:
=>Dat er relatief grote investeringen nodig zijn om kleine hoeveelheden ‘uit de grond te halen’.<=

Op het eind van de video [na 2 minuten en 10 seconden] wordt er terecht op gewezen dat die gesuggereerde grote hoeveelheden slechts met relatief hoge investeringen in kleine hoeveelheden ‘uit de grond gehaald’ kunnen worden.
Als de import volledig weg valt, zullen de grondstoffen in Duitse bodem het weggevallen van de import slecht marginaal kunnen compenseren. Er zal dan een enorm tekort aan (betaalbare) vitale grondstoffen ontstaan met alle gevolgen van dien voor de economie.

Maar er is geen andere keuze, het enige wat overblijft zijn de grondstoffen in eigen bodem….

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op De investeringen zijn relatief hoog en de hoeveelheden klein

 1. cassandraclub zegt:

  Ik zag het stukje video ook toevallig langskomen.
  De wereld wordt weer steeds kleiner. We gaan weer in onze eigen bodem wroeten voor grondstoffen, energie en voedsel.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Cassandraclub,

   Een en ander zal (naar mijn idee) een flinke impact op onze huidige ‘moderne’ levensstijl gaan hebben.

   Als in politieke kringen geaccepteerd wordt dat steeds duurdere (schaarser) bruikbare energie ook negatieve gevolgen heeft voor de economie en dat laatstgenoemde nu al een structureel ‘probleem’ is, dat “technologie alleen” binnen afzienbare tijd niet de oplossing zal bieden en men er niet aan gaat ontsnappen (zeker ook de rijken) om flink te consuminderen, dan zullen politici die het probleem onderkennen en bereid zijn de boodschap naar buiten te brengen, de grootste moeite hebben om voldoende draagvlak onder de bevolking te verkrijgen om alvast te anticiperen op een structureel geringer grondstoffen/energie aanbod. Het is nu eenmaal geen populaire boodschap en eenieder heeft zo zijn of haar eigen ideeen wat de oorzaak van de energieschaarste is. Een bekende is bijvoorbeeld dat de energiecrisis ‘gefabriceerd’ is om zoveel mogelijk geld uit de zakken van mensen te kloppen, of nog erger om daarmee meer controle over de bevolking te verkrijgen. Die ideeen hebben zo hun interne logica, maar naar mijn bescheiden opvattingen is de aanstormende energiecrisis niet gefabriceerd. Ik vind de argumenten dat de energiecrisis puur gefabriceerd zijn niet overtuigend. Het argument kan wel deels waar zijn in de zin dat sommige groepen mensen de schaarser wordende beschikbaarheid over bruikbare energie/grondstoffen zoveel mogelijk voor zichzelf willen gaan opeisen, waardoor er veel minder overblijft voor allerlei arme en kwetsbare groepen mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s