Update Juni 17: Record hoeveelheid sneeuw in berggebieden Westen VS

Klimaataspecten
Naast [om maar wat te noemen] ten eerste het belangrijke albedo effect van Noordpool ijs [met name in de maanden Mei t/m Augustus, want dan staat de zon ook in de poolstreken langdurig voldoende hoog boven de horizon om het sterk weerkaatsende vermogen van vooral ‘besneeuwd’ ijs tot effect te brengen], ten tweede de flinke invloed van oceanen op het wereldwijde klimaat en ten derde de hoeveelheid bewolking en de aard van de bewolking, heeft vooral op lokaal niveau ook de hoeveelheid sneeuw [en met name de omvang ervan] een flink effect op het weer en uiteindelijk ook op het klimaat.

Deze post
In deze post wil ik voor de zoveelste keer de aandacht vestigen op de nog steeds voor de tijd van het jaar enorme hoeveelheden sneeuw in het Noordwesten van de Verenigde Staten. Ik vind het nu eenmaal een boeiend onderwerp. 🙂
Wat opvalt is dat er dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren nog steeds opvallend veel sneeuw ligt.

Veel zal afhangen van het weer, maar het ziet er naar uit dat in het Noordwesten van de Verenigde Staten in met name de hoog gelegen berggebieden dit jaar veel meer sneeuw het zomerseizoen gaat overleven dan in voorgaande jaren het geval was.

Ook in 2010 lag er in Juni nog opvallend veel sneeuw, maar de meeste sneeuw smolt toen ook in de hooggelegen gebieden later in het seizoen nog grotendeels weg. Maar toch overleefde vorig jaar vooral in de hooggelegen (berg)gebieden noemenswaardig meer sneeuw het zomerseizoen dan in de meeste voorgaande jaren het geval was.
Dit jaar ligt er momenteel nog beduidend meer sneeuw dan vorig jaar het geval was. Als het weer het toelaat, zal dit jaar met name in de hooggelegen berggebieden nog meer sneeuw het zomerseizoen gaan overleven dan vorig jaar al het geval was!

Lage temperaturen door de vele sneeuw
Zie onderstaande afbeelding 2 (en wel het onderste plaatje ‘Temperature anomaly’) dat in de voor de tijd van het jaar erg sneeuwrijke berggebieden in het Westen van de Verenigde Staten de temperaturen flink onder normaal liggen! In de gebieden zonder sneeuw is het aldaar daarentegen te warm voor de tijd van het jaar.

Afbeelding 1: Sneeuwhoogten op 17 Juni 2011:

Door de voor de tijd van het jaar vele sneeuw in o.a. de hogere delen van de Sierra Nevada, Cascades, Northern Rockies en Central Rockies is het ondanks de toevoer van relatief warme lucht te koud voor de tijd van het jaar!

Afbeelding 2:

Volgend jaar nog meer sneeuw gedurende zomerseizoen?
Als volgend jaar wat het weer betreft een herhaling wordt van dit jaar, zal er nog meer sneeuw het zomerseizoen overleven.
Ik heb gelezen dat veel sneeuw (in bovengenoemde gebieden) ervoor zorgt dat de zomertemperatuur zo’n 5 a 10 graden Celsius lager uitvallen dan wanneer er (vrijwel) geen sneeuw ligt.

Vooral het Noord-Westelijk deel van de Verenigde Staten is een goede kanshebber waar een noemenswaardig gedeelte van de nu nog aanwezige sneeuw het zomerseizoen kan overleven. Ook het weer werkt in laatstgenoemde gebied momenteel goed mee om de afsmelt flink te beperken. Het is er nu behoorlijk fris voor de tijd van het jaar.

In de meer Zuidelijk gelegen Sierra Nevada en de Central Rockies zal ook in de hooggelegen delen de meeste sneeuw de komende maanden naar verwachting wel gaan wegsmelten, ondanks dat in de Sierra Nevade in de eerste helft van Juni 2011 sinds het begin van de geregistreerde metingen (uit mijn hoofd 1947) gemiddeld nog nooit zoveel sneeuw lag!

De sneeuwhoogten voor een meetpunt op Mount Rainier
Hieronder alvast een meetpunt in het Noordwesten van de Verenigde Staten. Het meetpunt ligt in de staat Washington (deze staat grenst in het Noorden aan Canada). Er zijn nog veel meer meetpunten, waarvan sommige met extreem veel sneeuw voor de tijd van het jaar. Maar ik vind het gekozen meetpunt extra interessant, omdat het maar op 1643 meter hoogte ligt. Over enige tijd wil ik in een vervolg post ook stil staan bij andere meetpunten, niet alleen voor het Noordwesten maar eventueel ook bij meetpunten in de Sierra Nevada en de Central Rockies.

Meetpunt 1: Mount Rainier op 1643 meter hoogte.
Sneeuwhoogten periode van 10 Juni 2011 t/m 17 Juni 2011.
De sneeuwhoogten bedragen ruim meer dan vier meter!

Vergelijk bovengenoemde sneeuwhoogten maar eens met die uit 2007 voor dezelfde periode:
Meetpunt 1: Mount Rainier op 1643 meter hoogte.
Sneeuwhoogten periode van 10 Juni 2007 t/m 17 Juni 2007.
De sneeuwhoogten bedragen minder dan een halve meter.

Op 17 Juni 2011 lag er om 6 uur plaatselijk tijd op meetpunt 1 (Mount Rainier op 1643 meter hoogte) nog 461 cm sneeuw! Dat is beduidend meer dan in de jaren er voor. In sneeuwrijke jaren ligt er tot eind Juli sneeuw aldaar. Wie weet dat dit jaar de sneeuw voor het eerst er niet volledig gaat wegsmelten. Dat zou heel bijzonder zijn voor het op 1643 meter hoogte gelegen meetpunt.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s