Een voorbeeld van een gebied met op 22 Juni 2011 record veel sneeuw

NOHRSC brengt dagelijks zeer gedetailleerde overzichten in kaart van de sneeuwdiepten in de USA en een klein deel van het aangrenzende Canada.

  The National Operational Hydrologic Remote Sensing Center (NOHRSC) ingests daily groundbased, airborne, and satellite snow observations from all available electronic sources for the coterminous U.S.

Op 22 Juni 2011 lag er in een groot deel van de berggebieden waarvoor het NOHRSC dagelijks de sneeuwdiepten in kaart brengt nog steeds enorm (record) veel sneeuw. Er zijn op internet verschillende (vooral regionale) nieuwsberichten te vinden die berichten over de nog steeds aanwezige record hoeveelheden aan sneeuw in vrijwel alle berggebieden in het Westen van de USA.

De kans is erg groot dat vooral in de hogere delen van de meer Noordelijk gelegen berggebieden voor het eerst in vele jaren de sneeuw voor een groot deel niet zal wegsmelten. Vorig jaar lag er rond deze tijd van het jaar ook flink wat sneeuw, maar dit jaar overtreft alles.

Hieronder een voorbeeld van een berggebied in het Zuid-Oosten van de Canadese provincie “British Columbia”, waarvoor sinds het jaar 2004 het NOHRSC dagelijks de sneeuwdiepten in kaart brengt. In afbeelding 1 heb ik het relevante berggebied rood weergegeven. Om het rode gebied extra te benadrukken is er een pijl toegevoegd die het rode gebied aanwijst. Het hieronder afgebeelde rode gebied is in werkelijkheid bijna 60 kilometer lang (hoog) en ruim 65 kilometer breed.

AFBEELDING 1:

Ik heb hieronder voor het hierboven rood gekleurde gebied enkele gedetailleerde kaarten met sneeuwdiepten weergegeven, namelijk  voor 22 Juni 2005, 22 Juni 2010, 22 Juni 2011, 22 Augustus 2005 en 22 Augustus 2010.

Allereerst een legenda van hoeveel sneeuw bij een bepaalde kleur behoort. Tevens is aangegeven hoe hoog het gebied ligt. Als er geen sneeuw ligt wordt namelijk met behulp van een kleur de hoogte van het gebied weergegeven.

Op 22 Juni spande voor de jaren 2004 t/m 2010 het jaar 2010 de kroon met de meeste sneeuw. Vooral in de jaren 2004 t/m 2006 lag er in het getoonde gebied veel en veel minder sneeuw dan in het jaar 2010. Echter op 22 Juni 2011 lag er nog beduidend meer sneeuw dan op 22 Juni 2010!

Hieronder kaarten voor sneeuwdiepten op respectievelijk 22 Juni 2005, 22 Juni 2010 en 22 Juni 2011.
Het gebied in de hieronder getoonde kaarten is in werkelijkheid bijna 60 kilometer lang (hoog) en ruim 65 kilometer breed. Een (gekleurd) vierkantje weerspiegelt een “deelgebiedje” van ongeveer 590 meter lang en ongeveer 930 meter breed.
Zie hoe weinig sneeuw er op 22 Juni 2005 lag in vergelijking met de jaren 2010 en 2011.
Zie verder dat er op 22 Juni 2010 in het in kaart gebrachte gebied vrijwel nergens meer dan 381 centimeter sneeuw lag! Op 22 Juni 2011 lag er daarentegen in een groot deel van het gebied nog meer dan 381 centimeter sneeuw!

Sneeuwdiepten 22 Juni 2005:

Sneeuwdiepten 22 Juni 2010:

Sneeuwdiepten 22 Juni 2011:

Sneeuwdiepten op 22 augustus:
Hoe was het in bovengemelde jaren gesteld met de sneeuwdiepten (in het weergegeven gebied) twee maanden later (op 22 augustus)?
Op 22 augustus 2005 lag er geen sneeuw meer. De kleuren die de hoogte van het terrein aangeven zijn volledig zichtbaar.

Sneeuwdiepten 22 augustus 2005:

Op 22 augustus 2010 lag er in een noemenswaardig deel van het gebied nog behoorlijk wat sneeuw. Zie daartoe de gekleurde vierkantjes in het gebied.

Sneeuwdiepten 22 augustus 2010:

Hoe zal in het hierboven afgebeelde gebied het op 22 Augustus 2011 gesteld zijn met de sneeuwdiepten?
Het me totaal niet verbazen dat in het grootste deel van het gebied er dan nog flink wat sneeuw zal liggen.
Zonder al te veel te overdrijven zou na nog een jaar met koel en vochtig weer het weergegeven gebied in de zomer van 2012 al een soort van mini-Groenland kunnen zijn. Dat ook in de zomer er een flink pak sneeuw blijft liggen. Het kan in berggebieden soms snel gaan met de toename (cumulatie) van de sneeuw. Op lokaal niveau kan binnen enkele jaren het klimaat ineens van bijvoorbeeld gematigd warm in de zomer veranderen in een soort van “sneeuw klimaat” [met veel lagere zomertemperaturen door de vele sneeuw die in de zomermaanden blijft liggen].

Laatste nieuws: In het hierboven vermelde gebied is er de afgelopen 24 uur in een groot deel nog tientallen centimeters aan sneeuw bijgevallen. Dat is heel bijzonder voor deze tijd van het jaar. De vele sneeuw heeft nu al een temperend effect op de temperaturen aldaar.

Tot slot nog wat berichten over de enorme sneeuw hoeveelheden in het Westen van de Verenigde staten:

 • Osterhuber said 94.09 inches of snow were on the ground as of Tuesday near the lab, which, at nearly 6,900 feet in elevation, is close to the Sugar Bowl ski resort [Sierra Nevada].
  This amount of snow one week into June “has never occurred before since our station was built” in 1946, he said
  The previous record for June 7 was in 1967 when 79.92 inches were measured in the area, he said.
 • …. here in the Big Horn Mountains which at last report have 500% of “normal” snow cover, whatever normal is. Folks who have lived here all their lives have never seen this much snow on the mountains. Have any of these “scientists” ever heard of local events? We have not had much if any glaciers in the Big Horns for many years but will have by this Fall. Since normal has been no snow cover by August, for many years now, I guess we will have infinite, or more precisely, undefined percent of snow by then as we are dividing by a 0 normal at that time of the year.
 • Link 1
 • Link 2
 • Link 3
Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s