Commerciele petroleum voorraden in europa op dieptepunt. IEA spreekt strategische voorraden aan.

De (bovengrondse) aardolie voorraden zijn onderverdeeld in twee groepen, namelijk enerzijds de commerciele (industriele) petroleum voorraden [ruwe olie en afgeleide petroleumproducten, zoals benzine enzovoorts] en anderzijds de strategische (publieke) voorraden. Normaliter worden de door de overheid beheerde strategische voorraden alleen aangesproken in tijden van nood. Bijvoorbeeld wanneer een groot conflict in het Midden-Oosten leidt tot een flinke verminderde toevoer van olie. Momenteel zijn vooral in Europa de door de industrie (bedrijven, commerciele instellingen) beheerde commerciele petroleum voorraden dermate ingeteerd, dat mede vanwege laatstgenoemde besloten is de voor in tijden van nood bedoelde strategische petroleum voorraden aan te spreken en wel 60 miljoen vaten extra voor de OECD als geheel. Zie het verder naar beneden aangehaalde artikel ‘World Oil Reserves Tapped’ voor extra informatie hierover. In perspectief, 60 miljoen vaten is nog niet eens 1 dag van wat er wereldwijd dagelijks aan olie verbruikt wordt. Mogelijk dat ik een vervolg artikel wat dieper in ga op de grootte van de industriele en commerciele petroleum voorraden.

Europese commerciele petroleumvoorraden op vijfjarig dieptepunt.
Volgens een artikel in the Wall Street Journal (World Oil Reserves Tapped) bevinden de commerciele petroleumvoorraden in Europa zich op een vijfjarig dieptepunt, mede veroorzaakt door de terugval van het Libische olie aanbod.

The loss of Libyan crude, which is light and sweet and has proved difficult to replace, has led to tightness in oil markets, especially in Europe, Libya’s main market. European commercial crude stocks are now at five-year lows.

Op zich is de terugval aan Libische olie niet zo heel veel, maar binnen een context van structurele krapte op de oliemarkt weegt iedere terugval in aanbod extra zwaar door. Zeker als de terugval licht zoete olie betreft. Blijkbaar zijn de overige OPEC landen niet in staat de terugval in Libische licht zoete olie voldoende te compenseren. Een teken aan de wand!

Hieronder nog wat verder gespeculeer over het waarom achter het aanspreken van de strategische petroleum voorraden. Het ene argument (reden) hoeft het andere argument (reden) niet uit te sluiten…

Wanhoopsdaad?
Is het aanspreken van de strategische olievoorraden een wanhoopsdaad? Aangezien de voorraden eindig zijn, kunnen deze voorraden maar tijdelijk soelaas bieden. Op een bepaald moment is ook het voorraad buffer leeg. En binnen de context van piekolie, in hoeverre zal men nog in staat zijn deze voorraden weer aan te vullen?
Het (IEA) initiatief om de strategische olievoorraden aan te spreken (lijkt op) is een gecoordineerde actie, gesteund door vele landen behorende tot de OECD. De risico’s van structureel hoge olieprijzen wordt (mogelijkerwijs) gezien als een ‘systeembreed’ risico [voor de wereldeconomie]. Echter, wanneer het voorraad buffer meer afgetapt dan bijgevuld wordt, zal op een gegeven moment het buffer leeg zijn.
Verder wordt het ‘eventueel’ prijsopdrijvende effect van speculanten ook de mond gesnoerd [een veel gehoord argument van mensen die niets willen weten van schaarste, laat staan piekolie], alhoewel volgens menig analist de huidige hoge olieprijzen momenteel veel meer van doen hebben met structurele krapte in aanbod dan met speculatie.

In het “zomer-rij-seizoen” worden er meer kilometers verreden…
Omdat op het Noordelijkhalfond binnenkort het zomerseizoen van start gaat, kan zeker in het geval van de Verenigde Staten, als extra motief gelden [om de strategische voorraden aan te spreken] dat binnenkort de burgers extra kilometers en dus ook brandstof gaan verrijden.
Volgens een artikel van investingdialy (Oil and the Strategic Petroleum Reserve: Prices are Headed Higher) zal in het derde kwartaal van 2011 ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 er per dag 1 miljoen vaten aan olie extra verbruikt gaan worden. De toename heeft vooral van doen met de toename van het aantal verreden kilometers in het zomerseizoen.
Volgens het in Parijs gevestigde IEA en het in Amerika gevestigde EIA zal (vanwege laatstgenoemde) zonder extra olie aanbod vanuit de OPEC de commerciele petroleum voorraden van de OECD te snel inzakken. Dat er mede daarom besloten is de strategische petroleum voorraden aan te spreken, omdat anders wanneer het vierde kwartaal van start gaat de commerciele petroleum voorraden teveel zouden zijn ingezakt. In het artikel wordt verder (naar mijn idee) terecht opgemerkt dat het aanspreken van de strategische voorraden een teken is dat de oliemarkt erg krap is geworden. En dat het vrijgeven van extra olie maar tijdelijke verlichting brengt, welke in een later stadium weer tot extra krapte zal zorgen. Het tijdelijke zoet voor het latere zuur.

The IEA stated that global oil demand will increase by 1 million barrels per day between the second and third quarters of this year alone. This is due to the seasonal ramp in supplies that coincides with the summer driving season in the Northern Hemisphere. Projections from the IEA and the US Energy Information Administration showed that without much additional OPEC supplies, global commercial oil inventories would decline sharply through the summer amid the ramp-up in demand. Global oil inventories would have thinned substantially by the fourth quarter. . .
In short, the decision to release 60 million barrels of oil from global SPRs partly a political move designed to bring down oil prices ahead of the summer driving season. That may work over the next few weeks. But the more important point is that it reflects how tight the global oil market has become and that meeting global oil demand growth will require an unacceptable decline in global spare capacity.

Volgens laatstgenoemde artikel wordt er dus extra olie op de markt gebracht om voor menig burger aankomende zomer de benzine enigszins betaalbaar te houden. In laatstgenoemde zin zit er in het aanspreken van de strategische voorraden dus ook een politiek signaal. Indien door goedkopere benzine de burgers grosso modo meer kilometers gaan verrijden en geen extra geld gaan besteden voor andere doeleinden, komt het de economie ook niet ten goede. Er wordt zomaar wat brandstof verreden voor vermaak. Niet dat ik mensen het niet gun. Het is een constatering. Men zou die extra olie ook in het kader van alternatieve energievoorziening (of duurzame projecten) kunnen inzetten, alhoewel er naar mijn bescheiden mening geen goedkope alternatieven bestaan die binnen redelijke termijn op grote schaal geimplementeerd kunnen worden. Als laatstgenoemde uberhaupt mogelijk is. We gaan naar mijn idee niet ontsnappen aan een flink consuminderen (flinke aanpassing in onze levensstijl). Hopelijk gaat het niet teveel ten koste van het meer kwetsbare, armere deel van onze samenleving. De greed is good gedachte heerst bij menigeen. En velen hebben zo hun argumenten waarom zij wel recht hebben op van alles en nog wat en andere mensen een stuk minder.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Commerciele petroleum voorraden in europa op dieptepunt. IEA spreekt strategische voorraden aan.

 1. cassandraclub zegt:

  Ik kan niet genoeg benadrukken dat de ontwikkelingen, het duurder en schaarser worden van olie, onomkeerbaar is.
  Dit zijn slechts de eerste tekenen dat we teveel energie gebruiken.

 2. Het wordt steeds duidelijker dat we in 2006 zo’n beetje de productie piek van ruwe olie gehad hebben.
  Gelukkig plaatsen we toch zonnecellen tegenwoordig (elk jaar net zoveel als Duitsland in één dag), dus het zal wel goed komen! 😉

  • paradox zegt:

   Hoi Stefan,

   Ik ben erg voor onder andere zonnecellen.
   Wereldwijd bedraagt de hoeveelheid energie (voornamelijk elektriciteit) opgewekt door alternatieve energie (zonnecellen, windmolens, getijdenstroom enzovoorts nog maar een fractie van een procent.
   De bulk van de primaire energie voorziening wordt nog steeds opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen, namelijk zo’n 87% van het totaal. De rest komt vooral op conto van kernenergie en waterkrachtcentrales.
   En de met behulp van alternatieve middelen opgewekte energie betreft vrijwel alleen elektriciteit.
   (Gemiddeld) wereldwijd bedraagt het elektriciteitsverbruik ongeveer 20% van het totale energie verbruik. Om de gehele samenleving binnen 20 jaar zoveel mogelijk te elektrificeren lijkt me een haast onmogelijke uitdaging, zelfs onder een gecoordineerde inspanning gelijk aan het Manhattan project. Het is vooral ook een transport probleem.

   Maar ook ik ben voor een alles op alles zetten met het implementeren van alternatieve energie (o.a. zonnecellen). Daarnaast in mijn ogen efficienter gebruik van energie en efficientere apparatuur. En vooral ook flink minder afhankelijk worden van de auto. Maar ik vrees dat we er niet aan gaan ontsnappen aan flink consuminderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s