Reuters: recessie door te hoge olieprijzen

Een nieuwsbericht afkomstig van Reuters:

Recession risk unless oil prices fall further

Terwijl economen en analisten ervan uitgaan dat een serieuze ‘(economische) vertraging’ nog vermeden kan worden, wordt er tegelijkertijd door velen van hun voor gewaarschuwd dat wanneer de olie en overige energieprijzen niet snel een stuk lager worden …en vervolgens ook laag in prijs blijven!… de wereldeconomie in grote moeilijkheden zal (kan) geraken!

Quote uit artikel:

And while economists and analysts say a serious slowdown
can still be avoided, many add that unless oil and energy 
prices fall much further and -- most important -- stay down,
the world economy could be in serious trouble".

Ondertussen heeft Saudi Arabie te kennen gegeven dat voor hun land een olieprijs van minimaal 85$ per vat benodigd is om hun enorme kosten en investeringen te kunnen financieren. Denk hierbij aan het enorme geldbedrag dat dit jaar ten goede aan de bevolking dient te komen, om de bevolking tevreden te houden.
Ondanks dat Saudi Arabie enige tijd terug haar olieproductie noemenswaardig heeft opgekrikt, is haar olie_export niet verder gestegen! Alle extra olieproductie is blijkbaar bestemd voor intern gebruik en dus niet bestemd voor de buitenwereld.
Saudi Arabie heeft tijdje terug al aangegeven dat ze haar totale olieproductie in ieder geval tot 2015 uit mijn hoofd niet boven de 8,5 miljoen vaten per dag wil laten uitkomen.
Volgens allerlei olie deskundigen (analisten) is voor Saudi Arabie een dagelijkse olieproductie van ongeveer 8,5 miljoen vaten per dag optimaal. Indien Saudi Arabie meer vaten (dan 8,5 miljoen p/d) wil produceren, worden de olievelden onder andere te veel beschadigd/ valt de druk in de olievelden te snel weg. Bovendien kost ieder vat olie dat bovenop die 8,5 miljoen vaten per dag geproduceerd wordt, extra veel geld. Het kost extra moeite (middelen/energie/geld) om de olieproductie verder te verhogen. De netto winst van al die extra olievaten is te klein of zelfs negatief, om er profijt van te hebben.

Het einde van het goedkope energie tijdperk is aangebroken. De wereldeconomie zal dat volop gaan ondervinden.
Vooral ook wij hier in het erg van energie en grondstoffen import afhankelijke West Europa zullen daar flink de gevolgen van gaan ondervinden. De Aziatische wereld loopt technologisch steeds meer op ons in. Onze geavanceerde producten zullen steeds meer ook in Azie gemaakt worden. Het enige wat ons op de langere termijn mogelijk nog rest zijn landbouwproducten in ruil voor energie en grondstoffen.

Maar minder welvaart hoeft nog niet minder welzijn te impliceren.
We ontsnappen er niet aan om flink over onze huidige levenswijze te gaan nadenken en hoe zo optimaal mogelijk om te gaan met steeds minder energie en grondstoffen. Hopelijk ontstaat er geen grote tweedeling tussen arm en rijk. Dat de nadruk op basale levensbenodigdheden komt te liggen met daarnaast solidariteit met de zwakkeren en flink wat ruimte voor minder energie en grondstoffen vergende vrije tijdsbesteding. Dat teveel nadruk op materialisme niet zaligmakend is. In een zerosum oliewereld gaat het extra verbruik van de ene persoon/land/continent ten koste van het verbruik van een andere persoon/land/continent.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Reuters: recessie door te hoge olieprijzen

 1. cassandraclub zegt:

  Helaas zijn er geen kamerleden, die dit aan Mark Rutte voorleggen en vragen wat hij eraan denkt te gaan doen.

  • paradoxnl zegt:

   @Cassandraclub,

   Het lijkt er op dat het niet in de manier van denken past van (de meeste) politici om uberhaupt zulke vragen te stellen.
   Onze concurrente positie verbeteren staat centraal, steeds fellere concurrentie om de vergaarde rijkdom (machtspositie) zolang mogelijk in stand te houden. Race to the bottom.
   Peakoil als een non-issue…alleen lieden die bijvoorbeeld stukjes schrijven op paradoxnl en cassandraclub nemen het serieus….

   Wat een onzin (zullen sommigen denken) om zelfs alleen maar te suggereren dat er van af nu op structurele basis een groeiend tekort aan (betaalbare) energie en grondstoffen zal gaan ontstaan, waardoor de wereldeconomie niet meer kan groeien…zonder zich ook maar enigszins verder in het onderwerp te verdiepen…

 2. Pingback: Over stagnerende wereldhandel, olieprijzen en koopkracht | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s