September 2011: Vroegtijdige sneeuwval in Oost Siberie

Sinds een aantal dagen (vanaf 10 September) ligt er in een groot deel van Oost Siberie al vroegtijdig sneeuw. Het is niet alleen de uitgestrektheid maar op sommige plekken vooral ook de dikte van het sneeuwtapijt wat opvalt.

Sneeuwdiepten 17 Septemer 2011:
In onderstaand plaatje staan de sneeuwdikten op 17 September 2011 voor het Noordelijk halfrond weergegeven. Vooral in Oost Siberie (het omcirkelde gebied) ligt er voor de tijd van het jaar plaatselijk al een heel dikke sneeuwlaag van meer dan een halve meter!

Sneeuwomvang 17 Septemer 2011:
In onderstaand plaatje staat met behulp van een blauwe kleur aangegeven in welke gebieden er vroegtijdig sneeuw ligt. Vooral in Oost Siberie (het omcirkelde gebied) ligt er op vele plekken al vroegtijdig sneeuw.

Als ik de langere termijn voorspelling van onder andere het GFS mag geloven, zal het in de Oostelijke helft van Siberie de komende dagen alleen maar kouder worden met plaatselijk wat sneeuwval. Het lijkt erop dat de winter in Oost Siberie al erg vroeg begonnen is. In een groot deel is het aldaar te koud voor de tijd van het jaar.

Sneeuwdiepten in 2009 en 2010:
Ter vergelijking staan hieronder de sneeuwdiepten weergegeven op respectievelijk 17 September 2010 en 18 September 2009 (17 September 2009 zit niet in mijn archief). Er lag toen op beide datums in Oost Siberie nog nauwelijks sneeuw.

Sneeuwdiepten op 17 September 2010:

Sneeuwdiepten op 18 September 2009:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op September 2011: Vroegtijdige sneeuwval in Oost Siberie

 1. Hans Verbeek zegt:

  Bedankt. Misschien krijgt Nederland ook weer een witte kerst.

  • paradoxnl zegt:

   Wie weet Hans. Er zijn bronnen die in onze contreien een koude start van de winter verwachten. Laatstgenoemde is in mijn ogen wel behoorlijk speculatief.
   Ik vind vanuit een ‘weer-oogpunt’ met name de tweede helft van September heel interessant, met name wat er gedurende laatstgenoemde periode zich in Siberie afspeelt. Vooral Noord- en OostSiberie zijn ideale plaatsen waar de winter zich al vroeg kan manifesteren. Als zich daar al vroegtijdig een noemenswaardig sneeuwtapijt vormt, welke niet meer grotendeels wegsmelt is er alvast een basis gelegd voor een vroege (en snelle) koude ontwikkeling.
   Terzijde: In Septemer 2006 vormde zich in Oost-Siberie ook al vroegtijdig een omvangrijk sneeuwtapijt in Oost-Siberie. Echter, in de laatste 10 dagen van Septemer (2006) smolt vanwege een ongunstige luchtdrukverdeling [aanvoer van warme lucht uit zuidelijke richting] de sneeuw aldaar nog grotendeels weg. Dit jaar lijkt heel anders te gaan verlopen, namelijk dat het in Oost-Siberie vooral later in de week nog een stuk kouder gaat worden met af en toe sneeuw.
   Met de aldaar aanwezige sneeuw zal het naarmate het seizoen vordert het steeds lastiger worden om de kou te verdrijven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s