September 2011: Ongekend veel sneeuw in Zuidwest Canada

Dit artikel is een vervolg van een eerder artikel op deze blog over de flinke hoeveelheden sneeuw in het Zuidwesten van Canada. Het betreft een omvangrijk berggebied dat in het Zuidwesten van de (Canadese) provincie British Columbia ligt. Ten noord(westen) van Vancouver.

Ondanks dat er in het hierboven genoemde gebied de afgelopen weken sprake was van normaal en af en toe ook te warm weer voor de tijd van het jaar, heeft in het gebied een ongekende hoeveelheid sneeuw het zomerseizoen overleeft.

Als ik de langere termijn voorspellingen voor het weer mag geloven wordt het [in het hier bovengenoemde gebied] op zeer korte termijn een stuk koeler. Zeer waarschijnlijk koel genoeg om aldaar het einde van het smelt seizoen in te luiden. Dat is vroeg in het seizoen!
Er zal zo af en toe nog wel eens een dag of een paar dagen op rij tussen zitten dat er meer sneeuw wegsmelt dan er bijvalt, maar grosso modo zal de sneeuwlaag zeer binnenkort weer ‘geleidelijk aan’ dikker worden.
En de sneeuwlaag is er op dit moment nog ongekend dik!

Wat een verschil met September 2009.
In September 2009 was de sneeuw aldaar gedurende de zomer grotendeels weggesmolten!
De plaatjes hieronder zijn afkomstig van het NOHRSC.
Op de website van het Nohrsc zijn sinds November 2008 ook voor het Zuidwestelijk deel van Canada dagelijks de sneeuwhoogten te vinden [naast nog veel meer gegevens!].

In de onderstaande plaatjes zijn de sneeuwhoogten afgebeeld op respectievelijk:
24 September 2011 (Afbeelding 1)
24 September 2009 (Afbeelding 2)
24 September 2011, ingezoomd op een deel v/h gebied (afbeelding 3)
24 September 2009, ingezoomd op een deel v/h gebied (afbeelding 4).

In de blauwgekleurde delen ligt meer dan 191 cm sneeuw en in de donkerblauw gekleurde gebieden ligt meer dan 381 cm!

Afbeelding 1:
In vergelijking met September 2009 [en in mindere mate ook met September 2010, het jaar 2010 heb ik om het artikel niet te lang te maken achterwege gelaten] ligt er in September 2011 flink meer sneeuw.
In een noemenswaardig deel van het gebied ligt momenteel zelfs nog meer dan 381 cm sneeuw! Afgaande op de berichtgeving uit dat gebied (zie daartoe mijn vorige post) ligt er dit zomerseizoen record veel sneeuw.
Het gebied in de zwarte cirkel is in afbeelding 3 vergroot weergegeven.
Van het Noordwesten uit is kouder weer op komst. Het roze omlijnde gebied is vers gevallen sneeuw [plaatselijk bijna 30 cm]. Als ik de weerberichten aldaar mag geloven dringt die kou verder naar het Zuidoosten op. Er zal op grote schaal ook in de rest van het gebied verse sneeuw gaan vallen.
Het gebied in de zwarte cirkel is in afbeelding 3 vergroot weergegeven.
(afbeelding 1:)

Afbeelding 2:
In September 2009 lag er veel minder sneeuw:
Het gebied in de zwarte cirkel is in afbeelding 4 vergroot weergegeven.

Afbeelding 3:
Binnen het in afbeelding 1 zwart omcirkelde deel ligt in September 2011 in een noemenswaardig deel meer dan 381 cm sneeuw (donker blauwe kleur)! Dat is ongekend.

Afbeelding 4:
Op één vlakje na  [één vlakje heeft een oppervlakte van 0,55 vierkante kilometer] was het binnen het zwart omcirkelde deel van afbeelding 2 in September 2009 geheel sneeuwvrij!

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op September 2011: Ongekend veel sneeuw in Zuidwest Canada

 1. cassandraclub zegt:

  De eerste sneeuwval op het Noordelijk Halfrond is minder omvangrijk dan vorig jaar rond deze tijd:
  http://www.climate4you.com/SnowCover.htm

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Cassandraclub,

   Inderdaad,

   1)
   Vooral in het Midden Siberisch bergland lag vorig jaar rond deze tijd al een zeer omvangrijk sneeuwtapijt. Eén van mijn oudere artikelen op deze blog gaat over laatstgenoemde. In het midden Siberisch berglandschap ligt momenteel nog weinig sneeuw.
   Maar op dit moment is het in een groot deel van Oost-Siberie te koud voor de tijd van het jaar en is het vooral de dikte van de sneeuwlaag wat opvalt. Als ik de weerberichten mag geloven zal er in Oost-siberie de komende dagen nogal wat sneeuw bij gaan vallen en zal de koude zich handhaven en mogelijk gaan versterken.

   2)
   In de bergen van Zuidwest Canada heeft het de afgelopen 24 uur op uitgebreide schaal gesneeuwd (in een noemenswaardig deel zo’n 10 a 30 cm aan verse sneeuw!). De dag ervoor was het in het grootste deel van het gebied nog droog en lagen de temperaturen op de meeste plekken boven nul. Momenteel vriest het in het grootste deel een paar graden, plaatselijk zelfs meer dan 5 graden.
   En dat te bedenken dat er in een noemenswaardig deel op dit moment meer dan 381 cm ligt. In het jaar 2009 lag in een groot deel rond deze tijd van het jaar nog geen sneeuw (en was het deel waar meer dan 381 cm lag te verwaarlozen. In 2010 lag er rond deze tijd ook behoorlijk wat sneeuw aldaar, maar het deel waar meer dan 381 cm lag was 1 jaar geleden noemenswaardig kleiner dan nu het geval was.
   De komende dagen wordt er nogal wat neerslag verwacht en vanwege de koude bovenlucht zal die neerslag in de bergen hoofdzakelijk in de vorm van sneeuw vallen.

 2. cassandraclub zegt:

  Op de Noordpool is de zon inmiddels ondergegaan en vriest het weer.
  Dit jaar gaat de aangroei van het zeeijs behoorlijk snel. Het is kennelijk koud op de Noordpool.

  • paradoxnl zegt:

   Ja, de aangroei van het Noordpoolijs verloopt (ook volgens mij) voorspoedig.

   ‘Naval Research Laboratory’ heeft een nieuwe website gelanceerd met gedetailleerde gegevens over de dikte van het noordpoolijs. Hun oude site is (als ik me niet vergis) uit de lucht genomen.

   http://www7320.nrlssc.navy.mil/hycomARC/

   Hieronder de ‘ontwikkeling’ van het zeeijs gedurende de meest recente weken en de verwachte ijsontwikkeling voor de komende dagen…

   Volgens bovengenoemde bron is de dikte van het zeeijs in het kerngebied van de Noordpool zeker in vergelijking met de jaren 2008 en 2009 behoorlijk toegenomen.
   Bovendien is momenteel het weer op de Noordpool m.i. gunstig voor relatief snelle aangroei van het ijs.

 3. Jan zegt:

  Zijn dit tekenen voor iets?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s