Hans de Geus op RTLZ: Dure olieprijs stelt grenzen aan de economische groei

Hans de Geus over de dure olieprijs. Een oliecrisis die niet meer weg gaat.
Klik op onderstaande link om het verhaal van Hans de Geus te beluisteren.
Het verhaal van Hans wordt voorafgegaan door een korte reclame.

Hans de Geus over het structurele probleem van dure olie voor de economie

Artikel op RTLZ:

Verder hieronder een kopie van de tekst van een artikel op RTLZ op basis van het verhaal van Hans de Geus over de dure olie:

Economische krimp en oplopende inflatie vormen een heel vervelende combinatie. De centrale banken zitten in een spagaat. Dat zegt RTL Z beurscommentator Hans de Geus.

‘Energieprijzen zijn te hoog’
”De centrale banken zouden eigenlijk de rente willen verlagen om de groei te stimuleren, maar dat kan niet, omdat de inflatie zo hoog is. Nóg vervelender is dat beide fenomenen worden veroorzaakt doordat de energieprijzen zo hoog zijn. Bij het sterk gedaalde sentiment in de afgelopen maanden is de olieprijs op peil gebleven. De energieprijzen zijn te hoog, deze vormt een snelheidsbegrenzer op de groei en zorgt bovendien voor een hele nare inflatie die niet te bestrijden is.”

‘Inflatie’

‘We kunnen niet harder groeien dan een bepaald tempo, daarboven ontstaat inflatie. Olie is meer dan alleen benzine, veel industrie draait erop, het is van groot belang voor transport en het bepaalt in hoge mate de prijs van kunstmest. Als olie duurder wordt, wordt ook kunstmest duurder, dat zie je in China.

Oliecrisis
In China heb je al een soort stagflatie, dat kennen wij van de jaren zeventig met de oliecrises toen, met de oliecrises van toen. We zitten nu in een oliecrisis die niet meer weggaat. Er is maar één echte structurele oplossing en dat is de structuur van de economie te veranderen, om minder afhankelijk te zijn van olie. Die keuze maken politici echter niet, die willen gewoon herkozen worden.”

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hans de Geus op RTLZ: Dure olieprijs stelt grenzen aan de economische groei

 1. cassandraclub zegt:

  Bedankt voor de tip. Heel voorzichtig begint het besef door te dringen dat het opraken van goedkope fossiele energie een van de belangrijkste Grenzen aan de Groei is.

  • paradoxnl zegt:

   Cassandraclub,

   Sinds kort staan er op de website van Reuters twee video’s, eentje waarin Fatih Birol (hoofdeconoom van het IEA) en in de andere ene Noorse bedrijfsmanager van een grote Noorse oliemaatschappij.
   Beiden lieten duidelijk doorschemeren dat het nu al zeer lastig is (en in de (nabije) toekomst het nog lastig zal worden) om de olieproductie op peil te houden, dat er op zijn minst enorme investeringen nodig zijn (en blijvend hoge olieprijzen om die investeringen te bekostigen).

 2. Pingback: Dure olie voor steeds meer mensen onbetaalbaar « Cassandraclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s