Energy Shock: How Peak Oil Will Change Your Life

Ondanks dat de hierboven getoonde video ten eerste enigszins een commercieel jasje draagt [het promoten van een meer lokaal georienteerde economie waar ik wel achter sta] en ten tweede de begeleidende muziek mogelijk afbreuk doet aan de serieuze boodschap van de video, heb ik vanwege de in mijn ogen goede en inzichtelijk gepresenteerde informatie de video toch maar geplaatst.

Een m.i. heel belangrijke opmerking in de video is dat de olie in de grond nog lang niet aan het opraken is, maar dat het grote probleem het in snel tempo uitgeput raken van de makkelijk winbare (betaalbare) olie van goede kwaliteit betreft.
Het grote probleem is dus niet het opraken van olie, maar wel het snel uitgeput raken van de makkelijk winbare reserves aan olie van goede kwaliteit.

Het overgrote deel van de oliereserves betreft olie die lastig tot zeer lastig winbaar is en slechts in een zeer laag tempo ‘opgepompt’ kan worden. Ondanks de flinke reserves aan (lastig winbare) olie reserves, zal het de komende jaren een hele opgave worden de wereldwijde olieproductie op het huidige niveau te houden. Men dient steeds harder te lopen om op gelijke hoogte te blijven.
Het overgrote deel van die lastig winbare reserves, vaak ook olie van zeer slechte kwaliteit, zal naar mijn idee nooit uit de grond gehaald worden. Als alle makkelijk winbare olie is opgebruikt, zal de dagelijks ‘opgepompte’ hoeveelheid aan olie flink ondanks zeer geavanceerde technieken flink lager liggen dan nu het geval is.
Als de jaarlijkse afname in de wereldwijde olieproductie de komende jaren te snel gaat verlopen (ondanks flinke investeringen), zal zonder goedkope en grootschalig inzetbare alternatieven de wereldeconomie alleen al vanwege de ‘energiefactor’ naar mijn bescheiden mening volledig gaan instorten.

Vandaag bijvoorbeeld las ik in een artikel op The Oildrum dat volgens het ‘North Dakota Department of Mineral Resources’ de olieproductie in Noord Dakota (het mekka van de olie shalies in NoordAmerika) volgens recentere inschattingen tot het jaar 2015 nog maar met 150 duizend vaten per dag zal toenemen om vanaf het jaar 2015 zeer langzaam te gaan dalen.
Momenteel bedraagt de olieproductie in Noord Dakota ongeveer 400 duizend vaten per dag. Volgens de meest recente informatie van genoemde bron zal in het jaar 2015 de olieproductie aldaar een piek bereiken van slechts 550 duizend vaten per dag. In veel artikelen werd tijdje terug nog uitgegaan van meer dan 1 miljoen vaten per dag in het jaar 2015. Het optimisme begint al te verminderen.
In perspectief, de olieproductie in de Verenigde Staten bedraagt momenteel zo’n 5,6 miljoen vaten per dag, dat is iets meer dan vorig jaar. In het jaar 1970 bereikte in de VS de olieproductie een piek van maar liefst 9,6 miljoen vaten per dag. Naar mijn bescheiden mening mogen we al tevreden zijn als de Verenigde Staten de komende jaren haar olieproductie (ondanks enorme investeringen in flink lastig winbare oliereserves) rond de 5,6 miljoen vaten per dag kan houden.

En ook een ‘afgevaardigde’ uit Saoedi Arabie heeft zeer recentelijk nog eens te verstaan gegeven dat Saoedi Arabie niet van plan is haar olieproductie in de nabije en verdere toekomst nog verder op te schroeven.
Laatstgenoemde verbaasd me niet. Ook in Saoedi Arabie zijn alle makkelijk winbare olievelden al in gebruik. De als laatst in gebruik genomen grote olievelden aldaar betreffen allen olievelden met lastig winbare olie.
Het grote probleem is dat, wil Saoedi Arabie haar toekomstige olieproductie op het huidige niveau houden (laat staan nog ietjes wil ophogen), Saoedi Arabie nu al vele miljarden dollars in nieuwe olieprojecten dient te investeren waarvan de eerste olie pas over grofweg 10 jaar ‘uit de grond zal stromen’.
Laatstgenoemd probleem is van toepassing op zowat de gehele wereld. De tijd tussen het opstarten van een nieuw olieproject en de eerste olie die uit de grond stroomt, is de laatste jaren flink langer geworden. Jaren geleden stroomde met relatief geringe investeringen al binnen enkele jaren de eerste olie uit een nieuw opgestart olieproject. Deze olie was bovendien meestal ook van betere kwaliteit. De gemaakte investeringen konden snel terugverdiend worden.
Tegenwoordig duurt het gemiddeld veel langer eer de gedane investeringen in een olieproject terugverdient kunnen worden. Bovendien moet er steeds meer geld neergelegd worden om een vat olie uit de grond te halen. Grotere investeringen voor minder olie. Laatstgenoemde brengt heel veel onzekerheid met zich mee. Misschien zit de wereldeconomie over 10 jaar in een hele diepe depressie [waardoor vraag naar olie tegen die tijd flink is ingestort en daardoor ook flink goedkoper is geworden] of overige redenen die heel veel onzekerheid met zich meebrengen [om flink te investeren in olieprojecten die pas over tien of meer jaar olie gaan opleveren].

En een minder recente video die ik graag wil benadrukken:

Naar mijn idee zullen de eerste duidelijke effecten van piekolie zich manifesteren in tekorten aan brandstoffen, zoals benzine en diesel.
Op Cassandraclub werd over laatstgenoemde al eerder aandacht aan besteed.

Ik ben van plan om binnenkort stil te staan bij het bovengrondse voorraad buffer aan ruwe olie en petroleumproducten (en de trend daarin) in landen behorende tot de OECD.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Energy Shock: How Peak Oil Will Change Your Life

 1. Hans Verbeek zegt:

  Bedankt voor de tweede video. In de laatste 2 minuten wordt er gesproken over “economic contraction, stop building new houses, foreclosures, the economy starts to shrink.”
  Dat is precies wat we zien gebeuren in de laatste jaren.

  • paradox zegt:

   Hoi Hans,

   “…economic contraction, stop building new houses, foreclosures, the economy starts to shrink.”

   (Ook) Naar mijn idee heeft het stagneren van de wereldwijde olieproductie in combinatie met de de toenemende vraag naar olie vanuit met name China, heel veel van doen met het haperen van met name de Westerse economische machine (zich voornamelijk uitend in flinke afname in bouw van nieuwe huizen, toename in faillissementen…economische teruggang)

   Echter, door de meeste mensen [naar ik aanneem] wordt de krapte op de wereldwijde oliemarkt niet als een belangrijke oorzaak van de economische teruggang bezien.

   Volgens mij dienen er op zijn minst flinke tekorten aan diesel en benzine te ontstaan (en ook flink oplopende prijzen van allerlei andere producten), willen meer mensen het idee krijgen dat krapte aan olie (met als gevolg hoge oliepijzen) wel degelijk enorm van invloed is op de wereldeconomie.
   In ieder geval was [als ik het goed begrepen heb] volgens menig peakoiler (en sommige economen en de hierboven getoonde tweede video) de sterk opgelopen olieprijs één van de belangrijkste oorzaken van de flinke economische terugval in het jaar 2008. (Laatstgenoemde in combinatie met een beleid van voorheen makkelijke geld verstrekking, het ‘speculatief investeren’ van grote sommen geld, dat terwijl de koopkracht van steeds meer mensen niet voldoende mee steeg [onder andere door duurder wordende energie en grondstoffen] om hun maandelijkse aflossing van (rente op) schulden te bekostigen etc.. Maar jij hebt er m.i. op Cassandraclub al meerdere goed verhalen over geschreven. Je weet er waarschijnlijk meer vanaf dan ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s