Wanneer investeringen niet noemenswaardig toenemen zal olie productie in het Midden Oosten tot het jaar 2015 met 3,4 miljoen vaten per dag gaan afnemen.

Aldus de (voormalig) hoofdeconoom (F. Birol) van het IEA.

In de quote helemaal onderin dit artikel heb ik het relevante stukje tekst zwart (vet) gemaakt. Het stukje tekst is in mijn ogen voor meerdere uitleg vatbaar.
Maar zoals ik het lees zal , wanneer in het Midden Oosten de investeringen in de olie winning niet toenemen, de olieproductie in het Midden Oosten tot aan het jaar 2015 met maar liefst 3,4 miljoen vaten (per dag) gaan dalen en tot het jaar 2020 met maar liefst 6,2 miljoen vaten (per dag). Dat zou een enorme vermindering in de olieproductie zijn! Lijkt me een behoorlijk somber scenario.

Wereldeconomie
De wereldeconomie zal in laatstgenoemde geval zeer zware klappen te verduren krijgen. Onze huidige levensstijl zal zacht uitgedrukt in korte tijd zeer zwaar op de proef gesteld worden…en dan nog maar te zwijgen over de Euro crisis die nu al als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt.

Minder investeringen in olie winning vanwege Arabische lente
Vanwege de ‘Arabische lente’ is het Saoedische bewind meer dan ooit bereid om haar bevolking met extra financiele middelen tevreden te houden. Aangezien de Saoedische aardolie maatschappij (Saudi Aramco) een staats oliemaatschappij is en (als ik me niet vergis) de staat bepaald hoeveel geld er ieder jaar in de winning van aardolie geinvesteerd wordt, zal het extra geld dat ten goede komt voor de bevolking ervoor zorgen dat er minder geld overblijft voor extra investeringen in de olie winning.

Tijdsduur tussen opstarten van nieuw olieproject en de eerste olie die uit het nieuwe project online komt, wordt steeds langer…
Ook in Saoedi Arabie zijn er volgens menig analist geen makkelijk winbare oliereserves meer aanwezig die nog niet in gebruik zijn.
Er resteren alleen nog maar lastig winbare oliereserves, welke ten eerste enorme investeringen vergen om deze tot ontwikkeling te brengen en ten tweede – heel belangrijk – het heel veel jaren zal duren (mogelijk meer dan tien jaar) eer de eerste olie uit een nieuw opgestart olieproject online komt. Er dienen vele honderden miljarden dollars in nieuwe projecten geinvesteerd te worden, welke pas na ruim tien jaar weer terug geld gaan opleveren…als er in die tussentijd niets verkeerd gaat (voldoende mee zit)…

Toenemende tijdsduur tussen het ‘opstarten van nieuw olieproject en de eerste online komende olie uit het nieuw opgestarte project’ brengt heel veel onzekerheid met zich mee…
Wie weet wordt in die tussentijd de wereld geconfronteerd met een flinke recessie waardoor de vraag naar olie flink terug zakt en als gevolg daarvan de olie flink in prijs daalt.
Kan een land als Saoedi-Arabie in laatstgenoemde geval met de olie inkomsten uit bestaande bronnen al die investeringen in olieprojecten die nog niets opleveren blijven bekostigen?
En wanneer uiteindelijk na ruim tien jaar de eerste olie online komt, is de olieprijs tegen die tijd dan nog wel hoog genoeg om de gedane investeringen terug te verdienen?
Er zijn vele onzekere scenario’s te bedenken wanneer de tijd tussen het opstarten van een nieuw olieproject en de eerste online komende olie uit zo’n project heel veel jaren gaat duren.

Quote

The IEA says that the Middle East and North Africa will need at least $100 billion a year in new investment for the foreseeable future even in a place where oil is still cheap to exploit. The problem, however, is that the rising expectations of Arab Spring is rapidly shifting oil revenues from investment in more oil production to the kinds of social spending that will keep people happy and out of the streets. In the closest the IEA comes to predicting peak oil, Birol says that without major increases in investment (an increasingly unlikely occurrence), Middle Eastern oil production will fall by 3.4 million barrels a day (b/d) by 2015 and 6.2 million by 2020. Should this happen, we will have oil prices in excess of $150 a barrel – until of course demand slumps from the high prices.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Wanneer investeringen niet noemenswaardig toenemen zal olie productie in het Midden Oosten tot het jaar 2015 met 3,4 miljoen vaten per dag gaan afnemen.

 1. Block zegt:

  Misschien is het ook eens interessant om eens stil te staan bij de risico’s van het zoeken naar olie.

  Het kost een massa geld om te boren naar een put, maar wie wil daar nog in investeren? De risico’s dat je niets vind zijn behoorlijk groot, laat staan wat je vind. Olie is er in veel kwaliteiten.

  Zonet heeft Cairn energy laten weten dat ze stoppen met het aanboren van putten in groenland. Er blijkt na 18 maanden zoeken, niets interessant te zitten. Nochtans was dit tot voor kort het walhalla van de olie-reserves. Niet alleen het technische heeft cairn veel gekost, maar je weet nu al hoe de beurs gaat reageren, en het zal enkel moeilijker worden om mensen te overtuigen om te investeren in nieuwe zoektochten naar het zwarte goud.

  http://www.electric.co.uk/news/cairn-energy-to-give-up-on-greenland-next-year-12342194.html

  • paradoxnl zegt:

   Bedankt voor de interessante informatie!

   Wat jij beschrijft is volgens mij niet slechts een incident, maar een steeds vaker optredend gebeuren (dat hele dure zoekacties naar olie meer en meer flink tegenvallende resultaten opleveren).

   Lijkt me (‘uiteindelijk’ en misschien nu al) een doodlopende weg om te blijven investeren in het zoeken naar nieuwe olie reserves van voldoende kwaliteit (die economisch winbaar zijn).

 2. Block zegt:

  Eigenlijk is de olielek in Brazilie van hetzelfde genre.

  De bronnen zijn enorm moeilijk te ontginnen, eerst 2km boren door zee, dan 2 km rotsgesteente, en dan nog eens door een 2 km dikke zoutlaag. Die zoutlaag zelf is enorm instabiel vooral als je de druk van de bel eronder gaat wijzigen.

  In hoeverre kan je dan nog spreken van een natuurlijke instorting van de bovengrond als de vloeistof eronder wegzuigt.

  Je riskeert enorme financiele schadeclaims en boetes als bedrijf, die gaan in de toekomst hun naam ook niet meer graag koppelen aan dergelijke boringen.

  http://www.ipsnews.be/artikel/niet-duidelijk-olielek-voor-kust-brazilie-gedicht

  • paradoxnl zegt:

   Opnieuw bedankt voor de informatie. Heb de indruk dat je goed op de hoogte bent/ de ontwikkelingen nauwgezet volgt!
   Ik was nog niet op de hoogte van dat bericht. Zulke incidenten (risico’s) zullen, naar ik aanneem, steeds vaker gaan optreden.
   Zoals de meesten wel weten, was er flinke media aandacht voor een flink olielek in de Golf van mexico. Onder andere de kosten voor het Milieu zullen flink gaan oplopen. En laatstgenoemde is niet altijd in geld uit te drukken.

   Even los van de door jouw geplaatste info:
   Ik las ergens (bron moet ik helaas schuldig blijven) dat Brazilie momenteel moeite heeft om aan het benodigd aantal (olie) boor installatie te geraken [om haar olieprojecten volgens planning te realiseren].
   Dat er mede door de sterk toenemende vraag naar boorinstallaties (met name in de VS) er momenteel onvoldoende aanbod is van boorinstallaties.
   Als ik het goed gelezen heb wordt gemiddeld per boorinstallatie de dagelijkse hoeveelheid aan ‘opgepompte olie’ minder en minder. Dat er steeds meer boor installaties benodigd zijn (die gemiddeld ook steeds dieper moeten boren) om dagelijks een bepaalde hoeveelheid aan olie ‘te extraheren’.

 3. Block zegt:

  Dat is inderdaad het geval in dezelfde ‘sub salt fields’. De opbrengst ligt ergens rond de 100.000 vaten per dag met boorinstallaties die normaal een kleine 2 miljoen per dag zouden opbrengen onder ideale omstandigheden.

  De grootste problemen zijn dat het zout begint te schuiven en steeds de boorkolom hindert of zelfs blokkeert.
  Een zeker zo groot probleem is dat de kwaliteit van de olie gewoon slecht is.

  Het oppompen van de olie zou misschien nog wel verbeteren door technologische vooruitgang en zware investeringen, zoals onderstaand filmpje zegt, maar de kwaliteit van de olie is wat ze is wat het zeer moeilijk maakt om investeerders over de brug te halen. Dat zijn de dezelfde investeerders die nu een massa geld verliezen omdat ze per dag minder oppompen dan vooropgesteld was.

  Zoals je zelf zegt, zijn er zijn dan te weinig boorinstallaties. Maar dat is maar weer een redenering om diezelfde investeerders te laten investeren in meer boorinstallaties om dezelfde aantal olievaten op te pompen.

  http://www.findingpetroleum.com/video/32.aspx

  Niet de meest spannende video, maar wat de man zegt klopt wel. … De reward is enorm, maar de investering is ‘huge’. ….

 4. Pingback: Mathijs Bouwman op RTLZ: (sluipende) oliecrisis | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s