GISS: Het jaar 2011 was beduidend koeler dan het jaar 2010

Het ‘NASA’s Goddard Institute for Space Studies (GISS)’ heeft zojuist de door het instituut (t.o.v. (referentie) periode 1951-1980) berekende temperatuur afwijking voor December 2011  op haar site bekend gemaakt.
Nu ook December bekend is, is ook de gemiddelde temperatuur afwijking voor het jaar 2011 (definitief) bekend.

Ondanks dat December 2011 vooral op hoge Breedten van het Noordelijk halfrond behoorlijk warm uitviel, waren zeven van de tien December maanden van de afgelopen tien jaar (2001 t/m 2010) warmer dan December 2011.

Hieronder een grafiek voor de maand December 2011 met de per breedtegraad ‘berekende’ temperatuur afwijking t.o.v. de referentieperiode:

December 2011:

Het jaar 2011 was noemenswaardig koeler dan het jaar 2010
Ook het jaar 2011 ‘als geheel’ viel in vergelijking met de tien ervoor liggende jaren koel uit. Van de jaren 2001 t/m 2010 waren er zeven warmer dan het jaar 2011.
Hieronder een overzicht (op basis van GISS data) voor de afgelopen 11 jaar.
De waarden betreffen de afwijking in graden Celsius ten opzichte van de basisperiode 1951 – 1980:

2001: 0,48
2002: 0,56
2003: 0.56
2004: 0.48
2005: 0,62
2006: 0,55
2007: 0,58
2008: 0,44
2009: 0,57
2010: 0,63
2011: 0,52

Eén ding viel me direkt op in bovengetoonde lijst. De afwijking voor het jaar 2010 was ‘op de GISS site’ tot voor kort nog gelijk (2 cijfers na de komma) aan die van het jaar 2005. Blijkbaar heeft GISS er voor gekozen om met terugwerkende kracht het jaar 2010 1/100 graad Celsius warmer te laten uitvallen dan het jaar 2005.
Ondanks laatstgenoemde blijft, berekend over de laatste tien jaar, ook volgens GISS de gemiddelde mondiale temperatuur voor het jaar 2011 achter bij het “het per tien jaar 0,2 graden warmer worden” consensus scenario.

Ik zou de bron nog eens moeten nazoeken, maar het jaar 2001 zou volgens GISS precies op de toendertijd berekende trendlijn (0,22 graden opwarming per tien jaar) vallen.
Als deze trend vanaf het jaar 2001 geextrapoleerd wordt naar het jaar 2011, zou het jaar 2011 gemiddeld 0,22 graden Celsius warmer moeten uitvallen dan het jaar 2001 (namelijk een afwijking van 0,70 graad Celsius t.o.v. basis periode) om exact op laatstgenoemde trendlijn te vallen. Daar zit 2011 duidelijk onder. Zelfs de warme uitschieter voor het jaar 2010 viel nog iets onder laatstgenoemde trendlijn. Afwachten of de (in mijn ogen) stagnerende mondiale opwarming van de afgelopen tien jaar ook de komende jaren zal doorzetten.

Niet alleen op basis van GISS data blijkt dat de mondiale temperatuur de afgelopen tien jaar onder de ondergrens van de  ‘consensus opwarming trendlijn’ van het ‘ipcc ar3’ rapport is komen te vallen. Misschien dat ik er in een toekomstig artikel nog eens bij stil zal staan. Bijvoorbeeld wanneer op the blackboard weer een update heeft plaatsgevonden.

Hier een link naar een eerder artikel op deze blog over de stagnerende opwarming gedurende de afgelopen tien jaar.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

8 reacties op GISS: Het jaar 2011 was beduidend koeler dan het jaar 2010

 1. Hans Verbeek zegt:

  Bedankt voor je analyse.
  In de Stille Oceaan heersen nog altijd La NIna-condities en die bepalen in hoge mate de gemiddelde wereldtemperatuur. Ik denk dat 2012 daardoor ongeveer dezelfde jaartemperatuur zal hebben als 2011.
  Op de AMSU-discover-website kun je actuele satellietmetingen van de temperatuur volgen:
  http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/
  (kies 14,000 ft / 600 mb (AQUA ch05) en dan draw graph)
  Januari 2012 zal kouder uitvallen dan januari 2011.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans,

   Ik kijk ook zo af en toe naar de 14000 feet optie op de AMSU-discover-website. Volgens mij was het o.a. Joe Bastardi die er de aandacht op vestigde.
   Volgens AMSU-discover-website verloopt Januari opvallend koel inderdaad. En de La Nina weet nog van geen wijken.
   Volgens de luidruchtige Joe Bastardi zullen de maanden Januari/Februari/Maart 2012 wel eens behoorlijk koud kunnen gaan uitpakken. Vorig jaar sprak hij de verwachting uit dat om verschillende redenen het mondiale gemiddelde in de eerste maanden van het jaar 2012 extra laag zou gaan uitvallen. Misschien krijgt hij gelijk op dat punt.
   http://icecap.us/images/uploads/BASTARDI_STORY.pdf

 2. christiaan zegt:

  Beste paradoxnl,
  Vreemd dat u nu juist dit artikel van de desbetreffende site hier plaatst, en niet meldt dat 2011 het 8 na warmste jaar sinds 1880 was en alle 10 de warmste jaren plaats vonden na 2000.
  Zoals ook te lezen is op de site van GISS.
  bron: http://www.giss.nasa.gov/research/news/20120119/

  Wat is de drijvende kracht achter deze site vraag ik me af?

  • paradoxnl zegt:

   Beste christiaan,

   Ik heb zeker geen verborgen agenda en ik ben ook niet verbonden met een olie – of welke fossiele brandstoffen belangengroep dan ook.

   Stel dat de wereldwijde temperatuur stijging stagneert (en vrijwel niet meer verder zou stijgen), dan nog zullen er op kortere termijn nog vele jaren voorkomen die tot de tien warmste van de afgelopen ruim 100 jaar zullen behoren…ondanks dat de gemiddelde wereldwijde temperatuur vrijwel niet meer toeneemt.

   Nog niet erg ver in het verleden kreeg ik op basis van artikelen in allerlei tijdschriften en kranten de indruk dat de wereldwijde temperatuurstijging ongeremd verder zou gaan.

   Ik volg liever de cijfers op mijn eigen wijze dan dat ik me laat leiden door een groep mensen die er op staan absoluut te weten hoe we er voorstaan en hoe de trend zich zal voortzetten.

   Naar mijn idee (en ik kan me vergissen, maar is nu mijn overtuiging) is het einde van het goedkope energie (grondstoffen) tijdperk zeker op korte termijn veel urgenter dan de mogelijk nog noemenswaardig doorgaande opwarming van de aarde.

   Ik ben trouwens ook niet tegen greenpeace etc.

   Mijn motto is streven naar een zo optimaal mogelijk welzijn met zo weinig mogelijk energie en grondstoffen. Met laatstgenoemde heb je twee vliegen in één klap, namelijk (1) minder C02 uitstoot door (2) minder energie en grondstoffen verbruik.
   Trachten de wereldeconomie overeind te houden door flink te blijven consumeren is volgens mij een doodlopende weg.
   Om het gechargeerd te zeggen:
   Ik ben het niet eens met de visie dat we onze energie slurpende levenswijze trachten voort te zetten in een milieu vriendelijk jasje door ons bijvoorbeeld alleen maar bezig te gaan houden met het afvangen van CO2 uitstoot maar verder niet bereid zijn onze levenswijze noemenswaardig te veranderen.

   • christiaan zegt:

    Nou mijn excuses voor mijn vooringenomenheid. Inderdaad is de drang van de mens om constant méér te willen waarschijnlijk schadelijker voor de planeet, dan de toename van de uitstoot van bepaalde gassen.
    Maar dat de temperatuur het laatste decenium niet (erg veel) stijgt, kan te wijten zijn aan heel veel factoren die vooraf niet zijn voorzien.
    Plus wanneer we het klimaat beschouwen, dan kun je niet wijzen naar enkele jaren, maar naar decenia.
    Feit is dat de concentratie CO2 op dit moment hoger is dan het voor miljoenen is geweest.
    De temperatuur is eveneens hoger.
    En de zonneactiviteit is het laatste decenium erg laag geweest, toch is de temperatuur veel hoger dan bij de vorige periode(n) van lage zonneactiviteit.

    Ik begrijp dat dit wel kort door de bocht geredeneerd is, maar dat de temperatuur nog niet catastrofaal veel stijgt, zie ik als voorbeeld voor de complexiteit van het klimaat en niet zozeer als bewijs dat de onderzoekers zich blind staren op een foute veronderstelling.

 3. Hans Verbeek zegt:

  “En de zonneactiviteit is het laatste decenium erg laag geweest, toch is de temperatuur veel hoger dan bij de vorige periode(n) van lage zonneactiviteit.”

  @Christiaan: een lage zonneactiviteit over één decennium is niet genoeg om afkoeling te veroorzaken. Tijdens de Kleine IJstijd was de zonne-activiteit meer dan een eeuw verlaagd.

  Je kunt ook stellen dat tijdens de tweede helft van 20e eeuw de zonneactiviteit aan de hoge kant is geweest. Dat heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de opwarming van de oceanen en de hoge temperaturen tussen 1995 en 2010. Een lange periode van lage zonneactiviteit zal op den duur tot koelere oceanen en lagere temperaturen leiden.
  Het is jammer dat veel klimaatwetenschappers de invloed van natuurlijke factoren (zoals de zon) bagatelliseren en de rol van broeikasgassen overdrijven. Je zou je ook kunnen afvragen of de klimaatwetenschappers een verborgen agenda hebben.

 4. christiaan zegt:

  Het is onwaarschijnlijk dat de kleine ijstijd is veroorzaakt door lagere zonneactivteit. Volgens het Potsdam onderzoek was de oorzaak het in ieder geval niet de zon, maar waarschijnlijk vulkanische activiteit. Voorafgaand aan het onderzoek werd nog door veel wetenschappers gedacht dat de afkoeling kwam door de lage activiteit door de zon. Het onderzoek toonde aan dat de zon nauwelijks invloed had op deze afkoeling.
  Verder zijn ook nog andere theorieën; Charles Mann schrijft in zijn boek 1493, dat de kleine ijstijd veroorzaakt kan zijn door de massale sterfte van de indianen in Noord-Amerika door epidemiën, na het contact met europeanen.

  De zonneactivteit lijkt effect te hebben op het klimaat, maar waarom is dan 1945, het jaar met de meeste zonneactiviteit niet het warmste van de eeuw?
  De zonneactivteit verklaart vooral de pieken en dalen binnen de trend, maar de trend is nog altijd een stijgende lijn in de temperatuur.

  • Hans Verbeek zegt:

   @Christiaan: er is een correlatie tussen het aantal zonnevlekken (ofwel de sterkte van het magneetveld van de Zon) en de temperatuur op Aarde. Deze correlatie is alleen zichtbaar over lange periodes. Binnen een zonnecyclus van 11 jaar varieert het aantal zonnevekken sterk, maar in de temperatuur van de oceanen en de atmosfeer kun je die 11-jarige cyclus niet terugvinden.

   Volgens de theorie van Svensmark schermt een sterk magneetveld van de Zon (veel zonnevlekken) de dampkring af tegen kosmische straling. Verlaagde kosmische straling zou tot een afname van de bewolking leiden en daardoor kan meer zonlicht doordringen in de oceanen. Als de Zon langere tijd met een sterk magneetveld de hoeveelheid bewolking op Aarde vermindert (1 – 3%) dan warmen de oceanen langzaam op.
   In de periode 1965 – 2000 had de Zon een sterk magneetveld. en in die periode warmde de oceanen ook op.
   Sinds 2005 is het magneetveld van de Zon sterk verzwakt en dringt er meer kosmische straling door in de atmosfeer. Sinds 2005 warmen de oceanen niet langer op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s