Koud weer op komst: aardgasverbruik zal flink toenemen.

De kans is groot dat ons land voor korte of langere tijd met koud weer te maken krijgt. Wie weet pakt Februari dit jaar ouderwets koud uit. Gedurende erg koude Februari maanden is het aardgasverbruik flink hoger dan gedurende zachte Februari maanden.

Hieronder een lijst met gegevens over het Nederlands aardgasverbruik gedurende de maand Februari. De lijst begint bij het jaar 1995:

Sinds 1995 hebben we geen enkele zeer koude Februari maand meer meegemaakt.

Beduidend hoger aardgasverbruik gedurende (relatief) koude Februari maanden:
Ik heb in onderstaande grafiek voor ieder Februari maand vanaf het jaar 1995 het totale aardgas verbruik (in Februari) uitgezet tegen de gemiddelde temperatuur gedurende die maand.
Wat in de grafiek hieronder opvalt is dat er gedurende (relatief) koude Februari maanden beduidend meer aardgas verbruikt wordt dan gedurende (relatief) zachte Februari maanden.

Uitleg bij de grafiek:
Op de X-as zijn de jaren 1995 t/m 2010 gesorteerd op temperatuur in Februari. Het jaar met de gemiddeld koudste Februari maand staat helemaal links op de X-as en het jaar met de gemiddeld warmste Februari staat helemaal rechts op de X-as. Voor ieder jaar staat voor Februari het totale gasverbruik (blauwe lijn) en de temperatuur (roze lijn) weergegeven. De waarden op de linker Y-as behoren bij de roze lijn en de waarden op de rechter Y-as behoren bij de blauwe lijn.
Als het verbruik in de maand Februari 2002 (het punt helemaal rechts in de grafiek) wat lager was geweest had je een heel mooi verband tussen temperatuur en gasverbruik. Maar ondanks het relatief hoge verbruik in de erg warme Februari maand van het jaar 2002, is in de grafiek naar mijn idee duidelijk te zien dat in koudere Februari maanden het aardgasverbruik beduidend hoger is dan in warmere Februari maanden.
Als we de komende jaren nog eens een echt koude Februari maand krijgen dan zal het aardgasverbruik van de toekomstige ‘echt koude’ Februari maand naar verwachting duidelijk afsteken tegen die van de warme Februari maanden, tenzij men tegen die tijd niet meer aan de vraag kan voldoen…
Een tekort aan aanbod (of veel te duur aanbod) kan naar mijn idee al binnen tien jaar gaan plaatsvinden.

De koudste Februari maand, gerekend vanaf het jaar 1901 te De Bilt, is Februari 1956 met een gemiddelde van – 6,37 graden Celsius.

Erg koude Februari 2012 behoort nog steeds tot de mogelijkheden:
Wie weet wordt Februari 2012 wel bijna net zo koud als Februari 1956. De kans op laatstgenoemde lijkt me niet groot, maar je weet maar nooit. Als Februari 2012 een stuk kouder wordt dan Februari 1996 zal het aardgas verbruik extra hoog gaan uitvallen.

Bovengenoemde Februari cijfers in perspectief:
Gerekend vanaf het jaar 1995, varieerde het aardgasverbruik in de maand Juli van 2,14 miljard kubieke meter (Juli 1995) tot en met 2,87 miljard kubieke meter (Juli 2004). Dat is ruim de helft minder dan gedurende de maand Februari.

Totaal jaarlijks aardgasverbruik in Nederland:
Hieronder een overzicht (vanaf 1990) van het ‘Totaal aanbod’ aan aardgas voor Nederland. Het ‘Totaal aanbod’ komt overeen met het Nederlandse totaal verbruik aan aardgas!

Wat opvalt in bovenstaande lijst is dat in (relatief) koude jaren, zoals het jaar 1996 (gemiddeld + 8,6 graden Celsius) en het jaar 2010 (+ 9,1), het aardgasverbruik een stuk hoger was dan in relatief warme jaren, zoals bijvoorbeeld het jaar 1995 (+ 10,4) en de jaren 2005 en 2007 (beiden + 11.2 graden Celsius).

Het Nederlandse aardgasverbruik bedroeg in het relatief warme jaar 1995 in totaal zo’n 45,8 miljard kubieke meter, terwijl in het relatief koude jaar 1996 het aardgasverbruik maar liefst 50,5 miljard kubieke meter bedroeg. Dat is ruim 10% meer dan het voorgaande jaar (1995)!

Of meer recent:
Het Nederlandse aardgasverbruik bedroeg in in het relatief warme jaar 2007 in totaal zo’n 44,0 miljard kubieke meter, terwijl in het relatief koude jaar 2010 het aardgasverbruik maar liefst 51,9 miljard kubieke meter bedroeg. Dat is ruim 15% meer dan drie jaar eerder (2007)!

Aardgas winning in Nederland vanaf 1990:
Tot slot hieronder nog een overzicht (vanaf 1990) van de totale jaarlijkse aardgasproductie (aardgaswinning) in Nederland.

Wat in bovenstaande lijst opvalt is dat er vooral in de relatief koude jaren 1996 en 2010 extra veel aardgas uit de Nederlandse bodem werd ‘opgepompt’. Door de hogere binnenlandse en ook buitenlandse vraag ‘moest’ Nederland gedurende relatief koude jaren (vooral in het geval de winter koud uitvalt) extra aardgas uit de grond pompen om aan de extra vraag te kunnen voldoen.

In het jaar 2010 werd er maar liefst 83,9 miljard kubieke meter aardgas uit de Nederlandse bodem opgepompt, waarvan er 51,9 miljard kubieke meter door Nederland zelf werd verbruikt.
De rest werd geexporteerd naar het buitenland.

Uit mijn hoofd bedroeg in het jaar 2008 de economisch winbare reserves aan aardgas in Nederland grofweg 1400 miljard kubieke meter. Bij constant blijven van de Nederlandse 2010 aardgas productie (laatstgenoemde is onrealistisch), zullen die 1400 miljard al binnen 17 jaar helemaal verbruikt zijn. Realistischer is dat binnen grofweg tien jaar Nederland al een netto aardgas importeur zal zijn geworden. Het extra aardgasverbruik gedurende strenge winters zal dan flink voelbaar worden. De vraag is of tegen die tijd, nog los van de prijs/betaalbaarheid, uberhaupt nog wel aan die (extra) vraag voldaan kan worden

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Koud weer op komst: aardgasverbruik zal flink toenemen.

  1. Hans Verbeek zegt:

    Als we allemaal een dikke trui aandoen en wat meer bewegen, kunnen we de komende maand heel wat aardgas sparen voor de volgende koude winters.
    Ik heb de getallen hierboven in een grafiekje gezet:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s