Europees aardgasverbruik, aardgasproductie en opslagcapaciteit in cijfers. DEEL 1.

Vandaag stond er op Cassandraclub een mooi artikel over o.a. de verminderde toevoer vanuit Rusland naar Italie. Vanwege het erg koude weer in Rusland is de vraag naar aardgas er heel hoog. Rusland heeft de prioriteit aan het eigen land. Er blijft zodoende minder aardgas over dat vanuit Rusland naar Europa geexporteerd kan worden. Met name Italie merkt daar nu de gevolgen van.

Hoeveel aardgas wordt er in Europa zoal verbruikt en geproduceerd?
In dit artikel is op deze blog al eerder stilgestaan op het Europese aardgasverbruik.
Hieronder een grafiek uit het hierboven aangehaalde artikel:

Uit de grafiek kan het volgende gelezen worden (quote uit artikel):
“In het jaar 2009 verbruikten de 27 landen van de Europese Gemeenschap ongeveer 460 miljard kubieke meter aan aardgas, terwijl de aardgasproductie er slechts 170 miljard kubieke meter bedroeg.
Dat betekend dat de EU-27 in 2009 zo’n 290 miljard kubieke meter aan aardgas moest importeren om aan de interne vraag te kunnen voldoen.
Als men de productie van Noorwegen meerekent, dan komt de totale aardgas productie van de EU-27 + Noorwegen uit op ongeveer 270 miljard kubieke meter. Noorwegen produceert momenteel namelijk zo’n 100 miljard kubieke meter op jaarbasis.”

Welke landen leveren zoal aardgas aan de landen behorende tot de EU-27?
In onderstaande grafiek is weergegeven waar vandaan het per pijplijn geimporteerde aardgas van de EU-27 vandaan komt.

Uit bovenstaande grafiek valt af te lezen dat de belangrijkste aardgasleveranciers in volgorde van belangrijkheid in het jaar 2009 Rusland en dan de ‘rest’ waren.
De rest bestaat uit Eurasie (exclusief Rusland), Noord-Afrika en nog wat andere landen.
Rusland is naast Noorwegen de belangrijkste aardgas leverancier voor de EU-27 markt. De rol van Rusland zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden, aangezien Noorwegen al dicht bij haar aardgas_productie_piek zit.

De toekomst:

Volgens de hierboven afgebeelde grafiek zal de totale aardgas_productie van Noorwegen + EU-27 zijn gedaald van 270 kubieke meter in 2009 tot slechts 170 miljard kubieke meter in het jaar 2020.

Dat betekend dat, indien de vraag naar aardgas in de EU-27 en Noorwegen constant blijft, er in 2020 maar liefst 100 miljard kubieke meter op jaarbasis extra geimporteerd dient te worden vanuit de rest van de wereld (Rusland, overig Eurazie, Noord-Afrika enzovoorts).

Noorwegen kan haar aardgas export niet meer verhogen. We worden de komende jaren voor onze aardgas voorziening daardoor alleen maar meer en meer afhankelijk van Rusland.

Zal Rusland de komende jaren haar aardgas export richting Europa in voldoende mate kunnen verhogen?
Naar verwachting zal Rusland haar aardgasproductie, mits er flink in geinvesteerd wordt, nog wat kunnen verhogen, maar tegelijkertijd zal ook haar interne vraag nog wat toenemen. Bovendien is de verwachting dat Rusland een steeds groter aandeel van haar aardgas naar de rest van de Wereld (denk aan China) zal gaan exporteren. Al met al zal Rusland haar aardgas_export richting de EU-27 waarschijnlijk niet kunnen verhogen, laat staan dat het Russisch aardgas aanbod de komende tien jaar niet verder zal afnemen.

In Deel 2
In deel 2 verschijnen cijfers over de bovengrondse aardgas opslagcapaciteit, aardgas productie en aardgasconsumptie van allerlei Europese landen. Daarbij worden de huidige record hoge ‘aftap cijfers’ in perspectief geplaatst. Deel 2 verschijnt binnen enkele dagen.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Europees aardgasverbruik, aardgasproductie en opslagcapaciteit in cijfers. DEEL 1.

 1. Hans Verbeek zegt:

  Een verontrustend vooruitzicht, Paradox.
  De grafieken houden op in 2009. Toen kostte 1000 m³ Russisch aardgas ongeveer 170 euro.
  De huidige prijs is ruim 340 euro. De gasrekening van Europa is in 3 jaar tijd verdubbeld.
  Deze gestegen energierekening is één van de oorzaken van de Europese schuldencrisis; misschien wel de belangrijkste.

  • paradoxnl zegt:

   Bedankt Hans,

   Ik had helemaal niet in de gaten dat de aardgasprijs in Europa binnen drie jaar tijd zowat 2 keer zo hoog is geworden.
   Door de momenteel goedkope aardgasprijzen in VS, ben ik me niet altijd even bewust van het geven (Hans, zie jouw mooie grafiek over de enorm gestegen aardgasprijzen in Europa) dat in Europa de aardgasprijs de laatste jaren enorm gestegen is.
   De aardgasmarkt is nog steeds erg continentaal gericht, terwijl de oliemarkt veel maar globaal gericht is.
   Ook volgens mij is de flink duurdere energie, naast het heersende casino kapitalisme, één van de belangrijkste oorzaken van de huidige financieele crisis.

 2. Block zegt:

  Wat volgens mij ook in versneld tempo gaat ontplooien is het veilig stellen van energie reserves door grote bedrijven. Als bijv. een multi national een gasbel koopt is dat om haar eigen productie veilig te stellen.

  Een recent voorbeeld hiervan is ‘Severneft- Urengoy’ Dit aanbod van gas komt dus niet meer op de internationale markt is puur bestemd voor eigen gebruik van de nieuwe koper om ammoniak van te maken.

  http://www.bloomberg.com/news/2012-01-20/eurochem-acquires-russian-gas-producer-severneft-urengoy-for-212-million.html

  Het openbaar aanbod verkleint dan op de markt wat de prijs zowiezo doet stijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s