Europees aardgasverbruik, aardgasproductie en opslagcapaciteit in cijfers. DEEL 2.

Op de website van het te Parijs gevestigde International Energy agency staat een plattegrond van het aardgasleidingsnet van Europa.
Als men in de plattegrond op een Europees land klikt wordt er een schermpje geopend met daarin gevens over o.a. de aardgasproductie, aardgasconsumptie en de bovengrondse aardgas opslagcapaciteit voor het desbetreffende land. De gegevens hebben betrekking op het jaar 2010.
De gegevens in onderstaande lijsten zijn gebasseerd op bovenvermelde bron.

Grootste Europese aardgasverbruikers:
Hieronder een lijstje waarin het aardgasverbruik en aardgas productie voor vrijwel alle Europese landen (Inclusief Turkije).
De lijst is gesorteerd van hoog naar laag op de kolom “Verbruik”. De waarden zijn in miljarden kubieke meter.

Uit bovengenoemde lijst is te zien dat vooral Rusland de supergebruiker van aardgas is, namelijk zo’n 472 miljard kubieke meter in het jaar 2010. Daarna volgen Groot-Brittannie, Duitsland en Italie, met een verbruik van respectievelijk 98 miljard, 97 miljard en 83 miljard kubieke meter in het jaar 2010.

Grootste Europese aardgas importeurs:
Wat voor mij nog interessanter is, is hoeveel aardgas een (netto) aardgas importerend land jaarlijks (netto) moet invoeren om aan haar interne vraag te kunnen voldoen.
In onderstaande lijst zijn de gegevens gesorteerd op de (netto) hoeveelheid aardgas die een land jaarlijks moet importeren. Het betreft de kolom “Productie – Verbruik”.

Wat uit bovenstaande lijst valt af te lezen is dat Duitsland, Italie, Frankrijk en Groot-Bittannie! in het jaar 2010 netto het meeste aardgas moesten importeren om aan hun vraag te kunnen voldoen. Helemaal onderaan de lijst staan Rusland, Noorwegen en Nederland als de landen die netto het meeste aardgas (kunnen) exporteren.

Europese landen met grootste bovengrondse opslagcapaciteit voor aardgas:

Wat in bovenstaande lijst opvalt is dat vooral Duitsland de beschikking heeft over een flinke bovengrondse opslagcapaciteit voor aardgas. Zie daartoe de kolom “Voorraadcapaciteit”.
De opslag (voorraad)capaciteit van Groot-Brittannie is naar verhouding behoorlijk klein.
Anno 2012 kan Duitsland al beschikken over een bovengrondse opslag met een capaciteit van maar liefst 21 Miljard kubieke meter.

De record hoge aftapcijfers in perspectief:
In dit artikel wordt al enige dagen stilgestaan bij de door het erg koude weer snel kleiner wordende bovengrondse aardgasvoorraden.
De afgelopen week werd er in Europa record veel aardgas afgetapt uit de bovengrondse voorraden (gerekend vanaf November 2009).

Voorbeeld Duitsland: Hoeveel aardgas werd er in het jaar 2010 gemiddeld per dag vanuit het buitenland (grofweg) naar Duitsland geexporteerd?
In 2010 importeerde Duitsland (netto) zo’n 84 Miljard kubieke meter aan aardgas. Dat is gemiddeld ongeveer 230 miljoen kubieke meter per dag. Om één en ander te versimpelen ga ik er vanuit dat vanuit het buitenland inderdaad dagelijks netto 230 miljoen m3 via pijpleidingen naar Duitsland wordt geexporteerd.
In de lente zomer en herfst heeft Duitsland over het algemeen meer dan genoeg er aan en kan het zelfs een gedeelte ervan toevoegen aan haar bovengrondse aardgas voorraad.
Aan het begin van de herfst zijn normaliter de Duitse bovengrondse aardgasvoorraden (aardgas opslagcapaciteit) weer voor vrijwel 100% gevuld.

Stel dat via diverse aardgas pijpleidingen ook gedurende de zeer koude afgelopen dagen vanuit het buitenland (netto) gemiddeld 230 miljoen m3 aardgas is geexporteerd richting Duitsland, dan zou het totale aardgasverbruik in Duitsland [= ‘geimporteerde hoeveelheid uit het Buitenland’ + ‘de afgetapte hoeveelheid’] op 7 Februari jongstleden maar liefst 534 miljoen m3 bedragen hebben, dat is ruim 2x zo hoog dan gemiddeld!
[Berekening: Volgens https://transparency.gie.eu.com/index.php tapte Duitsland op 7 Februari 2012 maar liefst 304 miljoen m3 af van haar bovengrondse voorraad. Als men die 304 miljoen kubieke meter opteld bij het gemiddeld dagelijks via pijpleidingen geimporteerd aardgas (230 miljoen m3), kom je op een totaal Duits dagverbruik van 534 miljoen m3.

Voorbeeld van in hoeverre een goed gevulde Duitse aardgasvoorraad in staat is om een lange strenge winter en daarbovenop een koude November en Maart te doorstaan:

De afgelopen 7 dagen (2 t/m 8 Februari 2012) zijn de Duitse bovengrondse aardgasvoorraden grofweg met 1743 miljoen kubieke meter afgenomen (afgetapt). Dat is gemiddeld bijna 250 miljoen kubieke meter per dag. In het voorbeeld hieronder ga ik uit van een lange strenge winter (in Duitsland), waarbij gedurende de winter er gemiddeld 200 miljoen kubieke meter van de bovengrondse Duitse voorraad wordt afgetapt.

Stel dat Duitsland een lange strenge winter te verduren krijgt, waarin de bovengrondse voorraden…
1) voor de start van het koude seizoen (eind Oktober) nog voor de
volle 100% gevuld zijn, dus nog met 21 miljard kubieke meter
aan aardgas gevuld zijn
2) gedurende de maanden December, Januari en Februari de voorraden
met gemiddeld 200 miljoen kubieke meter per dag worden
afgetapt, en
3) gedurende de maanden November en Maart er gemiddeld 75 miljoen kubieke meter aan aardgas uit de bovengrondse voorraden worden
afgetapt,

…dan zal de Duitse bovengrondse aardgasvoorraad in het vroege voorjaar (rond 10 Maart) al helemaal leeg zijn.

Bovengenoemde voorbeeld is natuurlijk een versimpelde voorstelling van zaken. Stel dat eind Oktober de Duitse bovengrondse aardgasvoorraad maar voor grofweg 80% is gevuld (grofweg 17 miljard kubieke meter), dan zal in bovenstaand voorbeeld de bovengrondse Duitse aardgasvoorraad al in Februari helemaal leeg zijn.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Europees aardgasverbruik, aardgasproductie en opslagcapaciteit in cijfers. DEEL 2.

 1. Hans Verbeek zegt:

  Bedankt voor het overzicht.
  Ik zal eens gaan rekenen hoe hoog de aardgasrekening voor een aantal Europese landen is.
  De prijs van Russisch aardgas steeg in januari 2012 met 3,8%.
  Sinds januari 2011 is Russisch aardgas 38% (!!) duurder geworden.
  Aardolie (Brent) werd in die periode slechts 19% duurder.

 2. Pingback: Prijs van Russisch aardgas stijgt 38% per jaar « Cassandraclub

 3. Pingback: Price of Russian natural gas 38% higher in one year | OverThePeak.com

 4. paradoxnl zegt:

  Mooi Hans, Interessant verhaal!

  En de gasprijzen blijven maar stijgen:
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/06/gazprom-verhoogt-export-naar-europa.xml

  “Gazprom verwacht dit jaar 154 miljard kubieke meter gas naar Europa te exporteren, tegen 150 miljard kubieke meter in 2011. De gemiddelde prijs gaat waarschijnlijk omhoog van 348 dollar per 1000 kubieke meter naar 415 dollar.

  Het Russische staatsbedrijf weigerde in de afgelopen weken ondanks de koudegolf de export naar Europa te verhogen. Volgens het bedrijf was het niet mogelijk de export op te voeren, omdat eerst moest worden voorzien in de vraag op de thuismarkt. In Rusland was de afgelopen tijd sprake van extreme kou”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s