Exxon Mobil trekt haar handen af van Pools schalie gas

Het Poolse schalie gas gebeuren klinkt oppervlakkig gezien erg hoopvol:

Poland’s shale formations hold 187 trillion cubic feet of recoverable gas, according to an April 2011 assessment by the U.S. Energy Department. Those resources are 32 times larger than the country’s conventional gas reserves and enough to supply domestic consumption for 322 years.

Echter, er is een andere kant aan het verhaal:
Het Poolse schalie gas is (nog) niet economisch rendabel.

De kans dat Europa met behulp van (Pools) schalie gas haar afhankelijkheid van Russisch aardgas noemenswaardig kan verminderen is zeker voor de korte en middellange termijn een stuk kleiner geworden.
Aangezien Polen met flinke voorsprong de grootste schalie gas reserves van de Europese Gemeenschap bevat, zal [vanwege het niet economisch rendabele karakter van de reserves] de Europese afhankelijkheid van Gazprom hoogstwaarschijnlijk de komende jaren er niet kleiner op worden. Integendeel!

De 5,3 biljoen kubieke meter (187*10^12/35,3) aan super lastig winbaar Pools Shalie aardgas blijft (voorlopig?) nog vrijwel geheel onaangeroerd en daarin zal naar mijn idee niet snel verandering komen.

Trouwens, ook bij de soms erg optimistische berichten over het Noord-Amerikaanse Schalie gas potentiaal [is er sprake van een hype, met name vanuit commerciele hoek?], worden meer en meer flink wat kritische kanttekeningen geplaatst. Bijvoorbeeld in dit artikel.

De reeds enorme afhankelijkheid van de EG van de import van fossiele brandstoffen wordt ook bij ‘constant blijven van huidig energieverbruik’ in de toekomst alleen maar groter:
Ondertussen worden de bewezen economisch winbare aardgas reserves van de Europese Gemeenschap in hoog tempo opgebruikt. Bij constant blijven van het huidige productie niveau zullen de huidig bekende economisch winbare reserves al binnen 12 jaar volledig uitgeput zijn!
En de Europese Gemeenschap is anno 2012 al een flinke importeur van aardgas, vooral vanuit Rusland.
Bovendien is de Europese Gemeenschap ook een flinke (netto) importeur van vooral olie en in mindere mate ook steenkool . Ook de bewezen economisch winbare aardolie reserves van de Europese Gemeenschap worden in hoog tempo opgebruikt.
Dat terwijl ruim 80% van het primaire energie verbruik binnen de Europese Gemeenschap afkomstig is van fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas en steenkool)!

Samengevat:
Vanuit een energieperspectief ziet het er heel erg somber uit voor de Europese gemeenschap. Haar bewezen voorraden aan aardgas en aardolie zijn snel uitgeput aan het raken. De olie- en aardgasproductie binnen de EG neemt steeds verder af. Er dient steeds meer olie en gas vanuit andere gebieden (met name Rusland) geimporteerd te worden.

De flinke afhankelijkheid van de Europese Gemeenschap van geimporteerd aardgas uitgedrukt in cijfers:
Consumptie: 522.700.000.000 m3.
Productie: 182.300.000.000 m3.
(Netto) aardgas import: 340. 400.000.000 m3.
Bewezen economisch winbare reserves: 2.168.000.000.000 m3.
Reserve/ Productie ratio: Minder dan 12 jaar!

Als in een somber scenario over grofweg 20 jaar de totale Europese aardgas productie bijvoorbeeld minder dan 50.000.000.000 m3 (50 miljard m3) zal bedragen, dan dient de Europese Gemeenschap ruim 130 miljard m3 extra aan aardgas te importeren om het huidige aardgasverbruik mogelijk te houden. Ik vrees dat Rusland er niet toe in staat zal zijn om ons dat extra aardgas te leveren, laat staan haar export naar de EG op het huidige niveau kan houden.

Er zullen de komende jaren waarschijnlijk nog wel bewezen economisch winbare aardgas reserves bijgeboekt worden door hogere aardgasprijzen en verbeterde technologie, waardoor voorheen economisch onrendabele reserves economisch rendabel worden.
Maar naar mijn bescheiden mening, uitgaande van de trend gedurende de laatste jaren, zullen binnen de Europese Gemeenschap de komende jaren meer economisch winbare reserves afgeschreven dan bijgeboekt worden, zodat de totale hoeveelheid aan economisch winbare reserves al snel vrijwel uitgeput zullen raken. Met andere woorden: De komende jaren zullen dus naar mijn idee de bewezen economisch winbare aardgasvoorraden van Europa (Rusland niet meegerekend) steeds kleiner worden.

Resterende aardgasreserves lastiger winbaar, schalie aardgas heel lastig winbaar.
Maar om al dat lastiger winbaar aardgas te produceren, zullen er flink wat extra middelen aan de economie onttrokken dienen te worden om pas maanden of zelfs jaren later de eventuele vruchten er van te kunnen plukken. Persoonlijk acht ik de kans op vruchten heel klein.
Verder kan afgevraagd welke aardgasprijs een economie kan verdragen zonder tot een economische neergang te leiden. Maar linksom of rechtsom, zonder betaalbare energie zal die economische neergang onvermijdelijk zijn. Noodgedwongen zullen we al dan niet geleidelijk aan onze levenstijl ‘moeten’ aanpassen.

Als men op grote schaal gaat trachten het schalie aardgas te winnen, zal dat wel eens flinke destructieve gevolgen voor het milieu ‘kunnen gaan hebben’.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s