Derde Februari maand op rij met een bovengemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond

Volgens Rutgers University alweer de derde Februari maand op rij met een bovengemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond:

De gemiddelde sneeuwomvang bedroeg in Februari 2012 namelijk 47.81 miljoen vierkante kilometer.
Gerekend vanaf 1967 bedraagt gedurende de maand Februari de gemiddelde omvang van het sneeuwdek op het Noordelijk halfrond 45,69 miljoen vierkante kilometer.

Maart 2012
Zal ook Maart 2012, net zoals in Maart vorig jaar (zie onderstaande grafiek), ook weer een bovengemiddelde omvang van het sneeuwtapijt op het Noordelijk halfrond gaan opleveren?
Zo ja, dan komt het korter worden van het sneeuwseizoen voorlopig nog niet zo goed uit de verf. Het is natuurlijk afwachten wat Maart in de komende jaren gaat doen wat betreft sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond.

Gemiddelde sneeuwomvang gedurende het lenteseizoen:
Sinds het jaar 1986 is het nog maar één keer voorgekomen, namelijk in het jaar 1996 (zie onderstaande grafiek), dat de gemiddelde omvang van het sneeuwtapijt op het Noordelijk halfrond gedurende het lenteseizoen (Maart, April, Mei) boven de 31 miljoen vierkante kilometer uitkwam, dat terwijl er in de jaren ’70 van de vorige eeuw er menig lenteseizoen is te vinden waarin het gemiddelde boven de 31 miljoen vierkante kilometer uitkwam.
Zal de gemiddelde omvang van het sneeuwtapijt op het noordelijk halfrond gedurende het lente seizoen van het jaar 2012 , net zoals tijdens het lente seizoen van de jaren ’70 van de vorige eeuw (zie daartoe de hieronder afgebeelde grafiek), eindelijk weer eens boven de 31 miljoen vierkante kilometer gaan uitkomen? Afwachten maar weer.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Derde Februari maand op rij met een bovengemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond

 1. Hans Verbeek zegt:

  Op 9 maart 2012 is de sneeuwbedekking op het Noordelijk Halfrond flink boven het langjarig gemiddelde: http://128.6.226.99/~njwxnet/png/daily_dn/2012069.png
  De blauwe blokjes geven het sneeuwoverschot aan.

  • paradoxnl zegt:

   Hans,

   Ja, flink er boven inderdaad.
   Om maar wat te noemen:
   Het is momenteel nog erg koud boven delen van Zuid-Rusland en Kazachstan. Er ligt nog een dikke sneeuwlaag boven de gras steppen van Kazachstan. Wie weet blijft de sneeuw aldaar dit jaar bovengemiddeld lang liggen. Vanuit albedo perspectief voor mij interessant.
   Uit mijn hoofd is het albedo (reflecterend vermogen) van grassteppen grofweg 0,3 en wanneer de grasvlakten volledig bedolven liggen onder de sneeuw is het albedo er grofweg 0,70 a 0,9. Er zijn op internet mooie plaatjes te vinden van hoe hoog het albedo op verschillende plekken momenteel is. De actuele waarden kunnen vergeleken worden met waarden uit het verleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s