Begin April 2012: Omvang Noordpoolijs weer wat groter dan in voorgaande jaren.

Met dank aan onder andere de weblogs van Neven en Cassandraclub

Zie onderstaande grafieken (15% ice extent) en (ice area) voor de actuele stand van de omvang van het ‘Noordpoolijs’:

Grafiek 1: Totale omvang van meetgebieden met minimaal 15% zeeijs.

Grafiek 2: Totale omvang van alle zeeijs.

Grotere ‘begin April 2012’ zee ijsomvang dankzij grotere ijsomvang in de zuidelijk gelegen randzeeen.
De omvang van het Noordpoolijs is inclusief de ijsomvang in de randzeeen, zoals de Hudsonbaai, Labradorzee, Beringzee en Zee van Ochotsk
Wat naar mijn idee opvalt is dat enerzijds vooral in de zeeen die ten Noorden van de 65-ste Breedtegraad liggen, zoals bijvoorbeeld de Barentszzee en de Karazee, de omvang van het ‘begin April’ ijs in vergelijking met voorgaande jaren nog wat verder is afgenomen, terwijl anderzijds in de (rand)zeeen die ten zuiden van de 65-ste Breedtegraad liggen, zoals bijvoorbeeld de Beringzee, de omvang van het ‘begin April’ ijs in vergelijking met voorgaande jaren behoorlijk is toegenomen. In de Beringzee is het momenteel (7 April 2012) nog steeds flink te koud voor de tijd van het jaar.

Albedo
Het ijs in de randzeeen zal in de komende lente en zomermaanden weer (vrijwel) volledig wegsmelten, maar vanuit een albedo perspectief zou meer Lente ijs in zuidelijk gelegen zeeen gedurende de Lente een extra afkoelend effect hebben. Vanwege met name de hogere zonnestand wordt vooral gedurende de lente maanden door Zuidelijker gelegen zeeijs meer zonlicht gereflecteerd dan het Noordelijk gelegen zeeijs.

Ijsomvang in September
Het is natuurlijk afwachten dat wanneer (vrijwel) al het ijs in de Zuidelijker gelegen randzeeen is afgesmolten, uiteindelijk de totale ijsomvang in September 2012 noemenswaardig lager uit gaat vallen dan in September 2011.
Op extra veel plekken ten Noorden van de 65-ste Breedtegraad is er momenteel beduidend minder en ook dunner zeeijs aanwezig dan in voorgaande jaren.

Het valt niet uit te sluiten dat wanneer het zeeijs in de zuidelijker zeeen dit voorjaar wat langer op grote schaal aanwezig blijft, al dat extra zuidelijk gelegen zeeijs er voor zal zorgen dat het zeeijs in de meer Noordelijk gelegen wat langer beschermt zal worden tegen al te vroeg invallende warme lucht (of toegevoerd warmer water) uit zuidelijke gebieden.
Afwachten maar weer.

Totale ijs hoeveelheid
Ondanks dat in vergelijking met vorig jaar de ‘begin April’ zeeijs omvang op het Noordelijk halfrond momenteel beduidend groter is, is volgens PIOMAS momenteel (begin April 2012) de totale hoeveelheid ijs niet groter dan vorig jaar. Op basis van wat ik gelezen heb is het echter zeer lastig om de totale ijshoeveelheid nauwkeurig te meten. De omvang van het zee ijs is als ik het goed begrepen heb wat makkelijker (en ook nauwkeuriger) te meten.

Totale hoeveelheid zeeijs volgens Piomas:

Naast Piomas levert ook het ‘Naval Research Laboratory’ gegevens over de dikte van het Noordpool ijs. Op basis van de kaarten van laatstgenoemde is mijn vermoeden dat momenteel (begin april 2012) de totale hoeveelheid ijs eerder groter dan kleiner is dan vorig jaar begin April. Maar dat is mijn natte vinger inschatting.
Hieronder de dikte van het zeeijs voor respectievelijk begin April 2012 en begin April 2011:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s