Staat de olieproductie in het noordelijk deel van het reuze olieveld GHAWAR op instorten?

Onderstaand een recente uitspraak van blogger Heading Out (HO)  in antwoord op een vraag welke gesteld werd op Theoildrum.
HO is universitair docent.

“…But the declines that will come from the North end of Ghawar will be more difficult to offset, and they are likely to start happening fairly soon, in my opinion”.

Staat de olieproductie in het noordelijk deel van het reuze olieveld GHAWAR op instorten?
Volgens onder andere ook gematigde peakoilers (daar reken ik ook HO toe), zie uitspraak bovenin artikel) zal de ineenstorting niet meer zo lang op zich laten wachten…

Het exacte tijdstip waarop de ineenstorting gaat plaatsvinden is vrijwel onmogelijk in te schatten, maar de meeste peakoilers gaan er van uit dat binnen nu en enkele jaren de ineenstorting zal plaatsvinden.
Dat [net zoals al eerder het geval was met de olieproductie van het Mexicaanse olieveld Cantarell] ook de olieproductie in het noordelijk deel van Ghawar op korte tijd flink zal gaan afnemen.
De gevolgen voor de wereldeconomie zullen enorm zijn, vooral omdat het erg gewilde (goede kwaliteits) olie betreft waaruit (via raffinage) op relatief goedkope wijze (per vat olie) een grote hoeveelheid aan belangrijke petroleumproducten zoals diesel en benzine gemaakt kan worden. Als ik de verhalen mag geloven gaat het om een dagelijkse productie van ruim 3 miljoen vaten aan relatief makkelijk winbare olie van (zeer) goede kwaliteit. Wanneer die ruim 3 miljoen vaten per dag binnen korte tijd (vrijwel) volledig gaat wegvallen, verdwijnt er meer olie op de wereldmarkt dan de totale olieproductie van Libie!

De ene olie is de andere olie niet.
Dagelijks worden er wereldwijd grofweg 74 miljoen vaten aan conventionele olie uit de grond gehaald. Maar ook binnen de conventionele olie zijn er grote verschillen in kwaliteit.
De meest belangrijke olie is de zogenaamde licht zoete olie en laat de productie daarvan nu juist aan het stagneren zijn.

Hieronder een overzicht van allerlei verschillende oliesoorten afkomstig uit Saoedi Arabie:

Het noordelijk deel van Ghawar levert olie van (zeer) goede kwaliteit
Het reuze olieveld Ghawar kan [op basis van wat ik gelezen heb] grofweg opgedeeld worden in twee gedeelten, namelijk een noordelijk deel en een zuidelijk deel.
De olieproductie in het noordelijk deel van Ghawar is van cruciaal belang voor de wereldwijde conventionele olieproductie. Er wordt aldaar dagelijks nog ruim 3 miljoen vaten aan olie van zeer goede kwaliteit uit de grond gepompt. Dat is meer dan de totale olieproductie van Libie.
De olieproductie in het zuidelijk deel van Ghawar bedraagt grofweg 1,7 miljoen vaten per dag. Het betreft lastiger winbare olie en de olie is ook van mindere kwaliteit.

De relatief makkelijk winbare oliereserves in het Noordelijk deel van Ghawar zijn bijna uitgeput
Ondanks dat de olieproductie in het Noordelijk deel van Ghawar momenteel (vermoedelijk) nog steeds een stuk hoger is dan in het zuidelijk deel van Ghawar, zijn de winbare oliereserves in het noordelijk deel een stuk kleiner. De Reserve/Productie ratio is er namelijk erg klein. In het zuidelijk deel van Ghawar is de Reserve/Productie ratio een stuk hoger.
Laatstgenoemde heeft nog maar eens aan dat olieserves an sich niet zoveel zeggen. Sommige olie reserves kunnen in een veel hoger tempo uit de grond gehaald worden dan andere reserves.

Simpel gesteld (verhaal zal alleen in grote lijn opgaan) wordt in het noordelijk deel van Ghawar, vanwege de al vele jaren toegepaste zogenaamde ‘Horizontal drilling’ oliewin methodiek de kleiner wordende hoeveelheid aan (winbare) olie in een extra hoog tempo uit de grond gehaald.
Door flinke hoeveelheden water onder de steeds dunner wordende olielaag (gesteente welke olie bevat) te pompen wordt de olie in de smaller wordende olielaag onder druk gehouden, zodat met behulp van horizontal drilling uit een relatief dunne olielaag per tijdseenheid (per dag) veel meer olie opgepompt kan worden dan met behulp van de klassieke ‘Vertical drilling’ oliewin methodiek (mogelijk is).
Niet alleen door het snel dunner (smaller) worden van de olielaag maar ook door een zogenaamde waterdoorbraak is kans groot dat de olieproductie in het noordelijk deel van Ghawar in korte tijd flink gaat ineenstorten. Mogelijk dat de productie er momenteel al noemenswaardig aan het dalen is, maar er is hoogstwaarschijnlijk nog geen sprake van een ineenstorting van de productie.
Wat betreft die waterdoorbraak: Idealiter is er een scherpe grens tussen de waterlaag en de zich er boven bevindende olielaag. Olie heeft een kleinere soortelijke massa dan water, zodat de olie ‘als het ware’ boven het water blijft drijven. Als de ‘water-olie grens’ breekt, zal het water zich ineens in hoog tempo mengen met de erboven liggende olielaag, zodat de olieproductie op korte tijd flink inzakken.

Makkelijk en moeilijk economisch winbare oliereserves
Stel dat op bepaald moment er wereldwijd volgens de dan geldende inzichten er 1000 eenheden aan (winbare) olie reserves in de grond zit.
Stel dat bijvoorbeeld 20% van de reserves (200 eenheden) bestaat uit makkelijk winbare goede kwaliteits olie en de overige 80% (800 eenheden) bestaat uit lastig tot zeer lastige winbare olie van mindere kwaliteit.
Dat verder op dat bepaalde moment 75% van de productie afkomstig is uit de 200 eenheden aan makkelijk winbare reserves en 25% afkomstig is uit de 800 eenheden aan lastig winbare reserves.
Als verder de jaarlijkse olieproductie bijvoorbeeld 8 eenheden bedraagt (6 eenheden afkomstig uit de makkelijke en met flinke investering en de beste technologie 2 afkomstig uit de moeilijk winbare), dan zullen bij constant blijven van originele productie en reserves de makkelijk winbare reserves binnen 34 jaar (200/6) uit geput zijn en de lastig winbare reserves pas binnen 400 jaar (800/2) uitgeput zijn. Na 34 jaar kan er nog lang olie opgepompt worden uit de lastig winbare reserves, maar deze zal dan slecht 2 eenheden per jaar bedragen.
Bovengenoemde is natuurlijk gechargeerd, maar naar mijn idee is bovengenoemde in grove lijn wel toepasbaar op de actuele wereldwijde olie situatie. Momenteel is het grootste deel van de wereldwijde olie productie afkomstig uit een tiental voornamelijk bejaarde (olievelden waaruit al voor tientallen jaren olie gepompt wordt) zeer grote en grote olievelden met relatief makkelijk winbare olie.

Samengevat:
Wanneer de olieproductie in het noordelijk deel van Ghawar binnenkort binnenkort inderdaad gaat instorten, zal de impact op de wereldeconomie flink voelbaar worden. Wanneer laatstgenoemde bewaarheid wordt, zal er in korte tijd meer olie van zeer goede kwaliteit verdwijnen dan de totale productie van libie! Afwachten maar weer.

http://www.eia.gov/countries/

http://www.eia.gov/emeu/cabs/Saudi_Arabia/Full.html

Artikel uit 2007:
http://www.theoildrum.com/node/2470

Reserve/productie verhouding ghawar:
http://www.theoildrum.com/files/rp_ghawar.png

Geschatte oliereserves ghawar:
http://www.theoildrum.com/files/ghawar_overall.png

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Staat de olieproductie in het noordelijk deel van het reuze olieveld GHAWAR op instorten?

 1. Block zegt:

  Knap artikel paradox!

  Ghawar is eigenlijk een immens olieveld met zes grote bronnen. Ze hebben alle zes een andere kwaliteitsnorm. Ik vermoed dat zelf dat er verschil zat op noord en zuid ain dar en daarom is opgesplitst.

  De oliekwaliteit die gevonden wordt in ghawar:
  Ain dar: als eerste ontdekt, zeer hoge kwaliteit, zo goed als uitgeput.
  shedgum: zeer hoge kwaliteit, toont zware tekenen van uitputting
  Utmaniyah: hoge kwaliteit bron, zuidkant vangt verlies noordkant op.
  Hawiyah: middelmatige kwaliteit, grote voorraad
  Haradh: laagste kwaliteit van ghawar, grote voorraad (3 taplijnen voorzien)

  Haradh dient dus waarschijnlijk om de quota per dag te halen, en kan gebruikt worden om de tekorten van de andere bronnen op te vangen. De quota haal je, de kwaliteit is iets dat niet echt leeft bij beleggers of andere instituten.

 2. paradoxnl zegt:

  Dank voor de informatie, Block!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s