Ditjes en datjes over de omvang van het zeeijs op het Noordelijk halfrond

Volgens MASIE bedroeg op 7 mei 2012 (dag128) de totale zeeijs omvang (cijfers betreffen 15%? Extent of 30%? Extent?) op het Noordelijk halfrond ongeveer 13,5 miljoen km2.

Op 27 april 2012 bedroeg (aldus laatstgenoemde bron) de zeeijs omvang op het Noordelijk halfrond nog ongeveer 14,5 miljoen km2.

Op 10 dagen tijd is volgens MASIE de (15%? of 30%? Extent) ijsomvang dus met ongeveer 1 miljoen vierkante kilometer afgenomen.
Ruim 80% (800 duizend km2) van deze 1 miljoen km2 zeeijs omvang afname komt op conto van de Zee van Ochotsk en de Beringzee.
De komende maanden zullen ook de overige randzeeen en hoogstwaarschijnlijk uiteindelijk ook weer een deel van het kerngebied van de Noordpool grotendeels ijsvrij geraken.

Zal dit jaar het diepterecord uit het jaar 2007 verbroken worden?
Niets leuker om als weerliefhebber alvast te speculeren over de minimale ijsomvang voor dit jaar, welke meestal in de maand september bereikt wordt.

Zoals de meesten wel zullen weten was er in september van het jaar 2007 een record lage omvang van het Noordpoolijs. Tot nu toe is het diepterecord uit september 2007 nog niet verbroken en naar mijn bescheiden mening is de kans dat er dit jaar een nieuw diepterecord gevestigd wordt erg klein…ondanks de record lage ijsomvang in de Barentsz zee en onder andere het dunne ijs in de Kara zee.

Veel zal naar mijn idee afhangen van hoe het weer (denk aan temperatuur, wind(richting), hoeveelheid en aard van bewolking, luchtvochtigheid) de komende maanden in het Noordpoolgebied zal zijn. Men kan zich afvragen onder welke weersomstandigheden het Noordpoolzeeijs het minst en onder welke weersomstandigheden het meest zal afsmelten.
Volgens mijn “lekeninzicht” zijn er de komende maanden op structurele basis behoorlijk uitzonderlijke weersomstandigheden nodig om dit jaar een nieuw diepte record in de omvang van het Noordpoolijs te bewerkstelligen. De kans op structuur uitzonderlijke weersomstandigheden (samenloop van bijzondere omstandigheden en het structurele karakter ervan) zoals in het jaar 2007 plaatsvond lijkt me behoorlijk klein. Wie weet krijgen we in het Noordpoolgebied de komende maanden wel weersomstandigheden die de afsmelt en de terugval van de omvang van het zeeijs behoorlijk zullen inperken.

Vanaf de tweede helft van mei 2007 was het in de poolgebieden welke gelegen zijn tussen de Stille Oceaan en het puntje van de Noordpool (90 graden Noorderbreedte) structureel veel te warm
Hieronder sta ik even stil bij met name één aspect van het weergebeuren in het Noordpoolgebied in de lente en zomer van het jaar 2007, namelijk de temperatuur.
Als ik het goed begrepen heb waren de weersomstandigheden (temperatuur, bewolking, windkracht en windrichting) in het jaar 2007 ideaal om flink wat zeeijs in het Noordpoolgebied te laten afsmelten en een flink diepterecord voor de zeeijs omvang te vestigen.
Vanaf de tweede helft van mei 2007 werd het in het noordpoolgebied welke grenst aan de Stille Oceaan (lees Bering straat, Alaska, Oost-Siberie) structureel te warm. Onder andere een combinatie van ‘van oorsprong’ relatief warme lucht en zonnig weer (stevig hogedrukgebied boven met name de Beaufort Zee) zorgden in laatstgenoemde gebieden voor een snelle smelting van het zeeijs.
Vooral in de maand Juni (2007) was er in laatstgenoemde gebieden door de aanwezigheid van een standvastig en krachtig hogedrukgebied (boven met name de Beaufortzee) sprake van flinke ongehinderde zonne instraling. De smeltwater poeltjes werden extra snel opgewarmd.
Met interesse wacht ik onder andere af wat het weer in de komende weken gaat doen in met name de meer zuidelijk gelegen delen van het Noordpoolgebied welke grenzen aan de Stille oceaan (lees Bering straat, Alaska, Oost-Siberie).

Afbeelding van zeeijsomvang Noordpoolgebied op respectievelijk 27 april 2012 en 7 mei 2012
Vooral in de Zee van Ochotsk en de Bering Zee is tussen genoemde datums de omvang van het zeeijs flink afgenomen. Laatstgenoemde Zeeen liggen in de onderstaande afbeeldingen in de rode vierkanten.

7 mei 2012:

27 april 2012:

Ice area
Tot slot nog een grafiek afkomstig van het uit mijn hoofd Noorse ‘artic-roos’ met daarin weergegeven de ijs omvang op het Noordelijk halfrond vanaf het jaar 2007 t/m nu.
Wat opvalt is, dat in vergelijking met de voorgaande jaren momenteel (9 mei 2012) de ijsomvang behoorlijk hoog is.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Ditjes en datjes over de omvang van het zeeijs op het Noordelijk halfrond

 1. Hans Verbeek zegt:

  In 2007 voorspelde klimaatwetenschapper Jay Zwilly dat de Noordpool nagenoeg ijsvrij zou kunnen worden in september 2012. Het ziet er niet naar uit dat die voorspelling gaat uitkomen..
  Ik vraag me wel eens af of Jay Zwilly en veel andere klimaatwetenschappers blij zijn dat er nog zoveel zeeijs op de Noordpool is, of dat ze teleurgesteld zijn dat hun voorspelling niet uitkomt.

 2. Pingback: Smelt het Noordpoolijs op tijd voor de oliewinning? « Cassandraclub

 3. paradoxnl zegt:

  Hans,

  Dat de Noordpool snel ijsvrij zal worden lijkt me so wie so erg onwaarschijnlijk.
  Bijvoorbeeld, ook al verdwijnt er met de regelmatig van de klok flink wat meerjarig dik ijs via de oostkust van groenland (zee tussen Groenland en Spitsbergen) naar het zuiden, er zal flink wat tijd en extra warmte benodigd zijn wil al dat dikke en ook oudere ijs aan de noordkant van Groenland en de Canadese archipel wegsmelten.

  Afwachten wat de komende weken gaan doen. Volgens o.a. het GFS wordt het op korte termijn een stuk zachter in grote delen van het Noordpoolgebied. Volgens de laatste verwachtingen ontstaat er boven het noordpoolgebied een luchtdrukverdeling (atmosferisch patroon) waarmee warmere zuidelijke lucht tot het noordpoolgebied kan doordringen. Maar het patroon schijnt op de wat langere termijn geen stand te houden.
  Ik heb het gevoel dat het diepterecord (in ijsomvang) van 2007 dit jaar niet verbroken zal worden en volgend jaar ook niet en….

  Ja, bij alle overtuigingen zijn er mensen die uiteindelijk het liefst de volgende woorden kunnen uitspreken: ‘I told you so’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s