Saoedische olieproductie op een plafond van 10 miljoen vaten per dag?

Saoedische olieproductie op plafond van 10 miljoen vaten per dag?
Momenteel bedraagt de olieproductie in Saoedi Arabie ongeveer 10 miljoen vaten per dag. Dat is ongeveer evenveel als in het jaar 2005.
Sommige experts beweren dat Saoedi arabie momenteel in staat is om 12 miljoen vaten of meer per dag te produceren. Tot nu toe is de olieproductie in  Saoedi Arabie nog niet of nauwelijks boven de 10 miljoen vaten per dag uitgekomen, ondanks flinke investeringen in de afgelopen jaren.

Terzijde, ik herinner me dat in het jaar 2004 er door menig oliedeskundige nog vanuit gegaan werd dat Saoedia Arabie na flinke investeringen in staat zou zijn om gedurende vele jaren dagelijk zo’n 15 a 20 miljoen vaten per dag te produceren. Laatstgenoemde lijkt heden ten dage een veels te optimistische inschatting geweest zijn.
De wereld schreeuwt om veel meer betaalbare olie om de wereldeconomie noemenswaardig te kunnen laten groeien.
Als Saoedi Arabie niet in staat is om haar olie productie flink te verhogen, resteren er niet veel andere landen die hun olieproductie mogelijk nog flink kunnen verhogen (Irak is een van die landen). Tegenover de paar landen die op papier hun olieproductie met de nodige investeringen nog noemenswaardig kunnen verhogen, staan veel meer olie exporterende landen waarvan de olieproductie al enige tijd aan het dalen is.

    Naar verwachting zal over een paar jaar, mogelijk al volgend jaar, de productiestijgingen niet meer in staat zijn de productiedalingen te compenseren. De wereldwijde olieproductie zal vanaf dat moment een (permanente) productiedaling gaan vertonen. Als het olieverbruik in de olie exporterende landen tegen die tijd nog steeds aan het toenemen is, zal de oliekoek die beschikbaar is voor de export extra snel kleiner gaan worden. De gevolgen voor met name de olie importerende landen zullen naar mijn idee nog heftiger worden dan ze nu al zijn!

Olieverbruik Saoedi Arabie is sinds het jaar 2005 met ruim 1 miljoen vaten per dag toegenomen
Terwijl heden ten dag de Saoedische olieproductie sinds het jaar 2005 niet of nauwelijks is toegenomen, is daarentegen het Saoedisch olieverbruik sinds het jaar 2005 flink toegenomen, zodat de Saoedische olie export sinds het jaar 2005 steeds kleiner is geworden.
In het jaar 2005 bedroeg de olieconsumptie er ongeveer 2 miljoen vaten per dag en voor dit jaar (2012) wordt er naar verwachting in Saoedi Arabie ruim 3 miljoen vaten aan olie per dag verbruikt. Dat is dus ruim 1 miljoen vaten meer dan in het jaar 2005 en dus ook 1 miljoen vaten minder aan olie export.

Misschien is Saoedi Arabie in staat haar olieproductie nog noemenswaardig te verhogen, maar menig persoon (waaronder Geologen en Petroleum engineers) twijfelt eraan of Saoedi Arabie daadwerkelijk in staat is om haar productie voor langere tijd tot 12 miljoen of meer vaten per dag te verhogen. Een van die personen is bijvoorbeeld John Hoffmeister.
John hoffmeister is een voormalig CEO (algemeen directeur) van Shell.

In onderstaande video zet John Hoffmeister zijn vraagtekens bij de bewering van Ali al-Nuaimi dat Saoedi Arabie in staat is om binnen korte tijd haar olieproductie tot 12 miljoen vaten per dat te verhogen. John gaat ervan uit dat Saoedi Arabie haar huidige olieproductie (grofweg 10 miljoen vaten per dag) niet of nauwelijks meer kan verhogen. Dat op zijn best Saoedi Arabie alleen gedurende een korte tijd (tijdelijk) in staat is haar olieproductie tot ruim 12 miljoen vaten te verhogen.

Saudi Oil Supply Claim Unlikely, Hofmeister Says (Maart 2012):


Ook volgens de schrijver van dit artikel op Theoildrum, zal ondanks de meest moderne olie winningstechnieken (onder andere met behulp van CO2 injecties), de olieproductie in Saoedi Arabie de komende jaren niet of nauwelijks boven de 10 miljoen vaten per dag gaan uitkomen. De schrijver vermoed wel dat Saoedi Arabie nog menig jaar 10 miljoen vaten per dag zal weten te produceren. Naar verwachting zal het Saoedisch olieverbruik ook de komende jaren noemenswaardig blijven toenemen, zodat er vanuit Saoedi Arabie steeds minder olie naar de rest van de wereld geexporteerd zal worden. Laatstgenoemde voorspelt niet veel goeds voor de grootte van de te verdelen oliekoek voor de olie importerende landen.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Saoedische olieproductie op een plafond van 10 miljoen vaten per dag?

  1. Block zegt:

    Het grootste project in aanbouw is het Manifa-project.

    Met een piek van 1 miljoen vaten per dag, net genoeg dus om het verlies in ghawar op te vangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s