Shale gas productie in de VS nadert haar piek, flinke prijs stijgingen onvermijdelijk

Ook op Cassandraclub werd al eerder stil gestaan bij de shale gas hype in de VS en ook in Europa.

Zeer recentelijk is op de website ‘theautomaticearth.org’ een artikel te vinden waarin een mooi overzicht gegeven wordt over de actuele situatie van het shale gas gebeuren in de VS. Het is geen rooskleurig plaatje.
Op de website werd ook vorig jaar al gewaarschuwd dat de VS in de nabije toekomst een aardgas shock te wachten staat.

Enkele bijzonderheden uit het artikel (ik vertaal en vul onderstaande lijst op een later tijdstip wel aan):
1)
Het aantal aantal actieve boorputten om (shale) gas te winnen is de afgelopen weken tot het laagste aantal sinds September 1999  afgenomen. Naar verwachting zal de shale gas productie in de VS al op korte termijn gaan afnemen (binnen twee jaar !?).

But the money has dried up. And drilling for natural gas is collapsing. Last week, there were only 562 rigs drilling for dry natural gas, the lowest number since September 1999…

Wat vooral door menig persoon behoorlijk onderschat is, is de enorme productie daling van een gas boorput durende het eerste jaar. Na het plaatsen van een nieuwe gas boorput wordt (als ik niet vergis) gemiddeld al binnen één maand de piek in productie [hoogste productie] behaald. Echter, na 1 jaar is de productie van een boorput gemiddeld al met bijna 90% ten opzichte van de piek afgenomen! Vanwege de snelle productie daling dient er, om de shale gas productie op peil te houden of extra omhoog te krikken, in hoog tempo nieuwe boorputten bijgeplaatst te worden. Als ik me niet vergis zitten de kosten vooral in het nieuw bijplaatsen van boorputten. De laatste paar weken ziet men een duidelijke afname in het bijplaatsen van nieuwe boorputten. Het is volgens ingewijden een kwestie van maanden eer de totale (droge) shale gas productie gaat inzakken. Op korte termijn kan de productie nog ietsjes toenemen, maar een stevige productie daling lijkt zelfs nog in de loop van dit jaar onvermijdelijk.  

Omdat met name de productiekosten [om het (shale)gas uit de bodem te halen] al een tijd lang veel hoger is dan de verkoopprijs van het gas, worden er momenteel grote financiele verliezen geleden onder de shale gas producenten. Over het hoe en waarom het zover heeft kunnen komen met die overproductie van erg duur te exploiteren shale gas, wordt op een later tijdstip door mij ‘misschien’ nog stilgestaan. Enorme bedragen aan makkelijk te lenen geld welke o.a. via centrale banken de economie zijn ingepompd verdampen (verdwijnen in het niets) bij het enorm verlieslijdend shale gas gebeuren. Dankzij het makkelijke geld en dit te investeren in enorm geldverspillende zaken als shale gas [het kost meer dan het opleverd, het laag hangend shale gas fruit wordt onnodig snel verspilt, zodat er in de toekomst geen gebruik meer van gemaakt kan worden] is de gasproductie in de VS tijdelijk noemenswaardig opgekrikt.

In iedergeval raken ook de grote jongens onder de shale gas producenten steeds meer in financiele problemen, waardoor het aantal actieve boorputten de afgelopen maanden sterk aan het verminderen is. Alleen de meest rendabele (de minst verlies gevende) boorputten blijven actief.

Ondertussen is zowel in Canada als in de VS de conventionele aardgasproductie flink aan het dalen, meer hierover later. Het shale gas gebeuren betreft zogenaamd onconventioneel aardgas. Dankzij de onconventionele aardgasproductie kon de afgelopen jaren de totale aardgasproductie in de VS weer noemenswaardig stijgen. Grote kans dat aan die stijging binnenkort een einde gaat komen.

Onderstaande qoute komt uit dit artikel ‘kapitaal vernietiging in het shale gas gebeuren’

Its still just a little notch in the curve. But its a sign that the collapse in rig count is translating into lower production numbers. And when the steep decline rates are beginning to overlap the drop in rig count,  production will head south in a dizzying trajectory.

De Amerikaanse burger heeft al een tijd lang met de illusie kunnen rondlopen dat bijvoorbeeld shale gas hun nog voor lange tijd goedkoop energie kan leveren. Aan die illussie zal volgens steeds meer onafhankelijke energie deskundigen snel een einde komen. De koopkracht van de Amerikaanse burger zal door naar verwachting onvermijdelijk sterk stijgende aardgasprijzen binnen enkele jaren behoorlijk minder worden.
De beloften vanuit de shale gas lobby dat de productiekosten door verbeterde technologie en efficientere winningsmethoden snel goedkoper zal worden, waardoor het aardgas ook bij goedkope prijzen winstgevend blijft, is tot nu toe bij lange na niet waargemaakt. De laatste paar jaar groeit het aantal onafhankelijke deskundigen die enorme vraagtekens zetten bij het relatief goedkoop winbaar zijn van shale gas. Naar de buitenwereld toe zijn er vanuit de shale gas lobby zeer optimistische prognoses naar buiten gebracht over het productie potentiaal van het Amerikaanse shale gas gebeuren. Onder andere Art Berman  heeft met onderbouwende cijfers aangetoond dat er wel heel optimistische aannames zijn gemaakt, waardoor menig groot investeerder of klein aandeelhouder verleid werd flink wat geld te investeren in het verliesgevend shalegas gebeuren.

Het kon volgens met name de shale gas lobby niet misgaan, omdat ook de productiekosten volgens hun al snel zeer laag zouden gaan uitvallen…de praktijk laat helaas een heel ander beeld zien. De milieukosten worden dan nog niet eens meegeteld!

Wordt vervolgd….

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Shale gas productie in de VS nadert haar piek, flinke prijs stijgingen onvermijdelijk

 1. Hans Verbeek zegt:

  Het is te hopen dat Europese politici de lessen die de VS ter harte nemen en de gevaarlijke en dure fracking-techniek verbieden.

  • paradoxnl zegt:

   Hans,

   Als in het dicht bevolkte Europa de lessen uit de VS door Europese politici niet ter harte genomen worden, is men naar mijn idee de (energie) wanhoop nabij en/of houdt men zichzelf voor de gek dat economische groei met behulp van gedroomde grote hoeveelheden aan goedkope energie nog lange tijd door kan gaan.
   Groei groei groei is voor velen het motto, al is het maar dat men de illusie van groei in stand kan houden met illusionaire goedkope energie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s