Hans de Geus: Sloopfonds kantoren helemaal niet ‘in ieders belang’

Twee artikelen die in mijn ogen echt de moeite van het lezen waard zijn…

1)
Sloopfonds kantoren helemaal niet ‘in ieders belang’

Dat zit zo: bij energie die nodig is voor wonen en kantoorwerken denken we vooral aan de operationele energie: het stoken, koelen en elektriciteitsverbruik van een woning of kantoor. Over het hoofd wordt gezien dat die energie in het niet valt bij het néérzetten van een gebouw: de zogenaamde ‘belichaamde’ energie. Aan bouwen wordt in geld 5% van het BNP uitgegeven, doch er wordt 40% van de energie opgemaakt en 35% van de grondstoffen in verwerkt. Het smelten van staal, het produceren van cement en beton zijn allemaal enorm energie-intensieve processen die ergens ver uit ons zicht plaatsvinden. De ‘energie-terugverdientijd’ van sloop en nieuwbouw is circa 50 jaar. Dat komt omdat nieuwbouw ongelofelijk veel energie kost.

Niet doen dus, slopen, in ieder geval niet met het doel weer te gaan bouwen.

Maar welk idee kunnen we de Gemeente of een nieuw kabinet dan wel meegeven, zodat het algemeen belang maximaal gediend wordt ? De overheid zou een opkoopfonds kunnen overwegen dat tegen bodemprijzen de kantoren overneemt en omzet in nuttige bestemmingen als studentenflats, varkensflats, ruimtes voor indoor groenteteelt of goedkope bedrijfsruimtes. Pensioenfondsen moeten daarbij grote verliezen nemen, maar de beleggingen zijn hun eigen domme fout geweest die niet met gemeenschapsgeld vergoed moet worden.

Acceptatie van zo’n rigoreus plan staat of valt bij de bredere acceptatie dat er in 2008 een einde is gekomen aan het economische sprookje waarin 30 jaar lang de bomen met telkens meer schulden en krediet tot in de hemel konden groeien. Met alle luchtkastelen die daarbij hoorden, zoals hele hoge rendementen voor pensioenfondsen (de lage kapitaalmarktrente geeft dat al een tijdje nuchter aan) of de geldmachine die de gronduitgifte van gemeentes aan projectontwikkelaars leek te zijn.

en

2)
Kantoren slopen: misdadige verspilling

Een van de oplossingen voor leegstand die vaak wordt genoemd: het slopen van capaciteit. Bijvoorbeeld door iedereen die een nieuw kantoor wil neerzetten te verplichten evenveel vierkante meters bestaand oppervlak ‘uit te nemen’ – slopen dus. Als bijkomend voordeel wordt soms genoemd dat nieuwe gebouwen energiezuiniger zijn, dus dat naast de projectontwikkelaars en beleggers, het milieu winst kan boeken. Dit laatste is echter de grootste onzin die er is. De ‘energie-terugverdientijd’ van sloop en nieuwbouw is circa 50 jaar. Dat komt omdat nieuwbouw ongelofelijk veel energie kost. Een groen huis is dus vooral een huis dat er al staat

Onzichtbare energie

Bij energie die nodig is voor wonen en kantoorwerken denken we vooral aan de operationele energie: het stoken, koelen en elektriciteitsverbruik van een woning of kantoor. Over het hoofd wordt gezien dat die energie in het niet valt bij het neerzetten van het gebouw: de zogenaamde ‘belichaamde’ energie. “Gebouwen zijn grote energievreters en ze zijn verantwoordelijk voor een flink deel van de uitstoot van broeikasgassen, vergelijkbaar met de ecologische impact van alle transportmiddelen samen” schrijft Kris de Decker in zijn onvolprezen energieblog. Volgens ondernemersvereniging De Groene Zaak wordt aan bouwen in Eurotermen 5% uitgegeven, doch wordt er 40% van de energie opgemaakt en 35% van de grondstoffen in verwerkt. Smelten van staal, produceren van cement en beton zijn allemaal enorm energie-intensieve processen die ergens ver uit ons zicht plaatsvinden. Het past geheel in ons kortzichtig energiedebat om de uitputting van fossiele voorraden en uitstoot van CO2 die daarbij horen over het hoofd te zien.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s