Gesponserd door Britisch Petroleum: Leonardo Maugeri “De komende olie revolutie”, deel 1.

Dit stukje gaat over een spraakmakend ‘onderzoek van de Harvard Kennedy School (university)’, waarin een erg rooskleurig [gechargeerd gezegd ‘misleidend’] plaatje ten aanzien van de toekomstige wereldwijde olieproductie geschetst wordt. Het onderzoek is gesponsord door Britisch Petroleum en werd geleid door de spraakmakende Leonardo Maugeri.

Ik heb dit stukje opgesplitst in twee delen:
Deel 1: Enkele algemene opmerkingen ten aanzien van in mijn ogen misopvattingen of zelfs doelbewuste misleidende informatie ten aanzien van piekolie en de wereldwijde olieproductie in het algemeen.
Deel 2: Hierin  kritische kanttekeningen van deskundigen over het bovenvermelde onderzoek van Leonardo Maugeri. Deel 2 verschijnt binnenkort.

DEEL 1:

Menig oliemaatschappij en gerelateerde belangengroepen willen ons doen geloven dat  verbeterde technologie in combinatie met hogere olieprijzen er voor zullen zorgen dat door exploitatie van de relatief grote reserves aan lastig winbare olie, de wereldwijde olieproductie de komende tientallen jaren nog flink kan stijgen. Een belangrijke vraag hierbij is welke olieprijs een economie kan verdragen zonder daardoor in recessie te geraken [waardoor de vraag naar olie daalt en daarmee ook de olieprijs].

Oliewinning is nu eenmaal de business van al dan niet private nationale of internationale oliemaatschappijen. Om het nodige investeringsgeld aan te trekken moeten ze wel een optimistisch plaatje voor de toekomst schetsen, anders is de kans groter dat menig grote of kleine investeerder hun geld in andere niet olie gerelateerde activiteiten gaan investeren.

Als bijvoorbeeld een oliemaatschappij met onderbouwing zou beweren dat binnen enkele jaren ondanks flinke investeringen de olieproductie flink zal gaan inzakken en de omzet daardoor flink minder zal worden, wie is er dan nog bereid om daar zijn of haar geld in te pompen? Dan gaat men naar meer hoopvolle alternatieven zoeken, als die er zijn.

Media aandacht voor zeer rooskleurige (misleidende) rapporten ten aanzien van de toekomstige wereldwijde olieproductie …

Zo verschijnen er in de media de laatste tijd af en toe artikelen over onderzoeksrapporten waarin een zeer rooskleurig beeld van de wereldwijde olieproductie geschetst wordt. Dat peakoil als het ware een non issue zou zijn.
Sommige van deze onderzoeken zijn gesponsord door olie maatschappijen, zoals het hierboven vermelde onderzoek van de Harvard Kennedy School (university) onder leiding van Leonardo Maugeri.
Er wordt bijvoorbeeld gerept over enorme resterende reserves aan olie en dat men in de nabije toekomst met verbeterde technologie in staat zal zijn deze reserves in combinatie met ‘voldoende’ hoge olieprijzen economisch winbaar te maken, waardoor een groot deel van deze reserves met winst geexploiteerd kunnen worden.
Dat door laatstgenoemde de komende decennia de wereldwijde olieproductie zelfs nog flink opgekrikt kan worden. Naar mijn idee en menig onafhankelijk olie analist zit zacht uitgedrukt ‘de vork anders aan de steel’ dan deze rooskleurige rapporten ons willen doen geloven.

Ditjes en datjes over rooskleurige media artikelen ten aanzien van peakoil…

In de media wordt in menig peakoil artikel vaak  zeer rooskleurige aannames gemaakt en vaak ook ronduit foutieve [in mijn ogen misleidende] informatie weergegeven ten aanzien van piekolie en de wereldwijde olieproductie in het algemeen.
Regelmatig wordt in deze ‘peak olie is onzin’ artikelen gesuggereerd dat piekolie alleen van doen heeft met de hoeveelheid olie in de grond [reserves] en niet met het moment waarop de wereldwijde olieproductie haar maximale  niveau bereikt, welke daarna niet meer overschreden zal worden .
Bij piekolie gaat het dus om de hoeveelheid olie die per tijdseenheid (Dag/Maand/ Jaar) uit de grond gepompt kan worden [de zogenaamde flow) en niet over de grote van de wereldwijde reserves.
Grote wereldwijde oliereserves wil nog niet zeggen dat daardoor de dagelijkse olieproductie nog flink opgekrikt kan worden, vooral wanneer het lastig tot zeer lastig winbare olie betreft. En in laatstgenoemde zit het grote probleem. De makkelijk (goedkoop) winbare olie is al op zijn retour. Er zijn flink hoge olieprijzen nodig om de lastige winbare olievelden te exploiteren.
Het tempo waarmee de olieproductie uit de lastig winbare oliereserves opgekrikt kan worden is zeer traag en is in vergelijking met de totale wereldwijde olieproductie marginaal.

Het grootste deel van de wereldwijde olieproductie is nog steeds afkomstig uit makkelijk winbare reserves. In de media wordt regelmatig beweerd alsof binnen no time met de nodige investeringen de olieproductie uit deze lastige tot zeer lastige olie reserves met niet al te hoge kosten flink opgekrikt kan worden. Laatstgenoemde wordt door menig kritisch olie analist flink in twijfel getroffen, als enorme ‘mis opvatting’ gezien.

De gesuggereerde snelle verbetering in technologie is volgens menig oliedeskundige een fabel…

Er zijn de laatste jaren wel wat verbeteringen in technologie opgetreden, maar in feite zijn het de hoge olieprijzen die ervoor zorgen dat eindelijk soms al tientallen jaren oude technologie uit de kast gehaald kan worden om de lastige winbare olie uit de grond te halen. Er heeft naar mijn bescheiden mening de laatste jaren helemaal geen revolutie plaatst gevonden in de ‘oliewin technologie’. Wel dat deze technologie wat efficienter in gezet wordt. Het zijn de hedendaagse structureel hogere olieprijzen die ervoor zorgen dat eindelijk deze reeds lang bestaande geavanceerdere technologie ingezet kan worden.

Deel 2 verschijnt binnenkort met daarin kritische kanttekeningen van deskundigen over het bovenvermelde onderzoek van Leonardo Maugeri. Er wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij de foutieve gehanteerde cijfers ten aanzien van de jaarlijkse (gemiddelde) productie afname (production decline) van de huidige olievelden wereldwijd.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s