Weeromslag in het Noordpoolgebied: De afname van de ijsomvang zal flink vertraagd worden.

Update 19 Juli:
En ineens weer een dag met een flinke afname in zowel area als extent (in ieder geval 15% extent). Blijkbaar is het ijs vooral aan de randen van het Noordpoolgebied op sommige plaatsen zo dun dat er niet veel voor nodig is om de omvang ervan op dagbasis flink te laten verminderen. Vooral aan de Siberische kant is het Noordpoolijs erg dun. Vooral in het gebied grenzend aan de Kara Zee en Oost Siberische Zee is veel dun ijs aanwezig. Een combinatie van krachtige wind en relatief hoge watertemperaturen kunnen, wanneer het ijs erg dun is, zowel extent als area op dagbasis noemenswaardig laten afnemen. Toch is het weer naar mijn bescheiden mening voldoende gunstig om, zeker wanneer het nog aanwezige dunne ijs verdwenen is, in de loop van deze week het tempo waarmee de omvang van het zeeijs afneemt (zowel area als extent) flink af te remmen.
De weeromslag lijkt zeker geen eendagsvlieg te zijn en vooral in het deel van de Noordpool welke dichter bij de Stille Oceaan dan bij de Atlantische Oceaan ligt, zullen de temperaturen op 2 meter hoogte (althans als ik de korte en ook langere termijn verwachting van de verschillende runs van het GFS mag geloven) voor een groot deel van de dag onder het vriespunt gaan uitkomen. De afsmelt (verzwakking) van het Noordpool ijs (zeker het ijs welke wat verder vandaan het Amerikaanse en Aziatische continent ligt) zal door het langer aanhouden van de huidige weersomstandigheden flink afgeremd worden. Laatstgenoemde kan ook later in het seizoen de afname in omvang flink gaan beperken. De maand Augustus nadert.
Binnenkort ga ik een vervolg stukje op dit artikel schrijven. Hoe staat in vergelijking met voorgaande jaren de omvang van het noordpoolijs ervoor, zowel wat erea betreft als 15% extent.
Einde update.

Update 18 Juli:
Naar mijn idee begint het er nu op te lijken dat door de weeromslag die zich de afgelopen dagen voltrokken heeft boven het Noordpoolgebied, het tempo waarin de zogenaamde ‘ice extent’ en ook ‘ice area’ afneemt noemenswaardig begint te verminderen!
De komende dagen zal vooral in grote delen van het noordpoolgebied welke gelegen zijn tussen ’90 graden Westerlengte (WL)en 180 graden WL’ en tussen ’90 graden Oosterlengte (OL) en 180 graden OL’ [de Noordpool helft welke het dichtste tegen de Stille Oceaan is aangelegen], de temperaturen de komende dagen regelmatig iets onder het vriespunt gaan vertoeven (aldus de verwachtingen van het GFS). Men ziet in de laatstgenoemde gebieden nu ook dat de oppervlakte temperaturen van het ijsvrije water geleidelijk aan minder te warm voor de tijd van het jaar worden. Echter, er stroomt tijdelijk (vandaag en morgen) erg warme lucht over een groot van de Oost Siberische Zee, maar deze wordt vanaf morgen al snel verdreven door erg koele lucht.
Al met al is mijn verwachting dat de stagnatie in de afname van de ijsomvang (zowel in extent als in area) de komende dagen door zal zetten. Binnenkort ga ik een vervolg stukje op dit artikel schrijven.
Einde update.

Update 16 Juli:
Omdat ik het leuk vind erover te schrijven.
Interessante ontwikkelingen in het Noordpoolgebied. Ondanks de in mijn ogen gunstige weeromslag om de ijs afsmelt te beperken, is volgens verschillende bronnen de afgelopen dagen met name the ice area in het noordpoolgebied flink verminderd. Volgens het GFS gaat vanaf morgen in een groot deel van het Noordpoolgebied dat gericht is naar de Stille Oceaan de temperatuur het grootste deel van de dag iets onder nul duiken, lichte vorst dus. Ben benieuwd of vooral het tempo waarin de ice area kleiner wordt daardoor flink zal verminderen. Afwachten maar weer.
Einde update.

Althans dat is mijn verwachting [flinke vertraging van afname omvang zee ijs in Noordpoolgebied]  en als ik ‘dit in mijn ogen goed geschreven artikel’ goed gelezen heb, ben ik niet de enige die dat verwacht.

Uitgestrekt lagedrukgebied (depressie) boven het Noordpoolgebied…

De komende dagen vormt zich (zowel volgens het GFS als het ECMWF een uitgestrekt lage druk gebied over het Noordpoolgebied waardoor ten eerste de hoeveelheid aan inkomende zonnestraling (vanwege de extra bewolking) en ten tweede de toevoer van warmte (transportwarmte) uit zuidelijker gebieden flink ingeperkt zal worden. Momenteel staat de zon boven het Noordpoolgebied nog hoog genoeg aan de hemel, waardoor de rol van de inkomende zonnestraling nog steeds erg belangrijk is voor het tempo waarin het zee ijs kan afsmelten. Zeker tot begin Augustus is bewolkt weer over het algemeen gunstiger om de afsmelt te beperken.

Wat een verschil met het jaar 2007, toen grofweg in de loop van de tweede decade van Juli er een zeer ongunstig weerpatroon manifesteerde, namelijk een dipole die van geen wijken wist. Zeer ongunstig in de zin dat toendertijd (Juli 2007) een weerpatroon manifesteerde (welke zich ook in Augustus 2007 voortzette) waardoor de afsmelting van zeeijs sterk bevordert werd.

Een verwachting…

Naar verwachting (mijn verwachting) zal, in het geval de huidige weeromslag niet tijdelijk is, de ijsomvang (zowel 30% extent als Area) voor de maand  Juli 2012 al snel boven die van de maand Juli van het jaar 2007 geraken, namelijk ergens in de loop van de tweede helft (van de huidige maand Juli).

Halverwege de maand Juli gemiddeld op zijn warmst in het Noordpoolgebied…

Als ik me goed herinner is het in de periode van grofweg 15 t/m 25 Juli gemiddeld op zijn warmste in het Noordpoolgebied (vooral de Noordelijke delen). Vanaf eind Juli wordt het gemiddeld iedere dag ietsjes frisser aldaar. In De Bilt is het uit mijn hoofd rond 5 Augustus gemiddeld op zijn warmste.

In Juli 2007 op ‘alle fronten’ ongunstige omstandigheden…

In Juli 2007 was het oppervlakte water in grote delen van de Chuckchi zee, de Oost-Siberische zee, de Laptev zee en ook de Beaufort zee flink te warm voor de tijd van het jaar.

Door een ongunstig weerpatroon, namelijk door hogedruk boven het toen al grotendeels ijsvrije en flink opgewarmde water van bovengenoemde zeeen (vooral Chuckchi en Beaufort zee) was er minder bewolking en kon de zonnestraling ongehinderd het zeewateroppervlakte verwarmen. En verder naar het kerngebied van de Noordpool werd er toendertijd vooral in de tweede en derde decade van Juli met een zuidoostelijke luchtstroming erg warme lucht uit met name Oost-Siberie aangevoerd. Pas vanaf grofweg halverwege de maand Augustus wordt als ik me niet vergis de rol van inkomende zonnestraling in het Noordpoolgebied snel minder belangrijk, omdat de zon steeds lager aan de horizon komt te staan.

Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die een rol spelen, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid aan meerjarig ijs die via de ‘Fram strait’ via de oostkust van Groenland naar het zuiden wegstroomt  en dat het ijs nu mogelijk gemiddeld dunner is dan in het jaar 2007. Maar al met al wegen naar mijn bescheiden mening momenteel de eerder vermelde factoren zwaarder door dan de overige factoren. Dat zeker de komende dagen de pluspunten groter zijn dan de minpunten.

Rol van inkomende zonnestraling, hoge watertemperaturen en transportwarmte…

In het noordelijk deel van het Noordpoolgebied wordt de rol van de inkomende zonnestraling al vanaf begin Augustus een stuk minder belangrijk. Vanaf dat moment is de afsmelt vooral afhankelijk van de hoeveelheid transportwarmte en de temperaturen van het ijsvrije oppervlakte water in het Noordpoolgebied.

In Juli en Augustus van het jaar 2007 was er sprake van een weerpatroon waardoor ‘en’ het ijsvrije water (met name in het noordpoolgebied aan de kant van de stille oceaan) extra verwarmd kon worden en er flink wat warme uit zuidelijke gebieden aangevoerd werd over het verder naar het noorden gelegen gebieden met ijs. Vooral door de voor de tijd van het jaar erg hoge watertemperaturen en een boel aangevoerde warmte uit zuidelijkere gebieden (transportwarmte) kon in het jaar 2007 de afsmelt van het ijs lang doorgaan. Pas laat in September werd in het jaar 2007 de minimale ijsomvang bereikt en ook in de maand Oktober bleef de ijsomvang vanwege het warme oppervlakte water nog lang flink aan de lage kant.

Momenteel (11 Juli 2012) is het oppervlakte water in de Chuckchi Zee in vergelijking met enkele weken terug weer wat warmer geworden [de temperatuur anomalie is weer wat meer positief geworden], maar als men het vergelijkt met de situatie in Juli 2007 is het nu minder warm en betreft het een beduidend kleiner gebied [waar het water ijsvrij en te warm is]. Alleen in een deel van de Beaufort Zee treft men momenteel erg warm oppervlakte water aan.

Een verwachting…

Mijn verwachting is dat door de aanstaande weeromslag de opwarming van de ijsvrije wateren van o.a de Chuckchi zee, de Beaufort Zee en de Oost Siberische Zee flink verminderd zal worden. Dat de SST – afwijkingen weer minder positief zullen worden. Ook aan de Atlantische kant van het Noordpoolgebied is de positieve afwijking van het (ijsvrije) oppervlakte water aan het verminderen.

Ik ga ervan uit dat later in het smeltseizoen dit jaar (2012) de in vergelijking met het jaar 2007 minder hoge watertemperaturen de ijs afsmelt zullen beperken. Dat later in het seizoen (van dit jaar 2012) de ijs afsmelt vooral van de toegevoerde warmte gaat afhangen.

In het jaar 2007 was later in het zomerseizoen het grote oppervlakte aan ijsvrij water nog warm genoeg om de met ijs bedekte delen nog flink aan te tasten. Bovendien werd er door het ongunstige weerpatroon flink wat warmte aangevoerd.

Het is natuurlijk afwachten wat het weer in Augustus (2012) gaat doen, maar ik verwacht niet dat in het noordpoolgebied het weerpatroon net zo ongunstig gaat worden als in de maand Augustus van het jaar 2007.

Samengevat

Samengevat acht ik de kans heel erg klein dat dit jaar er een nieuw diepterecord in de omvang van het Noordpoolijs gevestigd gaat worden. Afwachten maar weer wat het weer in de tweede helft van Juli en in Augustus gaat doen.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Weeromslag in het Noordpoolgebied: De afname van de ijsomvang zal flink vertraagd worden.

  1. Pingback: 20 Juli 2012: Update weeromslag in Noordpoolgebied. | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s